viewtopic.php?f=60&t=470817&start=150
и конкретно от актуалното изменение, засягащо катализаторите, влязло в сила вчера:
http://www.parliament.bg/bg/laws/ID/77815
§ 2. В чл. 101 се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 3 се изменя така:
„(3) Разпоредбата на ал. 2 не се прилага при възникване или констатиране на опасни неизправности.“
§ 14. В чл. 166, ал. 2 се правят следните допълнения:
3. Създава се т. 11:
„11. имат право да извършват повторни проверки на техническата изправност на пътните превозни средства в контролно-техническите пунктове на лицата по чл. 148, ал. 2 и на пътя.“
§ 20. В чл. 179 се правят следните изменения и допълнения:
2. Създава се ал. 6:
„(6) Който управлява технически неизправно пътно превозно средство, се наказва с глоба от:
1. петдесет лева – при констатирани незначителни неизправности;
2. двеста лева – при констатирани значителни неизправности;
3. петстотин лева – при констатирани опасни неизправности.“
73. „Опасни неизправности“, включително при укрепването на товара, са откритите по време на проверка неизправности, които представляват пряк и непосредствен риск за безопасността на движението по пътищата или имат въздействие върху околната среда.“
С три думи казано, ще гонят, включително с проверки на пътя, ще спират от движение и глобяват водачите на автомобили с оскубани екологични системи. А мярнах и още нещо:
§ 6. В чл. 143 се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се ал. 15а:
„(15а) Забранява се манипулацията на километропоказателя на моторните превозни средства, с изключение на смяната на километропоказателя при установена повреда, което се удостоверява с декларация от извършилия ремонта, в която са посочени дата на ремонта, показанието на стария километропоказател и показанието на поставения километропоказател
§ 18. В чл. 178, ал. 1 се създава т. 11:
„11. който манипулира и/или измени показанията на километропоказателя на моторно превозно средство.“
Пак с две думи, глоба от 2000 до 7000 лева за манипулиране на километропоказателя на МПС.
Ако модераторите преценят, мисля би било полезно темата да се окачи някъде, където да се вижда и полезната информация да не се затрупва от безкрайните спорове АЗ СЪМ ЗА/АЗ СЪМ ПРОТИВ