Vlad777 написа:
Не разбирам как може 20 години да караш автомобил, без веднъж да си отворил да прочетеш закона?!?После защо имаме ниска култура по пътищата...
Не можеш да разбереш нещо,което не знаеш.Моят съвет е да пробваш да решиш листовка от то време,те,както и днешните са пълни с такива кръстовища и ще разбереш кой прав,кой крив.После пробвай пак да лепиш етикети.
Не намирам правилника/из къщи беше/,та ще карам по памет,макар и да не съм го чел.
Знак №36 Спри,осигури предимство!Тук да разтълкувам,че осигуряваш предимство на всички е излишно.Това го промениха да е конкретно за главния път,за да облекчат уж правилата...ама сега се чудите що дядковците висят по стоповете и не ползват измисленото предимство.Или и те не са чели?
Насрещният ти с какъв знак е също излишно,понеже навлизайки преди теб е пак с предимство,по силата на кръстовището и на двупосочния път.Знак №1 беше предупредителен,докато знак №36 е задължителен.Реда на преминаване през регулирано кръстовище се определяше по силата на знаците,а именно,че този със №36 пред себе си минаваше последен.Ти може даже и да не си го чувал това,но тук много хора взели книжки преди повече от 20г. ще ме подкрепят.Аз ще се постарая да го намеря черно на бяло.
А това за десния важеше само за нерегулирано кръстовище.Такова понятие"нерегулирано"е изчезнало от новият правилник!Защо?
Друг пример- затова при кръстовища за десен завой,обособен с остров и характеризиращ се като отделен път направо,извадиха знаците отнемащи предимството на завиващия надясно,за да стане с предимство пред другия и да е в унисон с промените.
Пак затова отнеха предимството на многолентовия път и го дадоха на десния в локалното,защото промениха правилата.Тук сух член може да се цитира,понеже съм го правил,и понеже доста издържани и добре обяснени бяха нещата в стария ПпЗДвП,за разлика от сега.
Ако не знаете,пешеходците вече имат право да пресичат навсякде/почти/ и са с предимство въпреки,че не са на пътека/това за мен е най-новото,разбрах го четейки "новият" закон...
Очаквам колегите набори да ме подкрепят,понеже виждам,че сипваш на поразия без да имаш хал хабер кое как е било.
Vlad777 написа: Чл. 75. (1) При завиване наляво или в обратна посока на кръстовище, регулирано със светофар без допълнителна секция или с пътни знаци, водачът на нерелсовото превозно средство е длъжен да даде предимство на насрещните превозни средства, които се движат на право или завиват надясно.
[/quote] Тук ключовата дума е "движат".Който е навлязъл е с предимство,който си е спрял на стопа,няма право да навлиза в кръстовището,докато не се изпразни.Нямаше начин задължителен знак да отнеме предимство на предупредителен.А
въобще не мога да коментирам как се прави обратен завой на такова кръстовище,като от снимката на Гецата.