Акт от преди повече от 4 месеца без НП/върнат талон

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
zobdog
Мнения: 5
Регистриран на: Сря 19 юни 2019 12:16
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: TDI 90hp
Местоположение: София

Акт от преди повече от 4 месеца без НП/върнат талон

Мнениеот zobdog » Сря 19 юни 2019 12:39


Здравейте,

Актуалната ми книжка е издадена в София в края на 2016 г. На 08.02.2019 г. ме спират след Ботевград (съответно в друга административна област) в посока София-Враца за това че съм свършил да изпреварвам когато линията вече става непрекъсната (съответно има и знак). Линията става от прекъсната на непрекъсната точно на леко възвишение където това не се вижда (но има достатъчна видимост да видя че няма насрещно движещи се автомобили). Явно от КАТ Ботевград добре знаят за мястото и придвидливо са застанали точно там.

След кратко възражение от моя страна ме поканиха на кафе (дейба измекярите). Попитах колко е глобата и като разбрах, че е само 50 лв., реших да си ги платя - по-добре 50 лв. в държавния бюджет, отколкото 20 лв. в джоба им. Вместо фиш обаче ми написаха акт, понеже били 2 нарушения (1 - не спазвам знака; 2 - не спазвам маркирковката). Излишно е да казвам че това е едно и също нарушение, дори и в закона са в едно и също изречение (чл.,ал. и буква)., но както и да е, замълчах си. Изненадах се обаче, когато ми взеха талона, при положение че не се отнемат точки. На въпроса "Защо тогава ми взимате талона?" ми отговориха, за да имам стимул да си платя акта (уж в 30 дневен срок), иначе нямало да си го платя. Казвам им: "Е нали като не го платя и ме спрат ваши колеги ще стане по-лошо, това ми е стимула". Мънкане от тяхна страна.

Както и да е, взеха ми талона. Вече над 4 месеца нямам излязло НП в онлайн системата на КАТ за проверка на глоби, нито са ми върнали талона. Карам си така, като периодично всяка седмица си разпечатвам онлайн справката, за да я покажа, ако случайно ме спрат (не се е случвало). Не съм ходил до КАт за бележки че нямам НП, все пак нали затова е онлайн системата.

Въпросът ми е какво става и защо вече повече от 4 месеца нямам нито НП нито върнат талон?
Благодаря предварително за отговорите.
Потребителски аватар
zografski
Мнения: 2500
Регистриран на: Сря 25 мар 2009 18:10
Автомобил: Golf IV V6 4Motion
Двигател: AUE 2001
Местоположение: Sofia

Re: Акт от преди повече от 4 месеца без НП/върнат талон

Мнениеот zografski » Сря 19 юни 2019 13:32


Братле... в он-лайн системата им никога няма да си видиш акта, отиваш в КАТ и си плащаш глобата и ти връщат талона... Аз така миналата година го изядох и хем беше в София. Писаха ми акт за без ГО, историята не ми се разправя, че е дълга, но да продължа... няколко месеца подред проверявам тая он-лайн система и нищо. Един хубав ден отивам до кат, всичко си ми е излязло, плащам си глобата и решавам да ги питам какво става и защо тая тяхна он-лайн система не работи коректно. Отговора беше, че няма как да ти изкара акта без да знаеш номера на НП, а то реално не ти е връчено. От тук натам се сети сам кога ще успееш да си видиш акта в тяхната система, чак като отидеш в кат да си вземеш НП. Писах им мейл, на тези които им поддържат сайта и се опитаха да ми обяснят, че нямало как да го вържат, щот били 2 системи и почнаха да ми разтегат локуми.
Та извода ми е такъв, когато ти пишат акт, изобщо не чакай НП, защото на 99% няма да го получиш нито по поща, нито другаде, ще го получиш в КАТ, те просто вече не ги пращат.
Втори извод, ако имаш ФИШ обаче, фиша е видим след около 5-8 дена. Но проверката за фиш и акт е по-различен начин, кагато имаш фиш, ти имаш номера на фиша и като го въведеш ти го показва, а когато имаш акт, ще го видиш само ако пуснеш справката по номер на НП, но ти понеже такова нямаш, няма как да го видиш ;)
Таа ходи в кат и си плащай, тва е оправията.
След като го платиш, запази си НП и като се прибереш у вас, направи нова справка по номер на НП и ще видиш как вече ще ти го покаже...

Ето че намерих целия разговор по мейл, който има желание нека го прочете от долу нагоре, защото от там почват моите въпроси.

Прав сте да се сърдите. Въпроса, обаче, е доста по-сложен. Защото Вие не правите справка в регистър на КАТ, а в портал за електронни административни услуги на МВР, който предоставя услуги и по други направления, а регистъра за административно-наказателна дейност на КАТ е само един от свързаните към нас регистри. Между другото, по Вашия въпрос питах колеги от Пътна полиция, които са съгласни, че имате право. Техния отговор е следния: " Прав е! Той няма как да знае колко пари дължи по акта за да въведе сумата. Според мен при търсене по сер. и № на документа трябва да излиза, че има издадено НП, което следва да получи от там където се води по местоотчет като водач.
Може да си направи справка по СУМПС и ЕГН, но няма да му свърши работа. Пример: Има съставен АУАН, не знае сумата и няма да му излезе задължението. Не знае, че вече има издадено НП защото в портала излизат само НП, които са връчени и влезли в сила, с опция за плащане.
Според мен трябва гражданите, когато правят справка по АУАН да излиза съобщение, че вече има издадено НП и следва да посети структурното звено по местоотчет. Не бива да разкарваме хората по няколко пъти за заверка и удължаване на срокът на АУАН. Когато си направи справка и разбере, че има издадено отива, връчват му го и плаща ако не обжалва НП." Случая е на друг човек. Портала чете само задължения, които имат сума за плащане и са връчени (т.е. човека знае за това НП/фиш и е решил да го плати, а не да го обжалва). Вие сте втория човек с такова оплакване и явно, Пътна полиция трябва да изискат от фирмите-изпълнители да променят/преработят софтуера на двете информационни системи. Изпратил съм писмо (Вашето и до началникът ми, както Ви обещах), за да се вземат необходимите мерки.
Пздрави.
Администратор СППТЕАУ


-----Original Message-----
From: Iliyan Zografski [mailto:jonna_29@abv.bg]
Sent: 17 юли 2018 г. 14:00 ч.
To: etechsup
Subject: RE: он-лайн проверка e-uslugi.mvr.bg


Проблема ми е, че поддържате система която очевидно не работи, уж е за он-лайн проверка на фишове и актове, а реално нищо не работи като хората, имам 2 акта от 2 месеца и ми дава, че нямам задължения! Аз съм Гражданин, който иска да си плаща задълженията! Има система за проверка, която реално не върши никаква работа, много ми е интересно дали ако ми пуснат справка от пътна полиция, с техните таблети, актовете ще ми излезнат, при положение, че са писани на 14ти май, днес сме 17ти Юли? Поне на това ако може да ми отговорите, ще бъда доволен, понеже вчер�
� писах мейл, но без отговор, за това бях принуден да пиша отново и ето, че отговорихте на гневното ми писно, но от вчерашното, ни вест, ни кост! Може и това да изпратите до шефовете Ви, дано системата се подобри в положителен характер. Не знам кой прав, кой крив, но действителността е такава, системата е бавна, не вади коректни справки, не вади актове и фишове... вече се чудя изобщо работи ли тази система и дали изобщо ще ми извади някакви актове или трябва да ходя в КАТ да чакам с часове, за да ми кажат, че нямам НП.
Поздрави!

>-------- Оригинално писмо --------
>От: etechsup etechsup@mvr.bg
>Относно: RE: он-лайн проверка e-uslugi.mvr.bg
>До: Iliyan Zografski <jonna_29@abv.bg>
>Изпратено на: 17.07.2018 13:14


> Г-н Зографски, благодаря Ви за откровението. Не знам какъв Ви е проблема, но определено ще изпратя това писмо на начлника си.
> Ако желаете да споделите още нещо, аз съм насреща.
> Поздрави.
> Администратор СППТЕАУ-МВР
>
> -----Original Message-----
> From: Iliyan Zografski [mailto:jonna_29@abv.bg]
> Sent: 17 юли 2018 г. 10:46 ч.
> To: etechsup
> Subject: он-лайн проверка e-uslugi.mvr.bg
>
> Системата Ви е пълна ДУПКА!!! Също като съпорта и отговорите Ви!!!! Не знам мейла на шефовете Ви, но определено бих им написал и на тях един мейл, че не си заслужавате заплатите! Вие работите колкото системата Ви, т.е. не ставате за нищо!!!

e-uslugi.mvr.bg
от:
Iliyan Zografski (jonna_29@abv.bg)
дата: 16.07.2018 13:56
до:
etechsup@mvr.bg
Здравейте,
имам АКТ от 14ти май и ФИШ от 14ти Юли и в системата на сайта e-uslugi.mvr.bg, не ми показва никакви задължения.


Потребителски аватар
zobdog
Мнения: 5
Регистриран на: Сря 19 юни 2019 12:16
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: TDI 90hp
Местоположение: София

Re: Акт от преди повече от 4 месеца без НП/върнат талон

Мнениеот zobdog » Сря 19 юни 2019 14:27


Ясно. Ще те послушам и ще отида тези дни. До КАТ-София, нали? До Ботевград няма да ходя...
Талона на място ли ще ми го върнат или трябва да го чакат тепърва да се придвижва от Ботевград до София след като платя НП?

Ясно е че нямам номер на НП, но на акта номера го имам и сумата знам колко е, но пак нищо не излиза... както при проверка с номер на кинжка и ЕГН. Явно наистина трябва да има връчено НП.
А някакъв шанс да е отказано издаване на НП от началника КАТ-Ботевград и да ми върнат талона (не съм обжалвал)?


Потребителски аватар
tomata
Мнения: 420
Регистриран на: Нед 11 юни 2006 18:21
Автомобил: VW Passat B5 Sharan
Двигател: AWT ADY
Местоположение: Пазарджик

Re: Акт от преди повече от 4 месеца без НП/върнат талон

Мнениеот tomata » Сря 19 юни 2019 14:30


Ти нали имаш акт. Ти не ходиш ли да си го заверяваш в КАТ?


Потребителски аватар
zobdog
Мнения: 5
Регистриран на: Сря 19 юни 2019 12:16
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: TDI 90hp
Местоположение: София

Re: Акт от преди повече от 4 месеца без НП/върнат талон

Мнениеот zobdog » Сря 19 юни 2019 14:36


Сметнах за излишно да се разхождам до КАТ да го заверявам при наличието на онлайн система за проверка...


Потребителски аватар
zografski
Мнения: 2500
Регистриран на: Сря 25 мар 2009 18:10
Автомобил: Golf IV V6 4Motion
Двигател: AUE 2001
Местоположение: Sofia

Re: Акт от преди повече от 4 месеца без НП/върнат талон

Мнениеот zografski » Сря 19 юни 2019 15:15


Е и аз като теб си мислех... и си карах 2 месеца с акта, но ако ме бяха спряли и проверили, щях да хапна дървото. Уви обаче тяхната система е пълен крах... Ако прочете написаното от съпорта им, можеш да си направиш извода колко коректно работи тая он-лайн система... работи колкото мангалите работят в БГ 1-2% :D
Тази система според мен трябва да работи доста просто и лесно... справката трябва да става по номер на книжка и/или ЕГН... както като ти правят справка катаджии през таблет, въвеждат ЕГН и номер на книжка и ти излизат всички нарушения...
Инак нямаш ядове, всичките ти документи се изпращат към КАТ София от КАТ където са ти писали акт-а, плащаш, дават ти талона и си заминаваш ;)


Потребителски аватар
tomata
Мнения: 420
Регистриран на: Нед 11 юни 2006 18:21
Автомобил: VW Passat B5 Sharan
Двигател: AWT ADY
Местоположение: Пазарджик

Re: Акт от преди повече от 4 месеца без НП/върнат талон

Мнениеот tomata » Сря 19 юни 2019 15:41


Брат ми имаше подобен проблем с куки от Ихтиман. Поискали си за кафенце отказал. Постановлението от Ихтниман до Пазарджик за забравени фарове се забави 9м. Поне в КАТ Пазарджик са по-готини и му заверяваха акта на 2х2м и 1х3м, преди последната заверка за 3м даже се обаждаха в Ихтиман, там казаха "да да ще пратим талона и постановлението", отиде след изтичане на тези 3м и беше дошло предната седмица... извод куките правят кактово си поискат.
Ходи си завери акта и си карай, че сега ако те спрат ще ти вземат и книжката и няма можеш да караш, помоли да ти го заверят за повече от 30дни.
По рано съм казвал, че на програма израотено от ИО не се вярва...


Потребителски аватар
fly_free
Мнения: 479
Регистриран на: Пет 15 юни 2007 10:17
Автомобил: т5
Двигател: вrr
Местоположение: София
Контакти:

Re: Акт от преди повече от 4 месеца без НП/върнат талон

Мнениеот fly_free » Сря 19 юни 2019 15:43


В системата им се вкарват само връчените НП.


Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 5479
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Акт от преди повече от 4 месеца без НП/върнат талон

Мнениеот VWGT » Сря 19 юни 2019 16:43


И вече платените не винаги се изкарват ...
Моят случай - карам си с платежното от касата на КАТ в жабката.
Този сайт е пълна пунта мара.


Потребителски аватар
inspektora
Мнения: 354
Регистриран на: Пон 19 яну 2015 21:22
Автомобил: Honda CR-V
Двигател: i_ctdi N22A2 2008
Местоположение: Варна

Re: Акт от преди повече от 4 месеца без НП/върнат талон

Мнениеот inspektora » Сря 19 юни 2019 19:04


"Образуваното административнонаказателно производство се прекратява, ако не е издадено наказателно постановление в шестмесечен срок от съставянето на акта."( чл. 34, ал. 3 от ЗАНН). Дано да е полезно на някого.


Потребителски аватар
zobdog
Мнения: 5
Регистриран на: Сря 19 юни 2019 12:16
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: TDI 90hp
Местоположение: София

Re: Акт от преди повече от 4 месеца без НП/върнат талон

Мнениеот zobdog » Сря 19 юни 2019 20:37


Е как тогава на колегата tomata са му го бавили 9 месеца? Или е било издадено в 6-месечния срок, а са го изпратили от Ихтиман до Пазарджик 3 месеца след това?


Потребителски аватар
110afn
Мнения: 1852
Регистриран на: Нед 25 окт 2009 13:55
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN
Местоположение: Враца

Re: Акт от преди повече от 4 месеца без НП/върнат талон

Мнениеот 110afn » Пет 21 юни 2019 10:35


zobdog написа:Сметнах за излишно да се разхождам до КАТ да го заверявам при наличието на онлайн система за проверка...

АКТ-а ти е талон в случая. Важи един месец по принцип.Като те срат ще ти пишат още един АКТ. От Ботевград чакай около година. Във Враца ми слагаха заверка и печат направо по за 3 месеца, щото си знаят какви са бавежи ония. Като пристигне решението ще получиш писмо да се явиш.
Акта ми беше за колан на същото място преди 2-3години август месец, та до юли. Забележете, отнемането на точки се случва януари, демек тогава го е разписал началника... и почва пътуването

И не знам защо си мислиш , че има значение дали отнемат контролни точки. При АКТ винаги се изземва контролния талон


Потребителски аватар
zografski
Мнения: 2500
Регистриран на: Сря 25 мар 2009 18:10
Автомобил: Golf IV V6 4Motion
Двигател: AUE 2001
Местоположение: Sofia

Re: Акт от преди повече от 4 месеца без НП/върнат талон

Мнениеот zografski » Пет 21 юни 2019 10:42


писмо... тва е като от умрял да чакаш писмо :D вече нищо не пращат, трябва да ходи и да проверява...


Потребителски аватар
110afn
Мнения: 1852
Регистриран на: Нед 25 окт 2009 13:55
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN
Местоположение: Враца

Re: Акт от преди повече от 4 месеца без НП/върнат талон

Мнениеот 110afn » Пет 21 юни 2019 11:20


ами то това е целта на занятието. Ти имаш интерес да ги търсиш и затова е презаверката, все някога ще дойде
Ако си имаш талон, те ще те търсят за да връчат НП


Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 5479
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Акт от преди повече от 4 месеца без НП/върнат талон

Мнениеот VWGT » Пет 21 юни 2019 14:52


И какъв е извода - хванат ли те в издънка не си подавай синия талон (глобата е 20 лева)Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 5 госта