Отнета шофьорска книжка в Румъния

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Pepsito
Автомобил:
Двигател:

Отнета шофьорска книжка в Румъния

Мнениеот Pepsito » Нед 15 дек 2024 0:18

Здравейте,колеги.
Отнеха ми шофьорската книжка в Румъния" за преминаване на червен светофар на ж.п.прелез".Светофара не светеше червено като при преминаването 1 кола преди мен и две след мен ни спря патрулка.Общо 4 коли.Не съм спорил, защото няма как да докажа.Та подписах акта и ми връчиха "DOVADA"- документ .Полицаят каза, че до 15 дена ще получа глобата на адреса в България и след като заплатя ще ми връчат книжката.Според законите тук нямам право да карам от 30 до 120 дни в Румъния- не ме бърка това.Но в ЕС мога? Та въпроса ми е : Патил ли е някой нещо подобно в Румъния и да каже каква е процедурата? Дали въпреки платена глоба ще ми върнат веднага книжката?Благодаря на всички отзовали се.

Liminat
Автомобил: VW
Двигател:

Re: Отнета шофьорска книжка в Румъния

Мнениеот Liminat » Нед 15 дек 2024 10:04

Това намирам като последна информация по подобен повод:
https://m.bg-mamma.com/?topic=1272818
А сутринта слушах тукашен интелигент по тивито, който обясняваше, че нямали никакви лостове за справяне с чуждестранните нарушители тук.
Тва Румъния сякаш е на друга планета...

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Съб 15 мар 2025 23:00

Връщат книжката, но се чака. Зет ми мисля чака около месец и половина - два. Върнаха му я в КАТ по адресна регистрация. Глобата я беше платил веднага в някаква банка или поща в Румъния, но книжката се чака ...

Pepsito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pepsito » Чет 15 май 2025 9:57

Здравейте, колеги!
Пиша пак, за да помогна и на други.От тогава изминаха 5 месеца.Ако някой се сблъска с този проблем, моят съвет е да звъните периодично на Консулството на РБ в Букурещ.Аз си мислех, че ще бъда уведомен от КАТ в България, но нямали такава практика(това ми отговориха) :screwy .Престраших се и се обадих в Консулството, там любезна служителка по ЕГН провери и се оказа, че СУМПС е изпратено към КАТ-София и да търся у нас.Изпратено е в края на февруари, а в края на март е било в КАТ по адрес на регистрация.
Взех си книжката от КАТ по регистрация днес.Нямам до момента глоба , може би ще я получа на адрес. КАТ не ги интересува глобата, имаш ли , нямаш ли.В България се водите като изряден,т.е. по нашите закони не сте наказани.Ако шофирате без СУМПС подлежите на глоба с фиш.Не съм злоупотребявал, защото си мисля, че ако има ПТП нещата стават сложни.Ако получа глобата на адрес какво да правя? Да плащам или не? Гратисен период има ли? Нямам намерение да пътувам към Румъния.Моля за съвет!
Бъдете здрави .

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”