Полеви тест за наркотици

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Полеви тест за наркотици

Мнениеот VWGT » Вто 09 сеп 2025 14:00

Онзи ден приятел ми показва клипче във Фейсбук с някакъв адвокат (не можах да го идентифицирам), който твърди и съветва хората, да не се подлагат на полеви тест за наркотици (предвид неточността му и всички негавитивни последици, които могат да настъпят при един фалшив резултат), а да се настоява за кръвен тест, където нещата вече са такива, каквито излязат.
Неговата теза (на авдоката) беше, че като шофьори имаме такова право и то не противоречи на закона, т.е. полицаят трябва да се съобрази с него. Щял да издаде бележка някаква и шофьорът имал 2 часа на разположение да отиде и даде кръвна проба доброволно. Това не било отказ за даване на проба, което се санкционира вече тежко. Но ако не дадеш пробва в рамките на тези два часа става лошо.
У мен още в началото се породиха съмнения, че едва ли толкова лесно може да се заобикаля полевия тест, порових малко и продължавам да не съм убеден, че ченгето просто ще каже, ми добре ето ти бележката, бягай да се тестваш. А по-скоро тогава влизаш в другия сценарий за отказ, лишаване от книжка и принудително изследване, при което дори и да си чист пак ще има глоба и месеци без книжка с кола на трупчета.

Ще се опитам да намеря въпросното клипче на този адвокат, но там имаше само общи приказки, без конкретни членове алинеи или съдебни практики.
Някой може ли да сподели нещо по-конкретно, защото тези тестове са голям проблем и никога не знаеш кога ще изпаднеш в безумна ситуация без вина.

Потребителски аватар
paagrio
Автомобил: голф 1K
Двигател:

Re: Полеви тест за наркотици

Мнениеот paagrio » Вто 09 сеп 2025 14:46

Ако си наистина чист няма какво да се притесняваш от полевия тест и да търчиш по болници. Тези които реват от него се оказват някакви с хронични болести взимащи опиати от месеци или гламави разносвачи пиещи по 3-4 енергийни напитки дневно.

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Вто 09 сеп 2025 15:28

В момента говориш абсолютно неподготвен и пълни простотии. Има хора които след разтворимо във вода обезболяващо ги хваща. Влез в някоя от групите на потърпевши от тия тестове. Дава се достатъчно гласност на проблема, просто решение няма. Служителите на МВР защо отказаха да се тестват с тях?
И мен ме е страх да не бъда тестван с такъв, 8 месеца до 1 година без книжка и с колата в КАТ не ми се нравят.

VWGT написа:Онзи ден приятел ми показва клипче във Фейсбук с някакъв адвокат (не можах да го идентифицирам), който твърди и съветва хората, да не се подлагат на полеви тест за наркотици (предвид неточността му и всички негавитивни последици, които могат да настъпят при един фалшив резултат), а да се настоява за кръвен тест, където нещата вече са такива, каквито излязат.
Неговата теза (на авдоката) беше, че като шофьори имаме такова право и то не противоречи на закона, т.е. полицаят трябва да се съобрази с него. Щял да издаде бележка някаква и шофьорът имал 2 часа на разположение да отиде и даде кръвна проба доброволно. Това не било отказ за даване на проба, което се санкционира вече тежко. Но ако не дадеш пробва в рамките на тези два часа става лошо.
У мен още в началото се породиха съмнения, че едва ли толкова лесно може да се заобикаля полевия тест, порових малко и продължавам да не съм убеден, че ченгето просто ще каже, ми добре ето ти бележката, бягай да се тестваш. А по-скоро тогава влизаш в другия сценарий за отказ, лишаване от книжка и принудително изследване, при което дори и да си чист пак ще има глоба и месеци без книжка с кола на трупчета.

Ще се опитам да намеря въпросното клипче на този адвокат, но там имаше само общи приказки, без конкретни членове алинеи или съдебни практики.
Някой може ли да сподели нещо по-конкретно, защото тези тестове са голям проблем и никога не знаеш кога ще изпаднеш в безумна ситуация без вина.

Това което се каза на тоя етап е, че НПК разглежда промяна ако не излезе кръвната проба(когато си я дал доброволно) до 14 дни, да ти върнат и колата и книжката до излизане на резултата.

Последна промяна от Traytor на Вто 09 сеп 2025 16:06, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Вто 09 сеп 2025 15:39

paagrio написа:Ако си наистина чист няма какво да се притесняваш от полевия тест и да търчиш по болници. Тези които реват от него се оказват някакви с хронични болести взимащи опиати от месеци или гламави разносвачи пиещи по 3-4 енергийни напитки дневно.

Много чисти изгърмяха. Гледам не ти е проблем да ходиш да доказваш, че нямаш сестра и то пеша много месеци

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 09 сеп 2025 15:48

Точно онова клипче не мога да го открия, но явно темата е вайръл ... излиза ми една друга адвокатка, която явно е доста активна по темата (виждал съм я по ТВ), ама няма да качвам линк, щото тя го е ударила на директен селс, продава някакво книжле с информация по въпроса за 24 лева.

Дано наистина има реално движение, щото аз също няма как да остана без кола заради подобна глупост. Едва ли като ми излезе негативния тест след една година ще мога да осъдя КАТ/МВР, за да ми възстановят извънредните разходи през това време...

Дотогава въпросът ми е актуален :)

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 09 сеп 2025 15:55

И аз го гледах клипа с адвоката, ма доколко е адвокат?
А г-жа Буенова не я коментирам изобщо.
Факт е, че много невинен народ изгорЕ.
И не ми се спори по темата, Под въздействие ли е шофирал, или преди три месеца е пафкал нещо, което си е противозаконно де.

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Вто 09 сеп 2025 16:08

https://youtu.be/jxjcSnxS85k?si=WBYiBWJupmzTd2zB от 12 минута и 50 секунди почва дискусията за която говорите.

Потребителски аватар
paagrio
Автомобил: голф 1K
Двигател:

Мнениеот paagrio » Вто 09 сеп 2025 18:38

Traytor написа:В момента говориш абсолютно неподготвен и пълни простотии. Има хора които след разтворимо във вода обезболяващо ги хваща.

Обезболяващото е ОПИАТ, пречи на реакциите и неслучайно на много от тях пише да не се шофира и работи с машини след употреба. :beat_butt2

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Вто 09 сеп 2025 18:52

Сироп за кашлица остави познат 6 месеца без книжка, после излезе кръвната , която е чиста и всичко точно, ама той се смля да ходи пеша с двете си деца , призна ми и че доста пъти е карал без книжка , защото няма как ....

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Вто 09 сеп 2025 18:59

paagrio написа:Обезболяващото е ОПИАТ, пречи на реакциите и неслучайно на много от тях пише да не се шофира и работи с машини след употреба. :beat_butt2

Ще се опитам да поддържам добрия тон, но искам да попитам, сериозно ли си мислиш, че всички болкоуспокояващи са опиати? Да те са ВИД болкоуспокояващи, но до там. Преди да продължиш да се излагаш, седни и прочети. Полевите тестове в България имат (консервативно) над 30%, отиващо към 40 фалшиво позитивни резултати. Във останалите държави в които се ползват, са единствено и само основание за кръвна проба, като не се налагат санкции, преди резултата от кръвта(става въпрос за минути, не година).

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 09 сеп 2025 20:00

Чукча не читател, он писател.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Вто 09 сеп 2025 21:09

Аз мисля, че в тази тема няма спор.
Никой не иска невинен в 'пандела' и това е проблемът при тези тестове.
Намирам темата за много актуална и дори закъсняла

Апропо, има ли някой тестван с такъв тест?
Мен веднъж ме 'заплашваха', ама така и не го направиха :no

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 09 сеп 2025 21:11

Честно да ти кажа, и парацетамол не пия вече. Търпя.

Потребителски аватар
railfan
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBAB 2009

Мнениеот railfan » Вто 09 сеп 2025 21:23

Проблема май се оформя по-скоро в бавните кръвни проби повече отколкото във фалшиво-положителните полеви тестове. Всъщност са акредитирани мисля само 2 лаборатории за тези тестове и това е причината за огромното забавяне в резултатите. Решението е просто - трябва да се акредитират всички лаборатории да могат да ги правят и така в рамките на 24 часа може да се появи развръзка. Това, естествено при условието че можеш да откажеш полевият тест и да ти вземат проба в рамките на 2-4 часа в някое спешно.

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Вто 09 сеп 2025 21:48

Да, точно броя на лабораториите е причината, но проблема е, че полицията налага наказанията преди да има доказателство за нарушението. Във ВМА се давят вече в “наркоманска кръв” и дори почнаха да се усират с пробите, защото просто не могат да се справят. Имаше вече доклади на фалшиво позитивни доклади за кръвна проба, трудно ми е да се сърдя на лаборантите във ВМА, цяла държава праща проби там и то не малко.

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”