индикатор за превключване на скорости

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
kasidi
Автомобил:
Двигател:

индикатор за превключване на скорости

Мнениеот kasidi » Пет 20 фев 2009 20:49

Някой колега има ли идея как може да си направя индикатор за превключване на скорости.Гледах един клип с МК2 и той имаше на таблото червена лампа точно за това.Ползвах търсачката но уви... :banghead:

Потребителски аватар
paccci
Автомобил:
Двигател:

Re: индикатор за превключване на скорости

Мнениеот paccci » Пет 20 фев 2009 23:37

Колега то идеи....винаги :wink: По принцип би трябвало да стане ако токовия кабел за тази лампа ти идва от бобината(откъдето отива и за оборотомера).Връзваш лампата и слагаш някое по силно съпротивлениице на входа на + и мериш с мултицет колко волта дава.Задържаш колата примерно на 5000 оборота или на колкото там искаш да ти светва лампата,мериш и пак гледаш.Слагаш толкова съпротивления колкото е нужно за да се достигне напрежение 12волта при избраните 5000 оборота,съответно при по-малко от 5000 напрежението на кабела е по-малко.Слагаш едно реле преди лампата което отваря при 12волта и съответно затваря при по-малко и си готов 8) Така лампата ше свети при 5000 и повече оборота не и преди това.Вероятността лампата да изгори например при 7000 оборота е малка,но и да изгори сменяш крушката и си бомба.А и при 7000 оборота по-скоро нещо друго,по колата, ще си иде ,да не дава Господ!
И задължително тази интервенция през бушон(естествено той се слага след съпротивленията,между тях и лампата,иначе ==> бум веднага)
Не ми е ясно само релето какво трябва да е точно ,но ако разбера ще пиша.
Ето ти една идея :D

Потребителски аватар
kasidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kasidi » Съб 21 фев 2009 8:46

Благодаря колега :applause: Ще видим някой друг дали няма някаква идея.Мен ми минава някаква идея за светодиоден оборотомер като при Ф1,но ще видим и за други идеи :screwy
Разрових се за схема,но :banghead: Незнам колегата L&R дали е видял темата и той какво мисли.

Потребителски аватар
golf2_forever
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf2_forever » Съб 21 фев 2009 15:33

колега свали си един от трабанче

Потребителски аватар
dr_hous
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dr_hous » Съб 21 фев 2009 17:45

а този от трабант /диодния/ как трябва да се включи :?:

Потребителски аватар
golf2_forever
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf2_forever » Съб 21 фев 2009 22:46

ами незнам знам само че човек който разбира от такива работи знае как да си го свърже и да работи ама съм 100% сигурен че ще свърши работа този индикатор от трабант

Потребителски аватар
The^Maniac
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The^Maniac » Нед 22 фев 2009 9:07

golf2_forever написа:ами незнам знам само че човек който разбира от такива работи знае как да си го свърже и да работи ама съм 100% сигурен че ще свърши работа този индикатор от трабант

Това на трабанчетата не е оборотомер, а разходомер. Принципа му е чисто като на водомер между резервоара и двигателя.

Към автора - не е ли по-лесно просто да хвърляш едно око на оборотомера, когато си решил да правиш гонки?

Потребителски аватар
kasidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kasidi » Нед 22 фев 2009 10:17

То това човек да хвърли едно око на оборотомера е най-лесно :да:Въпроса е да се направи нещо различно.Нали се сещаш има лампа за маслото ,но всеки иска да си сложи уред за налягането.

Потребителски аватар
golf2_forever
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf2_forever » Нед 22 фев 2009 11:59

The^Maniac написа:
golf2_forever написа:ами незнам знам само че човек който разбира от такива работи знае как да си го свърже и да работи ама съм 100% сигурен че ще свърши работа този индикатор от трабант

Това на трабанчетата не е оборотомер, а разходомер. Принципа му е чисто като на водомер между резервоара и двигателя.

Към автора - не е ли по-лесно просто да хвърляш едно око на оборотомера, когато си решил да правиш гонки?

аз знам че това е разходомер но може и да свърши работа на колегата с малко преправяния

Потребителски аватар
ShoGo_GTI
Автомобил: 18Т 2002 VW GOLF GTI EXCLUSIVE
Двигател: AUQ 180
Контакти:

Мнениеот ShoGo_GTI » Нед 22 фев 2009 21:45

преди доста време можеби 2000 година някъде, да съм бил на 14 15 години ме возиха в един голф3 не се сещам какъв беше точно мотора помня че беше дизелов и цялата кола беше нашибана с електроники. скоростната кутия си беше ръчна с тая разлика че нямаше съединител, държиш спирачката 1ва газ и си тръгва като автоматик и после само си ги сменяш скоростите. другото което беше че когато спреш на светофара да речем или пуснеш по инерция колата си гасне и когато се завърти ключа/подаде газ/ вкючи на скорост двигателя си стартираше.. малко се отплеснах от темата но мисълта ми беше, че този голф имаше такава заводска лампа на таблото която се включваше някъде на около 3500 оборота.

по въпроса дали може да се направи такова нещо и за дизелпв двигател ? (то след като съм го видял заводско на дизелова кола няма начин да не стане, въпросът е как?)

пп. ако някой има инфо за тоя голф, за който разказах(не конкретно тоя а същата модификация) нека да сподели защото така и не срещтнах пак такъв :|

Потребителски аватар
The^Maniac
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The^Maniac » Сря 25 фев 2009 14:17

Върни се в “Направи си сам!”