Помощ от запознат по електроника: Нивомер за газта

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Помощ от запознат по електроника: Нивомер за газта

Мнениеот mupk0 » Чет 17 фев 2011 20:00

Здравейте.Понеже бутилката ми отзад е със стрелка и нямам индикация никъде колко ми остава в бутилката се сетих да направя следното,за което не съм сигурен обаче :)

Стрелката на нивомера е магнитна,по спомен.Следователно с рид-ампули би могло да се направи схема за нивомер.Примерно с 5 ампули,една на празно,една на 1/4,една на 2/4,една на 3/4 и една на 4/4.Което ще рече че имат по малко над 2см разстояние една от друга.Самото им активиране ще става с магнитната стрелка.

обаче сега идва по-интересната част,как да направя така,че при 3/4 да светят 4 диода от 5,а при 2/3 да светят 3 от 5.
Сещам се да използвам LAN кабел,който е с 8 жила.Една за +,5 за ампулите и другото свободни.При преминаване на ток през ампулата за 4/4,на изхода на кабела(на таблото) ще свържа всички светодиоди с по 1 токоизправителен диод,за да не връща напрежение по кабела.При 3/4 ще свържа всички без последният пак с диоди и така до 1 диод.Идеята не е от най-практичните ,но само това се сещам.

Ако някой има предложение,за по-лесна схема,нека да каже.Не твърдя ,че съм супер напред с електрониката но знам голяма част от основите и.

Ампули мисля да купя от :

http://www.tpetrov.com/search.php?p=160 ... 98&s=&ord=

Ако кажете кой ще са най-подходящите?

п.п. Магазина е от Стара Загора и директен линк ще върши работа :0

stefan_gb1
Автомобил:
Двигател:

Re: Помощ от запознат по електроника: Нивомер за газта

Мнениеот stefan_gb1 » Чет 17 фев 2011 20:48

Колега стерлката не е магнитна просто на нея ина закачен магнит които се увлича от магнитното поле. Откажи се от тези ред ампули идеята не е добра според мен и си вземи сензор подходящ за сондата ти или си купи такава с подходящ ключ към нея.
Няма как да се разпредели магнитното поле така че да се задеиства една по една рид ампула.

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Чет 17 фев 2011 21:42

stefan_gb1 написа:Колега стерлката не е магнитна просто на нея ина закачен магнит които се увлича от магнитното поле. Откажи се от тези ред ампули идеята не е добра според мен и си вземи сензор подходящ за сондата ти или си купи такава с подходящ ключ към нея.
Няма как да се разпредели магнитното поле така че да се задеиства една по една рид ампула.

Точно това ми беше и колебанието.Да сменям сонда само заради един нивомер не си заслужава...а и колата е с карбуратор ;( Затова исках някакво по-просто решение.

Потребителски аватар
Dobromirski
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARL 150+ hp
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Пет 18 фев 2011 9:15

Колегата е прав, с ампули едва ли ще стане. Аз навремето си бях направил с диференциален датчик на хол, и един операционен усилвател. Така на изхода получаваш плавно изменящо се напрежение пропорционално на количеството газ. С малко играчка, го калибрираш и през едно реленце го пращаш на стрелката за горивото.
Оригиналните нивомери обаче са направен доста по-просто (хем, че новите и те са с датчик на хол). Използват малък IR светодиод и 4бр. IR фотодиода. Върху стрелката има залепена преграда. Светодиода е от едната страна, а фотодиодите наредени един до друг от другата. Като се върти стрелката с нея се върти и преградата, която закрива светлината към фотодиодите (преградата да е много близо до фотодиодите и е под формата на час от окръжност.) . Така фотодиодите заместват ампулите.
и все си мисля, че ще ти е най-лесно и евтино да си купиш готов нивомер за 12 кинта, една светодиодна стълица от добри кит :)

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пет 18 фев 2011 10:47

Dobromirski написа:Колегата е прав, с ампули едва ли ще стане. Аз навремето си бях направил с диференциален датчик на хол, и един операционен усилвател. Така на изхода получаваш плавно изменящо се напрежение пропорционално на количеството газ. С малко играчка, го калибрираш и през едно реленце го пращаш на стрелката за горивото.
Оригиналните нивомери обаче са направен доста по-просто (хем, че новите и те са с датчик на хол). Използват малък IR светодиод и 4бр. IR фотодиода. Върху стрелката има залепена преграда. Светодиода е от едната страна, а фотодиодите наредени един до друг от другата. Като се върти стрелката с нея се върти и преградата, която закрива светлината към фотодиодите (преградата да е много близо до фотодиодите и е под формата на час от окръжност.) . Така фотодиодите заместват ампулите.
и все си мисля, че ще ти е най-лесно и евтино да си купиш готов нивомер за 12 кинта, една светодиодна стълица от добри кит :)

Може ли някакви линкове да погледна,защото това което обясни ми е доста тъмна индия :D Всмисъл разбрах до половината всичко :)

Потребителски аватар
terek
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот terek » Чет 26 яну 2012 0:35

И аз мисля такова нещо имам един нивомер от бензина и мисля да го сложа на бутилката,като сам на бензин да ми отчита бензина на таблото ,като превключа на газ да ми отчита нивото на газта на таблото.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 26 яну 2012 0:52

mupk0 написа:
Dobromirski написа:Колегата е прав, с ампули едва ли ще стане. Аз навремето си бях направил с диференциален датчик на хол, и един операционен усилвател. Така на изхода получаваш плавно изменящо се напрежение пропорционално на количеството газ. С малко играчка, го калибрираш и през едно реленце го пращаш на стрелката за горивото.

Може ли някакви линкове да погледна,защото това което обясни ми е доста тъмна индия :D Всмисъл разбрах до половината всичко :)

Мисля, че добре го разбрах и ще се опитам аз да ти обясня. Купуваш си 4 фотодиода и ги закрепваш под стрелката в окръжност, изрязваш си едно кръгче от капачка от кисело мляко (от непрозрачен и лек материал) и го залепяш за стрелката, пробиваш дупка така, че като се върти кръгчето дупката да е над един от фотодиодите, слагаш един светодиод да свети като си на контакт и да осветява кръгчето, после свързваш светодиодите в купето през фотодиодите. На първия фотодиод връзваш първия светодиод, на втория фотодиод връзваш втория светодиод и т. н. Ако искаш като е пълна да светят всички и да угасват един по един с изпразването на бутилката ще ги разделиш с изправителни диоди - това май ти е ясно как трябва да стане. Колегата е написал, че светодиода и фотодиодите трябва да са инфрачервени. Ако искаш да видиш как свети трябва да гледаш през камерата на телефона, през нея се вижда и инфрачервената светлина.
Предполагам, че се продават по-добри нивомери и едва ли са скъпи, но няма да го има удоволствието от това да видиш как работи това, което си си направил сам :applause:
С цяло кръгче май ще стане по-трудно, изрязваш си част от кръг (сектор, май беше правилното наименование) като резен от диня. И го закрепваш така, че като е пълна бутилката светодиода да осветява и четирите фотодиода и докато се изпразва да ги покрива един по един, светодиодите в купето просто ги връзваш последователно на всеки фотодиод по един светодиод.

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Чет 26 яну 2012 17:45

mupk0 написа:
stefan_gb1 написа:Колега стерлката не е магнитна просто на нея ина закачен магнит които се увлича от магнитното поле. Откажи се от тези ред ампули идеята не е добра според мен и си вземи сензор подходящ за сондата ти или си купи такава с подходящ ключ към нея.

Точно това ми беше и колебанието.Да сменям сонда само заради един нивомер не си заслужава...а и колата е с карбуратор ;( Затова исках някакво по-просто решение.

какво значение има че колата е с карбуратор колега

Потребителски аватар
Dobromirski
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARL 150+ hp
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Съб 11 фев 2012 10:15

Ето една тема от на колегите от Фиат форума. Това е снимка на механичен нивомер. Тук под стрелката има монтирани две пластини, които изпълняват ролята на "четки". Недостатъка е механичното задържане което се получава понякога.
http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=78342

А ету тук има снимка на вторият вариант , който обяснявах. http://www.clubford.org/forum/viewtopic ... 23&t=47640
В случая , има последователно свързани 3 резистора, а фотодиодите са паралелно на тях. По този начин се получава изменящо се напрежение на изхода. Както колегата по-горе каза, може всеки фотодиод да се свърже със светодиод (но трябва N жилен кабел). При движението на стрелката се получава стълбица, тъй , като преградата не е с дупка, както колегата предположи а е цяла, като се използва края й . Съответно в двете крайни положения светодиодите са напълно закрити или напълно открити. При движението се осветяват/закриват последователно, като предходният остава осветен/закрит ! :wink:
PS: Не мога да намеря в нета снимка на стрелката. :(

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Съб 11 фев 2012 13:27

С наредбата за евро сонди няма начин..ще имаме отчитане :)мене ми е по-чудно как работи заводският нивомер и да го преправя :) Имам предвид с какво съпротивление?Че не ми се вади да пробвам,заради газовата бутилка...

Потребителски аватар
terek
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот terek » Пет 23 ное 2012 17:13

Колеги да не отварям нова тема ще ползвам тази.Искам да ми отчита на таблото колко газ имам.Ето моя нивомер
Изображение
Какво ще трябва за да сложа електронен,какъв да търся и колко пари ще ми струва? Ако някой го е правил нека да сподели как. Нещо подобно търся.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
EasEr
Автомобил: 1990 VW GOLF 2
Двигател:

Мнениеот EasEr » Пет 23 ное 2012 17:24

maikomila :arrow:

Върни се в “Направи си сам!”