Все не ми оставяше време да опиша как си реших проблема, но най-накрая се реших.
Попитах на няколко места какво ще ми струва за да ми оправят фаровете. Отговорите бяха или "не се (ни) занимавай" или "ще ги смъкнем и ще ги почистим и после ще ги пръснем с лак, ама по специален защото се се влага различен пластификатор"
И така след като на 3-4 места ми обясниха, че едва ли не за няколко часа труд искат да ми вземат 90-100 лв ме амбицираха да се оправям сам.
Взех си 2 листа шкурка 1000 и един лист 2000. Освен това купих 2 пасти на 3M по 50 грама. В магазина имаха 4 техни вида, аз взех средните две- ако някой се интересува ще проверя какви номера са, даже остана количество за поне още 2 чифта фарове. Взех си и една микрофибрна кърпа за да почиствам. Цената на всичко това беше около 10 лв. Необходима е и ролка хартиено тиксо и стар вестник, с който да облепите фаровете, за да не се надере бронята докато шкурвате.
1) Почнах с водна шкурка 1000 и когато мръсотията и жълтите остатъци от лак паднаха фара се матира. Отне ми около час за фар.
2) Водна шкурка 2000- Отнема около 20 мин на фар.
3) Приятел, който има полираща машинка ми ги тръкна последователно с 2-те пасти на 3М, като разбира се започнахме с по-грубата. Това стана за 10 мин на фар. Ако нямате полир машина може и на ръка, но става по-бавно.
Резултатите по мое мнение са чудесни. Предполагам че ще се налага да ги забърсвам от време на време пак с по финната паста на 3М, но да отделиш 10 мин няколко пъти в годината смятам, че не е проблем.
Ето и малко снимков материал, който за съжаление с телефона ми, но все пак може да се придобие представа:
http://graver.snimka.bg/automobiles/pochistvane-na-farove.771321.31320692Едит: Пропуснах да кажа, че въобще не смятам да ги пръсвам пак с лак (Да, лак беше това което махнах) или облепям с фолио.
Обяснението защо се случило това беше, че старият лак е бил кофти, както и че безконтактното миене води до тези поразии, когато по автомивките не разтварят правилно препаратите (оставят ги по-концентрирани). Е и камъчета и буболечките помагат, но най-вече първите две са довели до това.