Покритието на фаровете ма Пасат Б5.5 се лющи

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
graver
Автомобил:
Двигател:

Покритието на фаровете ма Пасат Б5.5 се лющи

Мнениеот graver » Нед 23 юни 2013 22:21

Заглавието на темата насочва какъв е проблема...
За да съм по-конкретен: Фаровете изглеждат така все едно върху тях има нещо подобно на лак или прозрачно фолио (като много тънък целoфан), като бедата е, че на някои (произволни) места това покритие се лющи. Там където е подпухнало и се лющи е нещо страшно, иначе самите фарове не са матови и като изключим описания проблем са си в прилично състояние.
Така няма как да карам дълго време. Площта която се лющи става все по-голяма с течение на времето и скоро фарове ми ще са като далматинец. :banghead
Един приятел има полир-машина и ги полирахме. Това подобно на подкужучен лак си стои и въобще не се повлия от полирпастата.
Чудя се дали да ги шкуря с водна шкурка примерно 1000 и после да се мъча с полирпаста и полир-машина и накрая да използвам лак за да ги запечатам ли??

Някой имал ли е подобен проблем и как го е решил или пък къде в Русе ще се справят?

Утре ще се пробвам да ги снимам и да кача някоя снимка за да е "видим" проблема.

п.п. Фарове са си оригинална Хела, не са някакви китайски ментаци и това което се лющи е от външната страна на фара.

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Re: Покритието на фаровете ма Пасат Б5.5 се лющи

Мнениеот instantaccess » Нед 23 юни 2013 23:05

Лак е. Били са матирали и са ги изтъркали с водна шкурка и пръснали с лак с цел продажба.
Единственията ти вариант е да направиш същото.

Потребителски аватар
topgun1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот topgun1 » Чет 04 юли 2013 18:09

според мен не е лак но ако може колегата да пусне снимки да погледнем.
този проблем го имат всички пасати където е изпечено от слънцето(в повечето случаи най-отгоре на фара)седи точно като лак който се е напукал и се лющи.
по принцип съм правил такива равномерно се ушкурват с водна шкурка от 800 до 3000 (с всички номера помежду)
след това се полират с полир паста (аз използвам 3те пасти от марката 3М за друга не зная дали ще се получи)
и фаровете стават кристално чисти.
това е мое лично мнение това правя на този модел фарове и на пласмасовите стъкла на шлемовете за мотори до сега не съм имал грижи.
ако някои го интересува нещо повече да пише с радост ще помогна :beer

Потребителски аватар
lokva
Автомобил: Passat 3c
Двигател: CBAB 2008

Мнениеот lokva » Чет 04 юли 2013 18:21

преди 4 години имах проблем с фаровете на голфа от снимката. свалих стъклата и почистих повърхноста. изпратих ги на една фирма в г. Стрелча където поставиха ново покритие на рефлектора. Резултата беше като чисто нов фар. Това с фолиото е кърпежи които не са добро решение според мен.. Ако колегата има интерес мога да се поразровя за координати на фирмата

dqvola_91
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dqvola_91 » Чет 04 юли 2013 18:28

Аз залагам на лак. Една от легендите е,че след полиране се запечатва с лак(само,че подробността какъв е точно не се издава).Другият момент е да има UV защитна лепенка,но щом се люпи е лак. Обикновено при полиране на фаровете се шкурят с шкурка,задължително,за да падне пожълтяването и мърсотията. За мен лечението е само шкурене до здраво и вече обработка на самата пластмаса. :th_up

Потребителски аватар
graver
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот graver » Чет 22 авг 2013 21:09

Все не ми оставяше време да опиша как си реших проблема, но най-накрая се реших.
Попитах на няколко места какво ще ми струва за да ми оправят фаровете. Отговорите бяха или "не се (ни) занимавай" или "ще ги смъкнем и ще ги почистим и после ще ги пръснем с лак, ама по специален защото се се влага различен пластификатор"
И така след като на 3-4 места ми обясниха, че едва ли не за няколко часа труд искат да ми вземат 90-100 лв ме амбицираха да се оправям сам.

Взех си 2 листа шкурка 1000 и един лист 2000. Освен това купих 2 пасти на 3M по 50 грама. В магазина имаха 4 техни вида, аз взех средните две- ако някой се интересува ще проверя какви номера са, даже остана количество за поне още 2 чифта фарове. Взех си и една микрофибрна кърпа за да почиствам. Цената на всичко това беше около 10 лв. Необходима е и ролка хартиено тиксо и стар вестник, с който да облепите фаровете, за да не се надере бронята докато шкурвате.

1) Почнах с водна шкурка 1000 и когато мръсотията и жълтите остатъци от лак паднаха фара се матира. Отне ми около час за фар.
2) Водна шкурка 2000- Отнема около 20 мин на фар.
3) Приятел, който има полираща машинка ми ги тръкна последователно с 2-те пасти на 3М, като разбира се започнахме с по-грубата. Това стана за 10 мин на фар. Ако нямате полир машина може и на ръка, но става по-бавно.

Резултатите по мое мнение са чудесни. Предполагам че ще се налага да ги забърсвам от време на време пак с по финната паста на 3М, но да отделиш 10 мин няколко пъти в годината смятам, че не е проблем.

Ето и малко снимков материал, който за съжаление с телефона ми, но все пак може да се придобие представа: http://graver.snimka.bg/automobiles/pochistvane-na-farove.771321.31320692

Едит: Пропуснах да кажа, че въобще не смятам да ги пръсвам пак с лак (Да, лак беше това което махнах) или облепям с фолио.
Обяснението защо се случило това беше, че старият лак е бил кофти, както и че безконтактното миене води до тези поразии, когато по автомивките не разтварят правилно препаратите (оставят ги по-концентрирани). Е и камъчета и буболечките помагат, но най-вече първите две са довели до това.

Върни се в “Направи си сам!”