здравейте колеги,
казуса е следния: крушките на дългите светлини(вътрешните фарове) са H4, а нямам опция от копчето(т.нар. euro switch) да превключа на фарове за мъгла - или по друг начин казано въпросното копче има само една поциция като се издърпа.
Дали има начин, някой пробвал ли се е да си смени копчето и да си подкара тая екстра на колата?
В следващите редове ще споделя какво съм открил до момента:
- на моя пасат освен крушките имам и окабеляване до купето - от фара тръгва бяло-зелен кабел
- ключа ми е с една позиция навън, но лесно може да бъде подменен с такъв имащ две
- на буксата, която захранва гореспоментатия ключ ми липсва кабел на 8-ма позиця(бяло-жълт)
- кабела от 8-ма позиция управлява реле(381) на 7-ма или 10-та позиция според годината на колата. това реле също ми липсва. в него влизат и двата бяло-зелени кабела от двата фара. релето се захранва от предпазител F36, който храни и задните светлини против мъгла.
От всичко казано по-горе мисля, че идеята е поситжима. Копчетата, релето и буксите се намират по моргите и с малко фантазия могат да се получат нещата.
Има само един проблем, който ме спира да си разхвърля колата още тоя уикенд - не мога да проследя къде влизат кабелите от фаровете в купето(бяло-зеления). Разбрах също така, че всички кабели иващи отвън имат съединители вътре в купето намиращи се точно до дръжката за отваряне на капака - има един капак който се държи на една видия, маха се и там е голямата веселба.
Ако успея да открия на коя букса са кабелите обещавам да направя снимки и да споделя опита с колегите.
Та... ако на някой са му минавали подобни мисли през главата нека да пише, пък може да исмислим нещо :)
Passat B5 1998г. AFN - фарове за мъгла
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- nehi
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Passat B5 1998г. AFN - фарове за мъгла
колега и аз карам Passat B5 1998г. AFN и при мен беше същото купих си от моргата друг ключ с опция за халоген монтирах го и халогените светнаха 

-
- Автомобил:
- Двигател:
браво колега, късметлия си :)
това с копчето, първо него пробвах ама уви не стана и след като поразгледах малко ел.схеми и сравних окабеляването на моята кола с такава дето има екстрата се убедих че няма да стане по лесния начин.. за съжаление.
Добре, все пак дето се казва "за спорта" би ли споделил дали имаш реле 381 на средния ред релета. би следвало да е или най към предпазителите или три позиции по-навътре. Много лесно може да го видиш само като свалиш капака на предпазителите и светнеш с фенерче. И още нещо - моля те напиши номера на ключа който си монтирал в момента и с който ти светят фаровете. Глегах ги в ЕТКА-та и уж се различават само по подсветката ама ще ми е интересно да видим какво ще кажеш
едит: колега виж моля те на буксата за ключа на фаровете дали имаш кабел на 8-ма позиция и какви разцветки е съответно. благодаря
това с копчето, първо него пробвах ама уви не стана и след като поразгледах малко ел.схеми и сравних окабеляването на моята кола с такава дето има екстрата се убедих че няма да стане по лесния начин.. за съжаление.
Добре, все пак дето се казва "за спорта" би ли споделил дали имаш реле 381 на средния ред релета. би следвало да е или най към предпазителите или три позиции по-навътре. Много лесно може да го видиш само като свалиш капака на предпазителите и светнеш с фенерче. И още нещо - моля те напиши номера на ключа който си монтирал в момента и с който ти светят фаровете. Глегах ги в ЕТКА-та и уж се различават само по подсветката ама ще ми е интересно да видим какво ще кажеш

едит: колега виж моля те на буксата за ключа на фаровете дали имаш кабел на 8-ма позиция и какви разцветки е съответно. благодаря
- nehi
- Автомобил:
- Двигател:
имам го релето 381 лилав цвят е ... номера на ключа не можах да го видя нямах време да смъкна кората но когато го купувам нямаше ключ от пасат и го взех от поло мисля че беше 6н2 а на ключа в 8-ма позиция имам кабелче
жълт с бял кант
жълт с бял кант

-
- Автомобил:
- Двигател:
колега, според мен просто копчето ти е било сменено поради някаква причина преди да купиш колата и си миннал "тънко" само със смяна на ключа :)
-
- Автомобил:
- Двигател:
още едно допълнение:
на този адрес може да се проверят кодовете на окомплектовката: http://vwts.ru/complect.html
което още веднъж доказва, че моята кола я няма тая опция.. ето я и моите:
X4C national sales program Italy
B0J component parts set, complying with vehicle type for Italy, various parts
C0V steel wheels 6J x 15 offset 45 (five-hole)
G0C 5-speed manual transmission
H6S tires 195/65 R 15 V
J0R battery 380 A (80 Ah)
M6N 4-cyl. turbo diesel eng. 1.9 L/81 kW TDIwith MVEG 2 base engine is T1R
1AC anti-lock brake system (ABS)
1G2 steel spare wheel with original equipment tires
2PQ steering wheel for airbag system
5RQ outer right rear view mirror: convex
5SL outer left rear view mirror: non-spherical
3S5 black roof rails
8TC rear fog light for driving on the right
8GL alternator 120A
8RM eight loudspeakers (passive)
1LB disc brakes, front
0JG weight category front axle weight range 7
0YD weight category rear axle weight range 4
1BA standard suspension/shock absorption
това не ме отказва разбира се :) просто ще стане малко по-трудно.
Остава само да се разбере къде точно излизат в купето кабелите от фаровете, след което следва малко труд и техника и съм готов :)
Надявам се предоставената информация е полезна и ако някой се е сблъсквал с подобен проблем да пише :)
на този адрес може да се проверят кодовете на окомплектовката: http://vwts.ru/complect.html
което още веднъж доказва, че моята кола я няма тая опция.. ето я и моите:
X4C national sales program Italy
B0J component parts set, complying with vehicle type for Italy, various parts
C0V steel wheels 6J x 15 offset 45 (five-hole)
G0C 5-speed manual transmission
H6S tires 195/65 R 15 V
J0R battery 380 A (80 Ah)
M6N 4-cyl. turbo diesel eng. 1.9 L/81 kW TDIwith MVEG 2 base engine is T1R
1AC anti-lock brake system (ABS)
1G2 steel spare wheel with original equipment tires
2PQ steering wheel for airbag system
5RQ outer right rear view mirror: convex
5SL outer left rear view mirror: non-spherical
3S5 black roof rails
8TC rear fog light for driving on the right
8GL alternator 120A
8RM eight loudspeakers (passive)
1LB disc brakes, front
0JG weight category front axle weight range 7
0YD weight category rear axle weight range 4
1BA standard suspension/shock absorption
това не ме отказва разбира се :) просто ще стане малко по-трудно.
Остава само да се разбере къде точно излизат в купето кабелите от фаровете, след което следва малко труд и техника и съм готов :)
Надявам се предоставената информация е полезна и ако някой се е сблъсквал с подобен проблем да пише :)
Здравей колега и аз съм със същият казус за фаровете за мъгла.Вярно,че темета е стара но ако си постигнал нещо би ли споделил.
- georgebonev
- Автомобил: Golf 3 Variant
- Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
- Контакти:
За тези ключове за фарове с едно издърпване за заден усилен стоп/мъгла:
Ако имате окабеляване напред към халогените - може да си вземете управление/захранване от 12 пин на копчето за фаровете - NSL - за заден усилен стоп/мъгла. Ще ви светят заедно - и отзад и халогените.
Ако имате кабел на пин 13 - той е за халогените (плюс). Когато сте с функция едно издърпване - правите си мостче от пин 12 до пин 13. Може да пробвате с друг ключ за фарове с две издърпвания дали ви работят халогените и да си смените направо ключа с такъв.
(снимката е от темата за Монтаж на халогени от А до Я)

(от темата за Ключ за фаровете - профилактика - има инфо и как да си преправите ключа за фарове да стане с две издърпвания)

Другите варианти са да свържете плюса от халогените към кабела за усилен стоп/мъгла (пин 12 или в снопа с кабели под прага до шофьора)
или
да си сложите реле за халогените, като от пин 12 (за тези с две издърпвания - пин 13) на ключа за фаровете захраните клема 86 на релето (управляващ сигнал), клема 85 на релето свързвате на "маса" (може и към минуса на акумулатора), клема 30 на релето свързвате за плюса на акумулатора, а клема 87 на релето свързвате за плюсовете на халогените. Минусите на халогените свързвате за "маса" или към минуса на акумулатора.
Ако имате окабеляване напред към халогените - може да си вземете управление/захранване от 12 пин на копчето за фаровете - NSL - за заден усилен стоп/мъгла. Ще ви светят заедно - и отзад и халогените.
Ако имате кабел на пин 13 - той е за халогените (плюс). Когато сте с функция едно издърпване - правите си мостче от пин 12 до пин 13. Може да пробвате с друг ключ за фарове с две издърпвания дали ви работят халогените и да си смените направо ключа с такъв.
(снимката е от темата за Монтаж на халогени от А до Я)

(от темата за Ключ за фаровете - профилактика - има инфо и как да си преправите ключа за фарове да стане с две издърпвания)

Другите варианти са да свържете плюса от халогените към кабела за усилен стоп/мъгла (пин 12 или в снопа с кабели под прага до шофьора)
или
да си сложите реле за халогените, като от пин 12 (за тези с две издърпвания - пин 13) на ключа за фаровете захраните клема 86 на релето (управляващ сигнал), клема 85 на релето свързвате на "маса" (може и към минуса на акумулатора), клема 30 на релето свързвате за плюса на акумулатора, а клема 87 на релето свързвате за плюсовете на халогените. Минусите на халогените свързвате за "маса" или към минуса на акумулатора.