Повърхностна ръжда

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
felixthecat
Автомобил:
Двигател:

Повърхностна ръжда

Мнениеот felixthecat » Пон 28 сеп 2015 9:33

Здравейте,

Имам тук-там повърхностна ръжда по голфето. Не е нищо сериозно, повечето са петънца, само отзад под левия стоп има една малко по-голяма ръждичка (около 1-2см с лека вдлъбнатина, предполагам от подпиране на колче. Не знам дали на някой майстор ще му се занимава, а и дали ще си струва инвестицията.

Споделете как да премахна ръждата и да защитя повърхността от бъдещото й появяване ? Чувал съм, че има някакви комплекти с преобразувател + грунд + лак или нещо от сорта.

Благодаря предварително!

Потребителски аватар
Puksli
Автомобил: Golf Variant
Двигател: 1998 SDI

Re: Повърхностна ръжда

Мнениеот Puksli » Пон 28 сеп 2015 11:26

Имах същият проблем и направих следното:
1. Купих си шкурка една финна и една едра за метал (довечера мога да ти кажа номерата, че сега не ги помня) и внимавай с едрата, че доста драска, гледай да е само върху ръждата, че става една надрскана боя наоколо :mhihi . После играта с финната е повече.
2. Ръждопреобразувател - в едни малки шишенца зелена течност е.
3. Грунд - антикорозионен - не беше от скъпите, не помня марка.
...и се хванах за 2 часа и 2 бири, лека полека изшкурих до метал, намазах с преобразувател и на другия ден го пръснах с грунд.
За сега до тук, пък занапред може и да го пръсна в цвета на колата.
Не казвам, че това е правилният начин, но така го направих, ако някой по - компетентен може да каже и да посочи и мойте грешки приемам критиката.
Поздрави.
П.С. - излезна ми около 20 лева с бирата. :beer

m135
Автомобил: vw polo 1.4mpi
Двигател: AUD 2000

Мнениеот m135 » Пон 28 сеп 2015 18:48

Минеш ли петънцата с шкурка, ще стане сериозно, до степен да посетиш майстор да ти оправи майсторлъка. Ако ти се занимава пробвай само с това:

http://bomarbg.eu/turtle_wax_polish_paste.html

но само на петънцата, без да се увличаш по целия детайл, защото ако смяташ да пребоядисваш скоро, майстора ще те благославя за ваксата.
За тия бои 3 в 1, има такива но не са за поправки по боята, могат да се ползват на пода под колата. За голямата драскотина си вземаш същата боя като на купето, почистваш с някоя паста, може и с водна шкурка от 2000 нагоре, но много внимателно. После леко с дунапренче с тупане нанасяш, ако не ти хареса резултата триеш веднага с чист памучен парцал и разредител, и после пак докато го докараш на вид да ти хареса. Можеш да пробваш преди манипулациите да натиснеш вдлъбнатината отвътре, щом е малка, имаш шанс да я оправиш.

П.П. С ръждопреобразовател, може повредиш околната здрава боя, аз не бих го ползвал !!!

lili4ev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lili4ev » Пон 28 сеп 2015 22:00

Колега, няма да постигнеш нищо без намесата на професионалист! За тези дребни забележки,не си заслужава да се тормозиш! Със сигурност ще объркаш нещо и може да ти излезе по-скъпо и да увеличиш последствията ръждата! Aко държиш на автомобила си, намери добър бояджия и нещата ще се оправят! :th_up

Потребителски аватар
venll-vr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот venll-vr » Сря 07 окт 2015 2:27

Вземи си преобразувател на Вюрт. Зачистваш с шкурка внимателно след това Вюрт и накрая грунд. Има добри грандове на Боди и новол. След това е добре да боядисаш местото. Ако е малко - може и с четка.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 07 окт 2015 6:12

Чисти се с флекс до здрав метал, после се китва, грундира и пребоядисва цялата кола. Другото е мижи да те лажем.
Иначе най-простия начин е да залепиш парче изолирбанд върху петънцето. Има различни цветове изолирбанд. При мен такава кръпка издържа няколко години. Отлепи се заради твърде много провиране през храсталаци. Това разбира се е и най-циганския начин. Вместо изолирбанд може да използваш някаква рекламна лепенка.

stefan_doc

Мнениеот stefan_doc » Сря 07 окт 2015 12:06

venll-vr написа:Вземи си преобразувател на Вюрт. Зачистваш с шкурка внимателно след това Вюрт и накрая грунд. Има добри грандове на Боди и новол. След това е добре да боядисаш местото. Ако е малко - може и с четка.

И аз така, само че вместо грунда - боя три в едно, отгоре само боя. Вместо четка - гъбичка. Доволен съм от резултата.

leo18
Автомобил: Golf 4
Двигател: 1.6 AKL

Мнениеот leo18 » Чет 08 окт 2015 21:01

На голф 4 , имах ръжда на преден десен калник, точно на сгъвката над гумата, не се вижда отстрани, но все пак..
Ето как я оправих: Взех следните материали: едра и ситна шкурка, ръждопреобразувател, грунд на спрей, светло сива боя (понеже голфа е светло сив) , и безцветен лак на спрей.
всичко около 18 лв .

Изшкурих, намазах с ръждопреобразувател, напръсках с грунд, няколко слоя боя и лак.
Резултата е много добър и не е мръднала вече е на около 3 месеца.

Пак казвам, че мястото не се вижда , и нямаше как да сравня с истинската боя на колата, по този начин няма как да направите преливка.

felixthecat
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот felixthecat » Сря 14 окт 2015 12:16

ktamen написа:Чисти се с флекс до здрав метал, после се китва, грундира и пребоядисва цялата кола...

При мен са няколко малки петънца и драскотини, някак не ми се вижда оправдано да пребоядисвам целия автомобил :)

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 14 окт 2015 18:25

Няма редовен начин да се боядиса само там, дето е ръждясало. Боядисва се целия детайл. Ако имаш повече от 3 детайла за боядисване се боядисва цялата кола.
Цигански начини за замазване на положението има много. Почистваш ръждата внимателно с флекс и после внимателно с малка четчица само, където си търкал. Ама ще си личи петното.
Ако чакаш да ръждяса цялата кола и едва тогава да я боядисваш много ще има да чакаш.
Основната работа при боядисването е подготовката, ако дефектите са малко, подготовката е бърза и лесна. Ако си я подготвиш сам лесно ще намериш някой да ти я пръсне срещу 50лв или дори срещу една бира, ако ти е познат.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 14 окт 2015 20:18

Абе момчето иска бързо, лесно, евтино, като в оная реклама...

Върни се в “Направи си сам!”