Тъй като разглобих Бората ми за ремонт на клапите + смяна на радиаторчето, реших да се пробвам да си ремонтирам и неработещата ми рециркулационна клапа на климатроника.
Основният проблем при мен бе заминали шлици на пластмасовото зъбно колело предаващо въртящият момент на металната ос (също със шлици). Ефекта бе отчитане на движение на клапата според ВАГ-КОМа, но в действителност нищо не се променяше по въздушната струя и трудно ми се чистеха прозорците поради липсата на "външен" приток на въздух.
За съжаление не съм снимал цялата процедура, но пък съм заснел есенцията на "ремонта".
На тази снимка се виждат двамата виновници, парче обикновен 1мм дебел кламер и разпробити отвори на подходящото място, което ще коментирам при следващата снимка:

На следващата снимка се вижда как трябва да застанат оста и зъбното колело и как да бъдат разпробити, а именно:
1.) Оста се поставя в капака както е показано;
2.) Слага се зъбното колело (както е показано) като с едната ръка се придържа максимално притисната оста към капака, а с другата се притиска колелото, достатъчно силно, че да опре без да се счупи в капака.
3.) Прави се отвор възможно най-близо до центъра на зъбното колело, но да е хоризонтален, че трудно се разпробива после оста.
4.) След като е разпробито едностранно зъбното колело и също така достатъчно, че бургията да бележи оста - дупчи се оста. За целта аз ползвах менгеме и бързооборотен дремел + бургия 1.2мм. Стараете се отвора да е максимално точен и в равнина!
5.) Нанизвате сглобката отново, като се стараете отвора на зъбното колело и оста да съвпаднат! След което допродупчвате и втората стена на зъбното колело, така че да се получи проходен отвор: пластмаса -> ос -> пластмаса.

Пъхате в отвора парче от кламера, така че да стърчи по около 2-3мм. от всяка страна:

По-нататък ползвам следното двукомпонентно лепило:

При нанизано и подравнено колело и ос, с остатъка на кламера примерно насищате отвора с лепилото, пъхате вече отрязания по размер кламер и закривявате стърчащите краища на кламера на долу (към центъра на зъбното колело) и полагате МАЛКО лепило върху вече огънатите краища на кламера:

Тъй като при мен зъбното колело освен износени шлици се бе и спукало, нанесох малко лепило и по пукнатината:

Хубавото на използваното от мен лепило е, че в началото е достатъчно течно, че да се просмуче по шлиците на оста и пукнатината на колелото и да направи конструкцията по-здрава (според мен):

Преди да се е втвърдило лепилото, избърсвате хубаво от лепило частта на зъбното колело която се пада най-лява на последната снимка, защото тя влиза частично в отвора на платката с графитната подкова. Изчаквате да се втвърди лепилото (ако ползвате същото - около 5 часа)
Монтирате в обратен ред на разглобяването.
П.С.: При разглобяването е важно, да не кажа задължително, клапата да е в едното от двете си крайни положения! Маркирайте си къде се пада при разглобяването четките, стоящи на зъбното колело!!! Внимателно ги махнете преди да започнете процедурата! Старайте се при разпробиването на отвора дължината му да е перпендикулярна на четкодържателя на колелото за да се елеминират евентуални проблеми с четчиците.
*Не прекалявайте с лепилото!
Успех и дано съм бил полезен на някой :)