Един въпрос за подгревни свещи

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Re: Един въпрос за подгревни свещи

Мнениеот mafiota » Чет 30 дек 2010 20:27

Борислав Андреев написа: Ще търся място трафа да е в коша на колата,ако нестава в багажника ще го бутна!

Колега, нали казваш че не изкаш да имаш консуматор на 220V в колата :roll:

А иначе забрави да прекараш 50...60 A по 2квадрата кабели :Mr Green Fun ! (не че е невъзможно, но ....:) )

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Чет 30 дек 2010 20:29

Борислав Андреев написа:
mafiota написа:

P.S. А и при 50...60А на 12В, си трябва дебели захранващи кабели и много добри контактни съединения, и въпреки това загубите няма да са малки (до колкото разбирам изкаш трафа и изправителя да са вън).

Имайки предвид,че оригиналния подгрев на антифриза(а и на ДВГ-то) е захранен с 2кв. кабел едва ли ще ми е нужен по голям от 6кв.
Ще търся място трафа да е в коша на колата,ако нестава в багажника ще го бутна!

Колега германеца е сложил релетата за подгряването на антифриза в коша на двг по близо до свещите а ти в багажника,та да може да теглиш силови кабели по 2-3 метра.Не разбрах колата в гараж ли ще е или навън на улицата.Ако е на място което няма достъп до други хора сложи си трафа извън колата и си изведи стабилна букса за силовите кабели,няма смисъл да разкарваш излишни тежести в колата.Препоръчвам ти да си направиш кантала под картера и първоначално да го захраниш с акумулатора докато го нагласиш колко да грее за да можеш да си сметнеш общата мощност която трябва да осигури трафа.Според колко мощност ти трябва си сложи поне още 100вата отгоре когато си поръчваш траф и гледай изходното напрежение да е по голямо от 12В за да не клекне когато го натовариш.Също така си вземи отделни диоди а не готов грец колкото и да ти казват че издържал на много ток,и задължително диодите на радиатор.
Дано успееш с начинанието което няма да е ефтино като знам че за тороидален траф с номинален ток 10А искат 40-50 лв за такъв с ток до 60-70А не ми се мисли колко ще е.

tarikat89
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tarikat89 » Вто 04 яну 2011 12:26

а само да питам какви свещи ще се ползват за въпросното подгряване на антифриза?!?
такива подгревни от дизелов мотор или може и свещи от бензинов,а и също така ако са от дизелов мотор там под 10-12лв освен менташки свещи др няма.. не идва ли една доста дебела инвестиция това затопляне ако тряа се сменят свещи?!? кабели релета и то по някви мои груби сметки се отива на над 100лв..на мен ми е все тая общо взето дали е студено в колата без тва вътре ми е студено само първите 1-2мин маакс..по ми се иска нщква глупост да се измисли като запаля мотора и до 1-2-3 мин да е поне на 50-60градуса мотора..че в тея студове като го запаля сутрин и направо жал ме хваща като го слушам как работи първите няколко минути докато се климатизира :D

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 04 яну 2011 13:28

tarikat89 написа:.....
такива подгревни от дизелов мотор или може и свещи от бензинов ....

Ами колега , едно ще ти кажа , с бензинови свещи няма да стане :012: . Най-малкото защото резбата няма да пасне :063: .
Иначе за другото : всеки си решава сам , но чак пък 100лв за кабели ... хайде сега , не повече от 5-10 лева , и то ако не намериш в скрапа . Тук е "направи си сам" , т.е. предполага се че почти всичко си го майсториш и не плащаш на хора .

tarikat89
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tarikat89 » Вто 04 яну 2011 13:34

то резбата на свещите ще се измисли въпроса е по евтино да доиде .. защото има бензинови свещи от уазка за по 2 лева броиката :D

Потребителски аватар
kav4o
Автомобил: VW Golf MK2
Двигател: ABF 1988

Мнениеот kav4o » Вто 04 яну 2011 13:36

tarikat89 написа:а само да питам какви свещи ще се ползват за въпросното подгряване на антифриза?!?
такива подгревни от дизелов мотор или може и свещи от бензинов..

mhihi колега знаеш ли принципа на действие на запалителните свещи :)
tarikat89 написа:,а и също така ако са от дизелов мотор там под 10-12лв освен менташки свещи др няма.. не идва ли една доста дебела инвестиция това затопляне ако тряа се сменят свещи?!?

не е чак толкова голяма инвестиция, освен това се възвръща с по-нисък разход на гориво и по-малко износване на мотора :)
tarikat89 написа:..по ми се иска нщква глупост да се измисли като запаля мотора и до 1-2-3 мин да е поне на 50-60градуса мотора..

подгрева на антифриза прави точно това,което по- ти се иска :)

tarikat89
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tarikat89 » Вто 04 яну 2011 13:42

ясноо просто питах че ми беше любопитно :D вече ми е ясно всичко остана само да го направя..

kcv
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kcv » Чет 03 фев 2011 1:14

mafiota написа:
lion_heart002 написа:Я вижте в ауди форума подгряването на изпарителите как са си го направили хората и действайте

Дай линк де, а и не всички имаме регистрация в този " прекрасен" ауди форум mhihi :deal

Ето линк: http://audibg.com/forum/index.php?showtopic=33330&st=0

Но почти няма разлика с това което предлагат някои колеги тук.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Чет 03 фев 2011 23:46

при Т 40 градуса на антифриза(преди фланеца), Т във фланеца с 3 подгревни свещи е към 75 градуса, Т след фланеца, непосредствено преди парното към 55 градуса

фланеца е м/у главата и парното. Изключва на 60 градуса

Инжекторното време при 40 градуса на антифриза е 4,20 милисек на празен ход без подгрев
с вкл подгрев отива на 4.50милисек при празен ход.

на градско, без работа на място, с вкл. подгрев достига 60градуса на анитифирза, при еднакви условия двойно по-бързо и за двойно по-кратко разстояние. При 4-5 градуса това става за 1,5км и 3-4мин :)

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Чет 03 фев 2011 23:53

pe6kata написа:при Т 40 градуса на антифриза(преди фланеца), Т във фланеца с 3 подгревни свещи е към 75 градуса, Т след фланеца, непосредствено преди парното към 55 градуса

Инжекторното време при 40 градуса на антифриза е 4,20 милисек на празен ход без подгрев

на градско, без работа на място, с вкл. подгрев достига 60градуса на анитифирза, при еднакви условия двойно по-бързо и за двойно по-кратко разстояние. При 4-5 градуса това става за 1,5км и 3-4мин :)

Щом всичко е шест и си доволен :да: Мисля ако запазя газта,да и бучна една,две свещи на изпаритела.Без туй това бях наготвил три свещи,да не стават зян mhihi Мисля че с комбинацията от печката и свещите ще е като нес кафе 2в1 mhihi Но ния българите сме доказали че сме техническа нация,кой с свещи,кой присажда печки,кой присажда ''бойлер'' :applause:

Потребителски аватар
Namesata
Автомобил: VW PASSAT USA
Двигател: KR 16V 9A

Мнениеот Namesata » Чет 15 сеп 2011 13:03

pe6kata написа:при Т 40 градуса на антифриза(преди фланеца), Т във фланеца с 3 подгревни свещи е към 75 градуса, Т след фланеца, непосредствено преди парното към 55 градуса

Понеже и аз се подготвям за зимата :twisted: :twisted: .Някои пробвал ли е да остави свещите да работят до 80 и нагоре градуси на водата?Дали ще е проблем за водните съединения при температура на водата 80градуса и следователно по горните сметки 115 след тях?

Потребителски аватар
enigma79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Чет 15 сеп 2011 16:53

Namesata написа:

Понеже и аз се подготвям за зимата :twisted: :twisted: .Някои пробвал ли е да остави свещите да работят до 80 и нагоре градуси на водата?Дали ще е проблем за водните съединения при температура на водата 80градуса и следователно по горните сметки 115 след тях?

Според мен първо дали ще издържи акумолатора(едва ли) и второ защо са ти толкова големи температури?

Потребителски аватар
Namesata
Автомобил: VW PASSAT USA
Двигател: KR 16V 9A

Мнениеот Namesata » Чет 15 сеп 2011 17:30

enigma79 написа:
Namesata написа:

Според мен първо дали ще издържи акумолатора(едва ли) и второ защо са ти толкова големи температури?

1.Щом според теб няма да издържи защо ме питаш мене mhihi mhihi mhihi.
2.Любопитен съм дали може да достигне такава температура.
3.Не ми отговори на въпроса.Тоест спамиш тоест отговорът ти с нищо не ми помага.

Не ме интересува колко се товари алтернатора ,акумулатора и колко ще ми качи разхода не ми бери грижата на мене.

Нека пишат оптимисти mhihi mhihi

Потребителски аватар
enigma79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Чет 15 сеп 2011 17:46

Namesata написа:
enigma79 написа:
Namesata написа:

1.Щом според теб няма да издържи защо ме питаш мене mhihi mhihi mhihi.
2.Любопитен съм дали може да достигне такава температура.
3.Не ми отговори на въпроса.Тоест спамиш тоест отговорът ти с нищо не ми помага.

Не ме интересува колко се товари алтернатора ,акумулатора и колко ще ми качи разхода не ми бери грижата на мене.

Нека пишат оптимисти mhihi mhihi

Попитах те най културно и в този случай твоето също може да се сметне за спам.Така господин оптимист как мислиш какво ли става като ти заври антифриза в двигателя?Аз ще ти кажа какво става,започва да ти ври главата след това защото доста често след прегряване има теми от сорта:
Защо ми миксира маслото с антифриза.
Както виждаш от по горните мнения едва ли се считам за песимист към тази идея,но щом ти си казал че съм такъв,ами такъв съм тогава.Нека запоследно да ти кажа че ти ИСКАШ ДА УБИЕШ СВОЯТА КОЛА и начини за това са много,но дая свариш не е най удачния,най добре я опечи щом сме на готварска тематика и не забравяй да добавиш подправките :horror:
За да не съм оф ще кажа че съм решил да бодна преди изпарителя две свещи за романтична прекарване и по топло посрещане на първия старт mhihi

Потребителски аватар
enigma79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Сря 21 сеп 2011 20:14

Ето моето решение + една нафтова печица mhihi
ИзображениеИзображение

Пс-Извинявам се че не съм си измил ръцете ама радост от придобивката mhihi

Върни се в “Направи си сам!”