DIY DRL. Или как да си направим сами дневни светлини.
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
-
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: AEA
Re: DIY DRL. Или как да си направим сами дневни светлини.
От клема Х /15/ се захранват нормално фаровете.Оразмерена е за големи токове.На нея обаче се появява маса, когато ключът за двигателя е в положение "изключено".Ако сте забравили габаритите и загасите двигателя,устройството се захранва с обратно напрежение и TL494 изгаря.Това се случи при мен.Захраних електрониката през диод към "масата".Споделям тази информация добронамерено,ако някой иска да я използва.Не се смятам за корифей в електрониката.Не съм и маниак.Просто искам да си спестя 50 лева глоба.Ценното на това устройство е неговата простота и така,както съм го реализирал ми е напълно достатъчно.
- vessonik
- Автомобил: Golf Plus
- Двигател: 1.9 TDI 105 Hp BXE
VW и Ауди след 2005г. имат монтирани светлинни/контролни модули, които имат невероятни възможности. Много от тези възможности не са активирани при продажбата, защото изискванията са били други в тези години. Колеги, не откривайте топлата вода, а се обърнете към човек, който разбера! Мога да Ви препоръчам за консултация Vaskoto1. Той ще ви обясни възможностите на конкретния автомобил и ще активирате исканите екстри! В противен случай автомобилите, след различните доработки, заприличват на коледни елхи и рискувате да имате проблеми с полицайте на улицата.... А за тях всички знаем какво искат...
Здравейте.
Преди време направих подобна схема, но транзистора, въпреки че е на радиатор от чипсет си грее доста.
Честотата е към 20 KHz
при около 10А ток пада му е почти 2V
Това са си 10W при 50% Как издържа само на радиатора в кутийката?
Поздрави
Преди време направих подобна схема, но транзистора, въпреки че е на радиатор от чипсет си грее доста.
Честотата е към 20 KHz
при около 10А ток пада му е почти 2V
Това са си 10W при 50% Как издържа само на радиатора в кутийката?
Поздрави
- Dobromirski
- Автомобил: Seat Leon
- Двигател: ARL 150+ hp
- Контакти:
И как точно го изчисли това
IRF4905 - P 55V 74A 200W 0.02R . Не бъркай десетичните точки ! Пада не е 2, а е 0.2V
Имаш 2 крушки в паралел по 55W = 110W тоест около 10А
P=U*I U=I*R => P = I*I*R P=10*10*0.02 P=2W
Това разбира се при t=100% . при коефициент на запълване t=50% мощността е 1W
ПП: Свали си си честотата на ШИМ (капацитета на гейта е твърде голям , няма смисъл от 20 kHz, и при 5 не се чува нищо от колонките
) и си оправи стръмността на импулсите 

IRF4905 - P 55V 74A 200W 0.02R . Не бъркай десетичните точки ! Пада не е 2, а е 0.2V
Имаш 2 крушки в паралел по 55W = 110W тоест около 10А
P=U*I U=I*R => P = I*I*R P=10*10*0.02 P=2W
Това разбира се при t=100% . при коефициент на запълване t=50% мощността е 1W
ПП: Свали си си честотата на ШИМ (капацитета на гейта е твърде голям , няма смисъл от 20 kHz, и при 5 не се чува нищо от колонките

Мдааа...
Само че аз съм с IRF9540...
Ще го сменям... :)
Поздрави
Само че аз съм с IRF9540...
Ще го сменям... :)
Поздрави
- mafiota
- Автомобил: Audi A6 C5
- Двигател: APU
за сега най-добрият проект които съм правил е този от Рено форума - работи перфектно!
- crashman
- Автомобил: Bora
- Двигател: AUS
- Контакти:
Аз се заиграх и си монтирах това:

- toshara
- Автомобил: MK2 Golf
- Двигател: GTI PB 1990
Eто как си направих DRL.Вкъщи стоеше от известно време едно реле за времезакъснение,което го бях взел за съвсем друго нещо.Всичко ми излезе 6лв.
Ето как изглежда купеното китче:

Разпоих релето(oранжевото),което беше 7А и сложих реле 30/40 ампера,тези които се слагат за фаровете.Минимума е 10сек.,което абсолютно ме устройва.Може да се увеличи с потенциометъра до 10мин.
Запоих мостче от +12в към C,за да не се претрупват жичките отпред.Също така изнесах настрани диода,за да мога евентуално да го сложа някъде по кутията,която ще направя тези дни.Пробвах всичко с адаптер от 220 на 12в и всичко работи.Релето включва само късите - без габарити,светлини на номера и т.н.При включване на копчето се включва всичко останало.Ето снимки и видео на това какво се получи,качено в колата:

Ето как изглежда купеното китче:

Разпоих релето(oранжевото),което беше 7А и сложих реле 30/40 ампера,тези които се слагат за фаровете.Минимума е 10сек.,което абсолютно ме устройва.Може да се увеличи с потенциометъра до 10мин.
Запоих мостче от +12в към C,за да не се претрупват жичките отпред.Също така изнесах настрани диода,за да мога евентуално да го сложа някъде по кутията,която ще направя тези дни.Пробвах всичко с адаптер от 220 на 12в и всичко работи.Релето включва само късите - без габарити,светлини на номера и т.н.При включване на копчето се включва всичко останало.Ето снимки и видео на това какво се получи,качено в колата:

Последна промяна от toshara на Пет 03 май 2013 20:45, променено общо 1 път.
- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
Това не е DRL,а най-обикновено включване на късите със закъснение 

- toshara
- Автомобил: MK2 Golf
- Двигател: GTI PB 1990
Bai Sando написа:Това не е DRL,а най-обикновено включване на късите със закъснение
Прав си,ама си върши перфектна работа.

- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
Да така е.И аз имам подобна джаджа още от миналото лято когато станаха задължителни фаровете.Само,че при мен е обикновено реле вързано за тънкия кабел на алтернатора.След всяко палене се включват късите и нямам грижи за пред КАТ 

- I4o_naskov
- Автомобил:
- Двигател:
Ето при мен как станаха светлините 

- crashman
- Контакти:
Малко след като си направих LED DRL показан по-горе, реших да добавя към схемата два мощни диода, които да не връщат напрежение към къси или дълги, в зависимост на кои съм превключил. LED DRL-а свети само на габарит, а при включване на къси или дълги гаснат, без да връща напрежение към тях.

Вече 3 месеца без никакви проблеми от техническо или друго естество.
P.S. Схемата вече е следната:

Вече 3 месеца без никакви проблеми от техническо или друго естество.
P.S. Схемата вече е следната:

- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
I4o_naskov написа:Ето при мен как станаха светлините
Колега измери си разстоянието м/у светодиодните тела.Ако има 600 м м/у вътрешните им краища си ОК, но, ако няма си в нарушения на правилата за монтаж.
Като няма с каков друго да се захванат зеленодрешковците ще започнат и с това.
Както виждам от снимката го нямаш това разстояние / планката на номера е 530-535 мм/
@crashman А ти си направи ЛЕДовете да светят сами без габарит!, както е по закон ! Аман от селски изпълнения.
Като спре някой в багажниката ти ще разбереш защо, че и акт ще отнесеш.
Като се хвалите-поне гледайте да сте изрядни!!
- crashman
- Контакти:
kris11 написа:..@crashman А ти си направи ЛЕДовете да светят сами без габарит!, както е по закон ! Аман от селски изпълнения.
Като спре някой в багажниката ти ще разбереш защо, че и акт ще отнесеш.
Като се хвалите-поне гледайте да сте изрядни!!
Здрасти, но идеята, с която съм писал тук не е да се "хваля". Така съм решил и съм го изпълнил. АЗ не искам да светят отделно от габарита и автоматично, имам си мои мотиви защо както и поради факта, че са поставяни след като колата е излязла от автомобилния завод. Мисля, че достатъчно отчетливо се вижда отзад кога съм натиснал спирачка и кога е на фарове/габарит.
Логиката за нещата, които съм показал е да се ползва идеята ако някой иска, нищо повече.
Така или иначе няма как да съм напълно изряден, колкото и да ми се иска и да питах насам-натам из центрове за ГТП и други. Просто в БГ всеки си тълкува нещата по свой начин.
Благодаря за мнението, все пак оценявам всеки изказал такова.