DIY DRL. Или как да си направим сами дневни светлини.

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: DIY DRL. Или как да си направим сами дневни светлини.

Мнениеот kris11 » Чет 15 авг 2013 19:15

ГТП няма връзка с КАТ и акт. Прочети закона и тогава коментирай.
1.Твоите не са фабрично монтирани - справка закона
2.Карай залепен или веднага след някой със светещи габаритни задни светлини срещу слънцето - сам ще разбереш за какво говоря.
Не е моя приумица, а е за твоя сигурност.
Ако аз евентуално се ударя в такъв ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще искам да се пише акт и на него за промяна в конструкцията, неизправни светлини и несъответствия с ЗДП
П.П. Това, че сега те пропускат да не те успокоява, че няма да го има в бъдеще.
@Просто в БГ всеки си тълкува нещата по свой начин. Случайно ЗДП да си прочел ??

Потребителски аватар
crashman
Автомобил: Bora
Двигател: AUS
Контакти:

Мнениеот crashman » Съб 17 авг 2013 0:36

kris11 написа:ГТП няма връзка с КАТ и акт. Прочети закона и тогава коментирай.
1.Твоите не са фабрично монтирани - справка закона
2.Карай залепен или веднага след някой със светещи габаритни задни светлини срещу слънцето - сам ще разбереш за какво говоря.
Не е моя приумица, а е за твоя сигурност.
Ако аз евентуално се ударя в такъв ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще искам да се пише акт и на него за промяна в конструкцията, неизправни светлини и несъответствия с ЗДП
П.П. Това, че сега те пропускат да не те успокоява, че няма да го има в бъдеще.
@Просто в БГ всеки си тълкува нещата по свой начин. Случайно ЗДП да си прочел ??

Здрасти, за КАТ и ГТП е така, но последно узаконяването на дневните светлини било през пункт на ГТП, но от такива ми отказаха, защото "никой в БГ не го прави, защо ти се натискаш" - цитат.
1. Точно, защото не са фабрични са с габаритите, мисля че написах и в предното ми мнение.
2. Ами "залепен" не обичам да карам, защото лесно можем да станем "неразделни". Моите се виждат, колкото и да се с/у слънцето.
Не казвам, че е приумица, но при каране на къси или DRL с % от дългите задните светлини не светят ли, че аз съм в нарушение?!
Това за БГ и тълкуването и аз го написах, и за съжаление е така за доста неща. Точно затова и някои неща не искат да ги признаят или са направени така, че да не е еднозначно. За "закона за движение по пътищата" съвсем случайно съм го чел и следя измененията, но пак явно е "по мое усмотрение и преценка".
Не задължавам никой с мнението ми.

Потребителски аватар
I4o_naskov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот I4o_naskov » Съб 02 ное 2013 10:26

kris11 написа:
I4o_naskov написа:Ето при мен как станаха светлините

Колега измери си разстоянието м/у светодиодните тела.Ако има 600 м м/у вътрешните им краища си ОК, но, ако няма си в нарушения на правилата за монтаж.
Като няма с каков друго да се захванат зеленодрешковците ще започнат и с това.
Както виждам от снимката го нямаш това разстояние / планката на номера е 530-535 мм/
@crashman А ти си направи ЛЕДовете да светят сами без габарит!, както е по закон ! Аман от селски изпълнения.
Като спре някой в багажниката ти ще разбереш защо, че и акт ще отнесеш.
Като се хвалите-поне гледайте да сте изрядни!!

Ти къде си видял на новите коли да им светят габаритите заедно с ЛЕД светлините :screwy нали целта е икономия на гориво и ел.енергия :beer

Потребителски аватар
polovera_9n3
Автомобил: VW POLO TDI
Двигател: BNM 2007

Мнениеот polovera_9n3 » Вто 12 ное 2013 7:26

здравейте. Та значи имам един CAR- DRL 3S модул и сега задачата е да го сложа на полото 9н . идеята му е такава че като запаля двигателя и с плавен старт да светнат дългите светлини на 25%. принципа е следния- при подаден контакт ако отчете напрежение над 13,2 волта се активира, ако падне под това спира- като загася мотора, ако вкл габарити пак спира и си минавам на режим обикновени фарове, като изкл фаровете пак се пускат дългите на 25% и така. тая машинка има: 1 голям червен+ към акумулатора, един към кабел който има напрежение при подаден контакт- оттам взема волтовете за напрежението, маса, един към габаритен кабел- да изключи когато дойде ток там- сиреч като вкл фаровете, 2 жълти кабела към +са на 2те дълги светлини, и един кабел, който трябва да го свържа към светлинния клаксон( светкавицата) - служи за програмиране на ДРЛ-а колко силен ток да подава на дългите.. проблемите са следните: не мога да открия къде е кабела на полото за светкавицата. проблем 2- ще ми свети ли лампата за дъгите когато ДРЛ работи... ако някой е слагал такова да бутне едно рамо... а и през коя дупка да набутам всичките кабели на сноп от коша на мотора в купето някъде под таблото че тая машинка трябвало да е вътре на сухо и топло иначе щяла да мухляса и да се скапе :mhihi благодаря предварително
Прикачени файлове
Cardrl.jpg
ето го модула

Потребителски аватар
polovera_9n3

Мнениеот polovera_9n3 » Сря 13 ное 2013 16:28

...днеска се мъчих 2 часа с тоя ДРЛ- открих всички кабели към които да го свържа, АМА ПУСТОТО ПОЛО Е ЗАПЕЧАТАНО ООТВСЯКЪДЕ КАТО ПОДВОДНИЦА :banghead и не мога да открия откъде да вкарам 4 кабела от коша на мотора в купето- тва е мисията невъзможна... май ще играе дрелката...... и после силикона...

jijane
Автомобил: Караше Honda Civic
Двигател: D14Z4 1998

Мнениеот jijane » Нед 17 ное 2013 10:26

polovera_9n3 написа:...днеска се мъчих 2 часа с тоя ДРЛ- открих всички кабели към които да го свържа, АМА ПУСТОТО ПОЛО Е ЗАПЕЧАТАНО ООТВСЯКЪДЕ КАТО ПОДВОДНИЦА :banghead и не мога да открия откъде да вкарам 4 кабела от коша на мотора в купето- тва е мисията невъзможна... май ще играе дрелката...... и после силикона...

А защо не си го монтираш вътре в купето, където са ти предпазителите? Хем ще е на сухо, хем ще ти чурулика :Mr Green Fun . За да не ти свети лампата на дълги при работа на модула се слага един диод 30А примерно и си готов. Твоето е по-ново и не му знам схемата, но на по-старите лампата за дългите взима захранване само от единия фар, затова се слага само един диод.Свеътлинния клаксон аз не го свързвам(това се свързва към дългите по принцип), ами си го оставям близо до някой предпазител или клема с постоянни 12V, за да се препрограмира модула когато се налага.

Потребителски аватар
IvailoOo
Автомобил: Audi A4 B7 Avant
Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW

Мнениеот IvailoOo » Нед 17 ное 2013 11:37

Почти всички кабели ги има на ключа за фаровете. От там се взима сигнал от габаратите(за да го изключва при вкл. на основни светлини и за програмиране при някои).+ само на контакт пак трябва да имаш на ключа,както и маса. Единствено за дългите кабела ще го търсиш към лоста за мигачите и външно захранване(по-добре от другаде,за да можеш да му сложиш предпазител,ако няма) Няма ннужда от никакви диоди.Така ще имах индикация при включване.

Потребителски аватар
polovera_9n3

Мнениеот polovera_9n3 » Сря 20 ное 2013 19:14

ето как се получи http://vbox7.com/play:1aadb33f48 ама тъпия ми телефон много ярко снима светлината иначе е доволно и не заслепява :biggrin

Потребителски аватар
IvailoOo
Автомобил: Audi A4 B7 Avant
Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW

Мнениеот IvailoOo » Сря 20 ное 2013 19:22

Къде го свърза и това на колко % е ? На повече от 20% почва да заслепява!

Потребителски аватар
polovera_9n3

Мнениеот polovera_9n3 » Сря 20 ное 2013 19:48

значи модула подава ток на дългите на 20% .... те са 2 крушки по 60 вата демек 24 вата ток общо... не светят габарити не свети табло....почти не товари генератора... свързах го така- от ключа на фаровете взех + на контакт и + от габаритите. масата я вързах директно на акумулатора както и главния + който има бушон 10 А - и него вързах за акумулатора - кабелите за дългите ги вързах преди буксата на фара щото трябва да се вържат след релетата- на дългите при 9н е кабел номер 9... и това е... повече време ми отне да вкарам 4 кабела от мотора в купето ( + за акумулатора, маса и 2та кабела за дългите, които трябва да са с еднаква дължина иначе дава разлика в светенето- единия свети по силно - ) и това е :biggrin

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Пет 22 ное 2013 8:35

Иди си регулирай фаровете,колега!

Потребителски аватар
polovera_9n3

Мнениеот polovera_9n3 » Съб 23 ное 2013 7:25

Колега относно реглажа на фаровете - проблема в блестенето на клипа е заради калпавата камера на телефона ми.. сигурно съм един от малкото, които ходят из пунктовете за технически преглед да си нагласят фаровете- късите и фаровете за мъгла са проверени в технически център за диагностика, и нещо, което е най мразя е да заслепявам някого- знам колко е гадно имаме в семейството 3 коли - полото, даихатсу куоре 8, и едно тико. и на 3те фаровете са в норми. и друго- незнам колко хора го правят , но когато карам зад някого гледам линията на късите да е под нивото на задната му броня - ако се налага ги свалям с копчето на таблото. когато монтирах ДРЛ- а се качих в тикото а то е с доста ниска позиция на седалката и един приятел кара полото зад мене из квартала- спира зад мене и не ме заслепява- после кара срещу мен и пак не ми подразни очите... въпреки това и заради ДРЛ ще ида на диагностика когато имам време.. иначе всичките са професори пък слагат едни смотани ксенони които светят навсякъде , но не и на пътя-на такива срещу мене- дълги.... да му се наврат очните ябълки в малкия мозък :beat_butt2

Потребителски аватар
polovera_9n3

Мнениеот polovera_9n3 » Съб 23 ное 2013 7:47

8 години карах такси почти само нощна смяна - и поне на 60 % от колите единия фар сваля самолети, другия топи асфалта :mhihi тва много ме дразни и колегите от фирмата повечето им регулирах фаровете "зорлен" ама после останаха доволни - а то е много проста процедура с една отверка се нагласят да се изравнят... имаше един беше нахакал Н4 крушка наобратно с долния край нагоре :h020 и чак изкривил скобата от напъване ама беше я закопчал....

Потребителски аватар
polovera_9n3

Мнениеот polovera_9n3 » Сря 18 дек 2013 19:36

Оказа се греда с ДРЛ на дългите...... до 30 40 метра няма проблем, но след това се концентрира светлината и заслепява ...ходихме с един колега в едно село- аз карам Тикото ми (2рата ми кола) - той моето Поло зад мене.... и това което видях в огледалото не ми хареса :exclaim - заслепява ме отдалече а като се приближи - не- аз мразя такива работи затова махам ДРЛ от дългите на 20 % и го слагам на късите на 100% или на 80... незнам ще видя. в пункта за технически преглед казаха че са в норма ама май техните познания с техниката не са в норма :mhihi щом на мен ми дразни очите значи дразни и на другите на пътя.... затова дрл отива на късите на 80 или 100 %....

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Чет 19 дек 2013 18:50

polovera_9n3 написа:Оказа се греда с ДРЛ на дългите...... до 30 40 метра няма проблем, но след това се концентрира светлината и заслепява ...ходихме с един колега в едно село- аз карам Тикото ми (2рата ми кола) - той моето Поло зад мене.... и това което видях в огледалото не ми хареса :exclaim - заслепява ме отдалече а като се приближи - не- аз мразя такива работи затова махам ДРЛ от дългите на 20 % и го слагам на късите на 100% или на 80... незнам ще видя. в пункта за технически преглед казаха че са в норма ама май техните познания с техниката не са в норма :mhihi щом на мен ми дразни очите значи дразни и на другите на пътя.... затова дрл отива на късите на 80 или 100 %....

:bowdown :bowdown Ето написаноъо по-горе го пусни и в темите за дневн светлини,DRl и подобни защото ми е писнало да пиша ,че на дълги дори намелни засдлепяват.и не отговаря на изискванията на ЕС. В Канада, САЩ ,Севеверния или Юния полюс не ме интересува ,че може - в ЕС не може.
Надявасам се хубави актове след 01.03.2014, пък и защо не спиране от движение/

Върни се в “Направи си сам!”