Как да си направя/поставя оборотомер

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
G-HELL
Автомобил: Golf MKIII
Двигател:

Re: Как да си направя/поставя оборотомер

Мнениеот G-HELL » Сря 06 окт 2010 2:09

За оборотомера реших направо таблото да сменя.Дали бих имал проблеми ако поставя табло от ГТИ с километраж до 240 примерно. Или ако сложа табло на което километража започва от 0 км/ч понеже моят километраж започва от 20км/ч дали ще имам някакви проблеми като грешно показване на км и т.н. :roll:

Потребителски аватар
crashman
Автомобил: Bora
Двигател: AUS
Контакти:

Мнениеот crashman » Сря 06 окт 2010 10:30

Мисля, че не би трябвало да е проблем, моя оборотомер е от GTI, скоростомера беше с прецакана пружинка на стрелката и не можах да го тествам. Самото му управление е на самия блок на скоростомера /чипа и платките отзад/, затова си мисля, че спокойно може да го смениш ако искаш, но с това си заминават и твоите км, ще останат тези на новия скоростомер.

Потребителски аватар
G-HELL
Двигател:

Мнениеот G-HELL » Сря 06 окт 2010 12:30

Един вид няма да показва примерно 181 000 и нещо км ами нещо друго така лида го разбирам или няма да отчита правилно скоростта с която се движа това малко не разбрах :roll: защото един приятел ми каза, че километрите на които е колата няма как да изчезнат и примерно да показва километрите на друга кола (от която е взето това табло) и аз така мисля. Притеснява ме само това как ще отчита скоростомера километрите в час с които се движа :oops:

Потребителски аватар
crashman
Автомобил: Bora
Двигател: AUS
Контакти:

Мнениеот crashman » Сря 06 окт 2010 13:48

Да, хилядарките ще изчезнат и ще са активни на новия скоростомер /мисля, че паметта им е на самия модул, а не на платката на таблото, това го четох и от "препатил"/, дано не се/те лъжа. За отчитането на скоростта мисля трябва да е коректно. Това може да се засече, пр. от някой със същия двг да ти каже на коя предавка, при колко оборота каква е скоростта, или просто с твоя стария скоростомер, или с GPS...

Потребителски аватар
swifter
Автомобил: 1999 Skoda Octavia AGN
Двигател: 2003 VW Passat TDI AVF

Мнениеот swifter » Сря 06 окт 2010 20:35

G-HELL написа:За оборотомера реших направо таблото да сменя.Дали бих имал проблеми ако поставя табло от ГТИ с километраж до 240 примерно. Или ако сложа табло на което километража започва от 0 км/ч понеже моят километраж започва от 20км/ч дали ще имам някакви проблеми като грешно показване на км и т.н. :roll:

Ето тук го има отговора, ама няма кой да чете.

Няма да има проблем, сваляш твоето, слагаш новото и готово. От всички 4-цилиндрови бензинови мотори става. Даже и от СЕАТ.

Проблем може да имаш ако новото е с МФА или от дизел, или от VR6. За МФА-то няма да ти работят функциите за температура и разход, а с дизеловото табло и това от VR6 - оборотомера няма да е верен.

Потребителски аватар
G-HELL
Двигател:

Мнениеот G-HELL » Чет 07 окт 2010 10:49

С МФА не ми е необходимо :) е то ВР6 е 6 цилиндъра предполагам заради това няма да отчита оборотомера правилно, колкото до дизела той е до по-малко обороти, а и предполагам принципа на му на отчитане на връзване ли де да знам е по-различен. Както и да е решено е вече ще се търси табло от Венто, Голф, Сеат т.н. (бензин, 4 цилиндъра)кот ми падне :) Благодаря :beer :drinking: :wink:

Потребителски аватар
speedvw
Автомобил: VW GOLF 3 Dark Grey
Двигател: ABD-AAV-RP 1992

Мнениеот speedvw » Нед 24 юли 2011 21:04

Намерих си табло от gti до 240 със оборотомер и MFA.Понеже беше много прашасало го разглобих за почистване.И разбрах че всичките уреди се вадят.Та въпросът ми е може ли от таблото на gti-то да взема оборотомера и да го сложа на мястото на часовника?И дали ще проработи?И какво трябва да сменя за да си останат моите изминати километри?

Потребителски аватар
speedvw

Мнениеот speedvw » Нед 31 юли 2011 14:02

Днес със разтреперани ръце махнах старото табло със часовника.И поставих товото от gti със оборотомер.След проба показва си нивото на горивото.Температурата на охладителната течност.Оборотомера работи.Километража също.Остава да се засече дали показва вярно километрите в движение. :headbang
Прикачени файлове
230720111474 [50%].jpg
310720111490 [50%].jpg
310720111492 [50%].jpg

Потребителски аватар
martin_072
Автомобил: Seat Ibiza GLXI Audi A4
Двигател: 1.8 ABS 1.8t
Контакти:

Мнениеот martin_072 » Нед 31 юли 2011 14:24

speedvw написа:Днес със разтреперани ръце махнах старото табло със часовника.И поставих товото от gti със оборотомер.След проба показва си нивото на горивото.Температурата на охладителната течност.Оборотомера работи.Километража също.Остава да се засече дали показва вярно километрите в движение. :headbang

Интересно ми дали ще показва температурата на маслото и моментния разход?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 31 юли 2011 15:30

За темп. на маслото си има датчик. Без него ще покаже... чушки mhihi За разхода - друг да каже mhihi

Потребителски аватар
speedvw

Мнениеот speedvw » Сря 16 май 2012 21:40

Може ли да сложа на таблото от 2е километража от абд-то.И тогава сигурно ли е че ще показва реалната скорост на движение?

Потребителски аватар
pRo_4_LiFe
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот pRo_4_LiFe » Пон 28 май 2012 21:37

И аз имам един малко тъп въпрос... искам на моя дизел да махна 0-220 и да сложа скоростомера само 0-260 ... дали ще съвпаднат данните и дали ще се получи нещо? Някой, който е правил такава трансформация или има евентуална информация ако може да сподели :) :drunk

Върни се в “Направи си сам!”