Централно - Въпрос

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
valku
Автомобил: VW Passat B5 1.9 TDI
Двигател: AFN

Re: Централно - Въпрос

Мнениеот valku » Пон 03 яну 2011 0:13

Добре кажете какво реле да купя? Като на идиот ми обяснете за да ви разбера като хората. :D Имам познания баща ми е ел. техник но неискам да го занимавам с моите тъпизми! :)
Mapoka написа:
valku написа:
mupk0 написа:Ако същата схема се направи с реле ще стане ли ? имам в предвид релето да взима сигнал за откл/закл на централното и да пуска мигачите? *това да се направи с цел запазване на ел.блок на централното от претоварване?

Незнам не разбирам много :) да кажят специалистите ако е така.. Бих го преправил защото мигачите ми не мигват силно а слабо. Иначе работи няма грешка поне за сега. :)

Слабото светене на мигачите може да идва и от пада на напрежение върху диодите (това са поне 1,2 волта).
Не е проблем да се сложи реле, начини няколко, зависи с какви материали се разполага.

Ако се ползва най обикновенно реле с един нормално отворен контакт схемата е следната:
2808306O6.jpg

Налага се да се добави предпазител, за всеки случай.
По тази схема са направени повечето алармички (следователно трябва да държи)
Ако пък някои има реле с няколко контакта може да се свърже така:
въпреки че ми се струва излишно.
2808306O5.jpg

Колега предпазителя бушон ли е? Това което си написал 10А? Извинявайте че ви задавам ученически въпроси но искам да знам със сигорност за да не правя напразни упражнения. :)

valku

Мнениеот valku » Пон 03 яну 2011 0:15

sasho_sb написа:здравей колега,включи си и плафона в схемата
viewtopic.php?f=11&t=164269

Това мога да пробвам да го направя ако всичко става с релета ще купя един кашон и ще упражня знянията си! :D Мерси за идеята.

Само да обобщя въпросите си. Какво реле да купя за плафона? Какво реле да купя за мигачите да не натоварвам толкова релето на модула че и като заключа ми тегли бая точец? :D

Потребителски аватар
Mapoka
Автомобил: 1992 VW Vento
Двигател: 1.8 ABS

Мнениеот Mapoka » Пон 03 яну 2011 0:20

mupk0 написа:Колега при такова положение(схема) предполагам не е проблем да се върже и плафона и габарита примерно,защото релето трудно ще достигне капацитета си от 30-40ампера примерно?Прав съм нали?Мисля да направя тази магартия,и се чудя кой кабели да ползвам.За габарита ясно...един кабел до ключа за фаровете и там един диод.За плафона пак е ясно: един кабел с диод към копчето на вратата,а за мигачите принципно къде е най-удобно?

Плафона доколкото си спомням се командва с минус, затова че няма да стане само с диод.
Налага се да се обърне поляритета на сигнала, може да се направи като се сложи още едно реле, което да се "цъка" от това за мигачите, но да затваря веригата маса-плафон.

Мигачите, някъде из форума беше писано какви са цветовете (нещо черно/жълто май), но попринцип като гледам на моята кола са ги взели, където им е бил най лесен достъпа.

Потребителски аватар
racing_team_vidin
Автомобил: BMW E65 Sport Package
Двигател:

Мнениеот racing_team_vidin » Пон 03 яну 2011 0:24

Mapoka написа:Ако се ползва най обикновенно реле с един нормално отворен контакт схемата е следната:
2808306O6.jpg

ето това е по читавата схема, с колегата първата дето му направих беше възможно най- лесната и проста за изпълнение :wink:

valku

Мнениеот valku » Пон 03 яну 2011 0:27

racing_team_vidin написа:
Mapoka написа:Ако се ползва най обикновенно реле с един нормално отворен контакт схемата е следната:
2808306O6.jpg

ето това е по читавата схема, с колегата първата дето му направих беше възможно най- лесната и проста за изпълнение :wink:

Опа пич на теб ти писна от мен :P за много години 1во та.. Какво реле трябва да взема и как да вържа плафона да светне при отключване? Дай идея и ще следвам 1вата схема която даде пича за да вържа релето утре.

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пон 03 яну 2011 0:39

Колега прочети линка от темата ти:

viewtopic.php?f=11&t=164269

Значи така: мигачите и габарите на едно реле,а плафона на второ.Така най-лесно и безопасно става :)

valku

Мнениеот valku » Пон 03 яну 2011 0:42

Ами схемичка? :oops: :roll: Имам предвид схема за плафона. Ще хвана синия кабел който отключва колата ще му сложа един диод за да не връща към централното когато е включено осветлението и ще вържа релето така както е на схемата за мигачите на прав път ли съм? :) Само незнам за кое да вържа релето за да включи осветлението в колата и колко време ще държи светло в колата.

Последна промяна от valku на Пон 03 яну 2011 0:46, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
racing_team_vidin
Двигател:

Мнениеот racing_team_vidin » Пон 03 яну 2011 0:46

схемата е следната плафона му се подава + за да изгасне и - за да светне
+ най лесно от релето на мигачите, което се слага допълнително за управлението им (първата схема на колегата), а минус трябва да се инвертира с реле, т.е добавяме още едно реле което се управлява от отключването и да пуска - към плафона, респективно имитира отворена врата. Сега се сещам дали изобщо плафона ти е с електроника и дали изобщо ще работи тази схема, тъй като е приложима при плафони с електроника(закъснено гасене) :roll:

valku

Мнениеот valku » Пон 03 яну 2011 0:47

racing_team_vidin написа:схемата е следната плафона му се подава + за да изгасне и - за да светне
+ най лесно от релето на мигачите, което се слага допълнително за управлението им (първата схема на колегата), а минус трябва да се инвертира с реле, т.е добавяме още едно реле което се управлява от отключването и да пуска - към плафона, респективно имитира отворена врата. Сега се сещам дали изобщо плафона ти е с електроника и дали изобщо ще работи тази схема, тъй като е приложима при плафони с електроника(закъснено гасене) :roll:

Няма закъснително гасене. Напълно обикновен плафон. :D Така и не разбрах това прословуто реле какво е и колко струва. :P Светнете ме моля ви. Като отида при женицата утре какво да и кажа за да ми даде това което ми трябва? :P

Последна промяна от valku на Пон 03 яну 2011 0:49, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
racing_team_vidin
Двигател:

Мнениеот racing_team_vidin » Пон 03 яну 2011 0:48

:012:

valku

Мнениеот valku » Пон 03 яну 2011 0:50

Хаха е значи няма да свързвам плафона. Само ще си оправя мигачите да светват като хората и да не мъча горкото централно. :)

valku

Мнениеот valku » Пон 03 яну 2011 17:43

Колеги операцията с релето е готова и работи просто чудесно. Сега майсторя плафона. Направих го с едни ленти диодни и слагам кондензатори за плавно угасяне. :) По-късно ще се постарая да направя снимки тамън стана тъмно. :) Благодаря за схемата и за помощта ви. :)

Потребителски аватар
racing_team_vidin
Двигател:

Мнениеот racing_team_vidin » Пон 03 яну 2011 17:55

Колегата ЛиР има едни модули за плафони
http://drl.hit.bg/dome.pdf
, много са интересни.
Вчера си писахме и с колегата Пассат той каза че днес ще ми пусне схема за плафони и ще видя ако ти е от помощ ще я кача

valku

Мнениеот valku » Пон 03 яну 2011 18:02

racing_team_vidin написа:Колегата ЛиР има едни модули за плафони
http://drl.hit.bg/dome.pdf
, много са интересни.
Вчера си писахме и с колегата Пассат той каза че днес ще ми пусне схема за плафони и ще видя ако ти е от помощ ще я кача

Добре колега нямам нищо против щом ти се занимава с мен всяка помощ е добре дошла. Аз гледах от тук:

http://seat-bg.com/viewtopic.php?t=12098&highlight=

Купил съм си всичките неща и сега майсторя. :)

valku

Мнениеот valku » Пон 03 яну 2011 22:42

Така колеги направих го извинявам се че не направих снимки но ми беше много студено. Единствените минуси са:

1. На плафончето съм сложил 2 12 волтови ленти а над задните седалки бях сложил едни лампички там направих диодите в схемата която ви дадох от форума на сеат и стана така плафона изгасва много по-бързо от задните диоди което не ми е голям проблем.
2. Когато са пуснати фаровете и вратите са отворени или затворени няма значение при включване и превключване на опция при отворени врати зумера взема тока на кондензаторите трябва да му вържа един диод въпроса е че незнам кой кабел е точно.

Дайте идея къде да го вържа..? Ако ви трябва схема на мойте връзки които съм направил кажете ще направя.

Благодаря за проевения интерес ще се постарая да направя снимки и да направя едно леко обяснение как се правят тия магии.

Върни се в “Направи си сам!”