Диодни ленти под колата

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Re: Диодни ленти под колата

Мнениеот nokiangage » Сря 04 май 2011 11:27

neon написа:Относно циганския тунинг...всеки си има свое мнение. Само не ми станя ясно какъв е проблема, та да спират колата от движение? Как ще се обоснове спирането? В акт-а ще пише:"Автомобила прилича на коледна елха!" или "Нещо свети отдолу, ама не ме кефи!"...

Проблема е подобен на този, когато пишат акт за сини лампи на задния номер или сини/червени габарити във фаровете - не са разрешени. Вече за правната и фактологическа гледна точка - член и законова обосновка не знам точно, колегите да помагат...

Потребителски аватар
golf3gtivr6
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf3gtivr6 » Сря 04 май 2011 11:38

Проблема който поражда светлината е разсейване очасниците в движението по пътищата. Примерно , вечер когато искаш да покажеш ефекта "тюнинга" , караш си и хората се вглеждат в теб и се питат дали е НЛО и по този начин се разконцентрират и се получава ПТП . Ако не вярваш направи си експеримент и ще видиш какво точно ще ти пише в акта.

Потребителски аватар
IvailoOo
Автомобил: Audi A4 B7 Avant
Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW

Мнениеот IvailoOo » Сря 04 май 2011 12:21

Само не ми станя ясно какъв е проблема, та да спират колата от движение? Как ще се обоснове спирането? В акт-а ще пише:"Автомобила прилича на коледна елха!" или "Нещо свети отдолу, ама не ме кефи!"...

В закона пишеше (говоря по памет) че всеки автомобил задължително трябва да има бели или жълти габаритни светлини(ако са с друг цвят на светене следователно МПС-то не е технически изправно ).И че водачът на МПС-то няма право да изменя мястото и вида на светлините (в това число не влизат фаровете за мъгла или т.н. халогени) . Има и още куп глупости :Mr Green Fun Надявам се сте ме разбрали mhihi

Потребителски аватар
dinkonikolaev
Автомобил: VW Golf 2 GTI Golf 3 Variant
Двигател: PF AAM

Мнениеот dinkonikolaev » Сря 04 май 2011 13:15

От доста време съм с това и ги пускам само когато колата е спряна.Не ги използвам за дневни светлини :lol:

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Сря 04 май 2011 13:46

dinkonikolaev написа:От доста време съм с това и ги пускам само когато колата е спряна.Не ги използвам за дневни светлини :lol:

Само гледай да не те види някой заядлив полицай, че ...
Закон за движение по пътищата
Чл. 175. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който:
2. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) е поставил или използва устройство за подаване на светлинен или звуков сигнал, предвиден за автомобил със специален режим на движение, без да има това право;
... дори и да си спрял на пътя! Умната! :wink:

Потребителски аватар
dinkonikolaev

Мнениеот dinkonikolaev » Сря 04 май 2011 14:36

Той който и да е трябва да е егати балъка че да ги пусне когато е спрял пред патрулката примерно :D

Потребителски аватар
Limp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Limp » Сря 04 май 2011 15:28

Само ми е интересно, защо изобщо си ги сложил. Казваш, когато е спряна ги пускаш...? Тоест стоиш до нея и я гледаш как свети :lol:

Потребителски аватар
tupalka
Автомобил: Passat B6
Двигател: BMR

Мнениеот tupalka » Сря 04 май 2011 15:29

и каква е целна на това удоволствие? :?:

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Сря 04 май 2011 15:48

IvailoOo написа:
Само не ми станя ясно какъв е проблема, та да спират колата от движение? Как ще се обоснове спирането? В акт-а ще пише:"Автомобила прилича на коледна елха!" или "Нещо свети отдолу, ама не ме кефи!"...

В закона пишеше (говоря по памет) че всеки автомобил задължително трябва да има бели или жълти габаритни светлини(ако са с друг цвят на светене следователно МПС-то не е технически изправно ).И че водачът на МПС-то няма право да изменя мястото и вида на светлините (в това число не влизат фаровете за мъгла или т.н. халогени) . Има и още куп глупости :Mr Green Fun Надявам се сте ме разбрали mhihi

А къде в закона се споменават светлини ПОД колата? И съответно какво осветяват те и кой заслепяват?

Потребителски аватар
IvailoOo

Мнениеот IvailoOo » Сря 04 май 2011 15:59

neon написа:А къде в закона се споменават светлини ПОД колата? И съответно какво осветяват те и кой заслепяват?

Никъде не пише "ПОД" ,но пише ето това :

Чл. 70 (1) При движение през нощта и при намалена видимост моторните превозни средства и трамваите трябва да бъдат с включени къси или дълги светлини, габаритни светлини и светлина за осветяване на задната табела с регистрационния номер.

(2) Използването на дългите светлини е забранено :

1. при разминаване; в този случай превключването от дълги на къси светлини става, когато разстоянието между превозните средства е не по-малко от 150 метра или в момента, в който насрещният водач подаде сигнал чрез превключването на светлините;

2. при движение по осветени участъци от пътя;

3. при движение зад друго моторно превозно средство на разстояние по-малко от 50 метра.

(3) За подобряване видимостта на автомобилите и осигуряване безопасността на движението през деня те могат да се движат с включени къси и габаритни светлини.

Чл. 71 (1) Всяко пътно превозно средство с животинска тяга трябва да има два бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлротразителя отзад, а при движение през нощта и при намалена видимост - отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина. Светлоотразителите трябва да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство.

(2) Всяка ръчна количка теглена или бутана, при движение през нощта и при намалена видимост трябва да има най-малко една бяла или жълта добре различима светлина отпред и най-малко една червена светлина отзад. Източникът на тези светлини може да е един, който да бъде разположен от лявата страна на количката. Светлините не са задължителни за ръчни колички с широчина по-малко от едии метър.

Чл. 72 Всяко намиращо се на платното за движение пътно превозно средство или състав от пътни превозни средства, към които не са приложими изброените по-горе изисквания, през нощта трябва да имат най-малко две бели или жълти добре различими светлини отпред и две червени светлини отзад.

Чл. 73 През нощта и при намалена видимост всяко спряно на платното задвижение моторно превозно средство и неговото ремарке трябва да бъдат обозначени с включени габаритни светлини. Тези изисквания не се прилагат, когато превозното средство е спряно на осветен път.

Чл. 74 (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.

(2) Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят се използва само когато видимостта е намалена под 50 м.

Чл. 75 През деня мотоциклетите се движат с включена къса светлина отпред и с включена габаритна светлина отзад.

Чл. 76 Забранено е използването на други светлини, освен предвидени в този закон и издадените въз основа на него нормативни актове.

Чл. 77 При заслепяване водачът е длъжен да намали скоростта и при необходимост да спре.

Чл. 78 При движение през нощта и при намалена видимост извън населените места водачът на стадо, придвижващо се по платното за движение, трябва да го обозначи откъм страната на движението със запален фенер.

П.П. Виж чл.76, а случайно неоните,светещите пръскалки и тем подобни изгъзици са пак източник на светлина..и не знам на кого пречат,но просто са забранени

П.П.П. Интересува ме (понеже не попаднах на нищо хубаво в нета) в кой сайт продават такива пури на 12V (задължително БЕЛИ ) понеже мисля да ръгна на гоУфо една в багажника,че това плафонче не върши особена работа. А и намерих свободно място където изобщо няма да си личи,че има такива неща :dummy:

Потребителски аватар
dinkonikolaev

Мнениеот dinkonikolaev » Сря 04 май 2011 16:25

Иди и си купи преносима лампа на 12V само и правиш една стойчица и свети доволно.Струват 8-9 лв и са с достатъчно дълъг кабел за да можеш да я монтираш където ти кефне.

Потребителски аватар
IvailoOo

Мнениеот IvailoOo » Сря 04 май 2011 16:54

dinkonikolaev написа:...

Ъпсурд mhihi Сега да уточня... аз съм няк'ъв смахнат параноик. Ако ми видиш колата ще се убедиш :Mr Green Fun Нито отвътре ,нито отвън има нещо което да се набива на очи (буквално)... mhihi Луд умора няма..само се поти. Иначе преди време бях видял едно като пура пак,но с продълговата форма.Нооо подарък от Австрия. Вече стана година и половина (горе-долу) търся такова,понеже супер ще се върже с моите представи за подреденост,но уви не намирам подходящи :screwy
П.С. нещо като това търся (за формата и вида става дума ),но около 20 санта ..30 макс. mhihi
http://www.dianid.com/eshop/product/137 ... 20-18.html

Потребителски аватар
Ivaile
Автомобил: Touran
Двигател: BSE 2008

Мнениеот Ivaile » Сря 04 май 2011 19:48

Кой знае защо, в Германия и Австрия също е забранено допълнително поставено осветление под автомобила :Mr Green Fun както и любителски монтиран ксенон /КАКТО У НАС/... Явно тея на Запад са по-глупави! Между другото - от тази година и в Русия е забранено монтирането на ксенон на коли, които фабрично го нямат - явно и руснаците оглупяват!

Потребителски аватар
golf3gtivr6
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf3gtivr6 » Сря 04 май 2011 19:55

и тук ще стане точно по този начин с ксеноните. Няма ли го заводско направено , няма минат технически преглед. Но бай Ганьо нали се сещате , че няма да остави така нещата и винаги ще намери варянт сваляне-качване примерно :lol:

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Сря 04 май 2011 20:00

neon написа: В акт-а ще пише:"Автомобила прилича на коледна елха!" или "Нещо свети отдолу, ама не ме кефи!"...

mhihi mhihi mhihi по скоро създаване на предпоставка за ПТП поради събиране на облак комари и мушички пред колата и намаляване на видимоста на шофера mhihi mhihi Та виждал съм камиони приличащи на камиона на кока кола от рекламата,и то международни и тай кат гледам проблеми с катаджиите йок.Така че като не пречите на другите слагайте си квото искате.

Върни се в “Направи си сам!”