Хоум мейд слънчев колектор

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Хоум мейд слънчев колектор

Мнениеот ktamen » Вто 14 юни 2011 3:01

:applause: Браво колега. Идеално си го направил с подръчни материали. И аз бих го направил по подобен начин.

Потребителски аватар
BLADE8209
Автомобил: Polo 6N2 2001
Двигател: AMF + remap

Мнениеот BLADE8209 » Вто 14 юни 2011 8:52

Изхождах от деята че като дадеш пари за нещо то трябва да се избие за поне 5 год. а не да дадеш 2000-3000лв за нещо и то да се разваля през годините и да се оскъпи още и в крайна сметка да да си дал пари на куп и после да нямат възвращаемост. А така 30кинта за заварки, тръби, боя и малко работа съм го ибил вече многократно. Сега имам проект с повече на брой панели че искам да си направя сянка на една голяма тераса и да загревам 200л. съд само че пусто заплата не дават и нямам малко средства да направя довършителните работи :D Иначе хората по село от край време се къпят с вода от разни бидони които са боядисани в черно ефекта е доста по малък о идеята е същата.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Вто 14 юни 2011 16:51

Това за възвръщаемоста е вярно на 100% колкото по евтино толкос по добре-аз сегашния слънчев бойлер ми излезе 50 лв като вкл желязото маркучите и термометъра и едно кранче,още миналата година го избих за един месец :Mr Green Fun .Иначе не е лоша системката ти но ти живееш в къща а там има доста по големи възможности за каквото и да е от панелката :wink:

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Вто 14 юни 2011 20:20

И аз се чудя понякога какви са тия цени. Като само да изкарам един обикновен гол бойлер, със запушен фланец, без нагреватели и т.н., боядисан в черен мат със пясък. Ще имам топла вода поне 6 месеца в годината. :Mr Green Fun :screwy

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 14 юни 2011 20:59

Опитай се да направиш сметка със стъклопакет, кутия и изолация. Добави търговска отстъпка, данъци, монтаж и цената на нови радиатори, бойлер, помпа, антифриз и прочее и ето така се получават 1000 и повече лева, които при лихвите в Бг няма никога да се избият. Колегата е положил малко повече усилия от тези, които просто боядисват един варел и се къпят с него, ама ефекта е много по-голям, той явно не си смята надниците за времето докато го е правил, ама дори да ги сложи сумата пак няма да е голяма и лесно ще се избие.
BLADE8209, защо не сложи радиаторите така, че ребрата да не са хоризонтални - така нямаше ли да е по-добре, а като гледам място на керемидите имаш, и не можа ли да си намериш някой стар кожух от бойлер да ги махнеш тези найлони, че след година няма да има и помен от тях.

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Вто 14 юни 2011 21:26

Аз отдавна съм гледал всякакви вариянти. Тук като цяло всичко е доста по-скъпо и от София. Ето защо си мисля за боядисан варел. Тия най-простите скапани термосифонни излизат около 1500 с монтаж. Дори панелите не са селективни. За радиатори и вътрешни бойлери не ми се мисли. Друг вариянт е всичко да се кара от Пловдив или от София и да си го монтирам сам като инвестирам в иструменти парите за монтажа. Пък и майсторите са едни. :roll:
Имам един бойлер изнесен над керемидите в нещо като помещение. Топли леко водата лятото през тухлите и изолацията дето е около него дори. Става за къпане. Зимата до -17 не е замръзвал. Как и от къде да дам толкова хилядарки за глупости при такова положение. :063:

Потребителски аватар
BLADE8209

Мнениеот BLADE8209 » Вто 14 юни 2011 22:29

ktamen написа:Опитай се да направиш сметка със стъклопакет, кутия и изолация. Добави търговска отстъпка, данъци, монтаж и цената на нови радиатори, бойлер, помпа, антифриз и прочее и ето така се получават 1000 и повече лева, които при лихвите в Бг няма никога да се избият. Колегата е положил малко повече усилия от тези, които просто боядисват един варел и се къпят с него, ама ефекта е много по-голям, той явно не си смята надниците за времето докато го е правил, ама дори да ги сложи сумата пак няма да е голяма и лесно ще се избие.
BLADE8209, защо не сложи радиаторите така, че ребрата да не са хоризонтални - така нямаше ли да е по-добре, а като гледам място на керемидите имаш, и не можа ли да си намериш някой стар кожух от бойлер да ги махнеш тези найлони, че след година няма да има и помен от тях.

Значи първоначалната идея бе да кача само бойлера боядисан в черно на терасата над банята и така да грея водата но след един ден с доста слънце нещата не бяха въобще добри 20 градуса на водата scare После дойде идеята за панели от какво да ги направя то не бяха медни тръби и изолация то небяха обикновенни тръби и ламарина запоена за тях ..... идеи много и накрая гледам един радиатор от парно. Както си беше целия така го сложих с два маркуча към бойлера scare ефекта направо ме смая (без да го боядисвам) така една седмица и после го разрязах на две парчета и му ударих една боя и така вече втора година. Облицовах бойлера в каменна вата за да не изтива водата вечерно време зашото вече бях свалил изолацията (доста глупава постъпка) но неволята учи :D Иначе радиаторите правят 90 градуса със слънцето точно в 14 часа на обяд а така поставени ребрата задържат вода и почва да се образува ражда но както и да грее слънцето почти винаги прави 90 градуса ъгъл зашото са полукръгове ребрата.

Има нов проект за 200л водосъдържател и о гоямо количестео радиатори и по прецизно позициониране но няма средства за сега (боя, тръби, кранчета, електроди и винкели другото е усигурено и почти готово) иначе съм мислил и за К-съло и кутия но разликата мисля е 5-10 градуса на водата което мога да го компенсирам с повече площ хем ще си направя по голяма сянка на терасата :)

Иначе който му се занимава във всеки пункт за изкупуване на желязо може да си намери такива радиаори и да импровизира.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 14 юни 2011 22:39

black` написа:Аз отдавна съм гледал всякакви вариянти. Тук като цяло всичко е доста по-скъпо и от София. Ето защо си мисля за боядисан варел. Тия най-простите скапани термосифонни излизат около 1500 с монтаж. Дори панелите не са селективни. За радиатори и вътрешни бойлери не ми се мисли. Друг вариянт е всичко да се кара от Пловдив или от София и да си го монтирам сам като инвестирам в иструменти парите за монтажа. Пък и майсторите са едни. :roll:
Имам един бойлер изнесен над керемидите в нещо като помещение. Топли леко водата лятото през тухлите и изолацията дето е около него дори. Става за къпане. Зимата до -17 не е замръзвал. Как и от къде да дам толкова хилядарки за глупости при такова положение. :063:

Щом имаш бойлер значи просто трябва да го свържеш с два стари радиатора както е направил колегата BLADE820.
Разгледай му снимките и ако нещо не ти е ясно му пиши да ти обясни.
Варела не е толкова удобен защото не може да се свърже към водопровода, огряваната повърхност е малка, а и водата няма да се загрее до толкова висока температура, освен това през нощта ще изстива. Тези радиатори може да изглеждат смешно, ама всъщност са много ефективни, ако се сложат в кутия с изолация и зад стъклопакет ще станат по-ефективни от повечето колектори, които се продават. Обаче става сложно заради риска от градушка, така, че най-добре да го направиш точно като него. Такива радиатори не е проблем да се намерят.

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Вто 14 юни 2011 22:43

Става сложно само защото аз не живея горе. А топла вода там трябва целогодишно. Демек зимата трябва да се празнят поне радиаторите. Пък и наклона е само на изток демек половин ден слънце няма. :wink: То затова взех да гледам тук, но явно си трябва готово решение. От там да се пуснат тръбите направо до моита баня. А колектора трябва да се накичи отгоре на това помещение с висока стойка :)

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 14 юни 2011 22:51

BLADE8209 написа: но както и да грее слънцето почти винаги прави 90 градуса ъгъл зашото са полукръгове ребрата.

Това просто не е вярно.
Предполагам си попаднал на някоя лъжлива реклама на тръбни колектори, в която вместо да обяснят за основния им недостатък (мизерна мощност заради нищожната активна повърхност) те го представят като предимство защото откъдето и да ги огрява слънцето понеже тръбичката е кръгла активната повърхност е еднаква ( по правилно е да кажат, че активната повърхност е еднакво малка, ама се правят на улави).
Вероятно затова си се подвел и смяташ, че цилиндричната повърхност е плюс, а тя всъщност е минус, ама няма да обяснявам защо щото ще стане прекалено дълго, а ме мързи да пиша.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 14 юни 2011 22:57

black` написа:Става сложно само защото аз не живея горе. А топла вода там трябва целогодишно. Демек зимата трябва да се празнят поне радиаторите. Пък и наклона е само на изток демек половин ден слънце няма. :wink: То затова взех да гледам тук, но явно си трябва готово решение. От там да се пуснат тръбите направо до моита баня. А колектора трябва да се накичи отгоре на това помещение с висока стойка :)

Каквото е готово решение да вземеш колекторите трябва да са на слънце, а ако зимата водата или се източва или с помпа се праща вода нагоре към колекторите само ако има слънце или се използва антифриз и серпентина в бойлера. Тоест ако можеш да сложиш купешки колектори значи можеш да сложиш и радиатори, както е направил колегата.
Наклон не ти трябва, аз докато ги мислих колекторите стигнах до извода, че най-добрия вариант е точно такива радиатори в кутия зад стъклопакет с К-стъкло и монтирани вертикално на южна стена.
През лятото няма да се огряват под много добър ъгъл, ама пак ще са достатъчно ефективни за да стоплят водата, затова пък през зимата ще са много близо до оптималния ъгъл и пак ще топлят вода и освен това риска от градушки става много малък, а и монтажа ще бъде лесен.

Последна промяна от ktamen на Вто 14 юни 2011 23:08, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Вто 14 юни 2011 23:03

golfer има "подръчно" изпълнение на Бразилския правителствен проект за слънчев колектор направен от отпадъчни материали, в случая пластмасови бутилки от минерална вода и 200л бидон за водосъдържател.
Питай го него, не мога да намеря темата :(

P.S. Ето какво намерих:
http://plastics2020challenge.com/2010/0 ... mmunities/

И това:
http://simpledrainback.blogspot.com/201 ... ttles.html

http://www.theecologist.org/how_to_make ... ttles.html

Ето го и как се прави:
http://www.paksc.org/pk/projects/psc-pr ... aterq.html

Потребителски аватар
BLADE8209

Мнениеот BLADE8209 » Вто 14 юни 2011 23:13

ktamen написа:
BLADE8209 написа: но както и да грее слънцето почти винаги прави 90 градуса ъгъл зашото са полукръгове ребрата.

Това просто не е вярно.
Предполагам си попаднал на някоя лъжлива реклама на тръбни колектори, в която вместо да обяснят за основния им недостатък (мизерна мощност заради нищожната активна повърхност) те го представят като предимство защото откъдето и да ги огрява слънцето понеже тръбичката е кръгла активната повърхност е еднаква ( по правилно е да кажат, че активната повърхност е еднакво малка, ама се правят на улави).
Вероятно затова си се подвел и смяташ, че цилиндричната повърхност е плюс, а тя всъщност е минус, ама няма да обяснявам защо щото ще стане прекалено дълго, а ме мързи да пиша.

Прав си тя площа е еднаква през цялото време но е малка а не голяма точно когато трябва. Но факта е факт грее задоволително. Новите радиатори са от друг тип не са толкова оребрени както тези и мисля да ги слагам вертикално а не като тези хоризонтално а и да спомена че слънцето огрява тези след 12 часа и до 14 вече има вода за къпане.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 14 юни 2011 23:16

Бразилския вариант е много скъп заради многото тръби и фитинги, освен това също като тръбните колектори има нищожна повърхност, ама за разлика от тях бутилките не са вакуумирани и изолацията която осигуряват е много по-лоша. Струва ми се ужасна идея, която е добила такава известност заради корупцията в тамошното правителство, което явно я е избрало защото е идеята е на брачеда на министъра.

Потребителски аватар
lavidaloca
Автомобил: Seat Leon 1.9 tdi PD 1P
Двигател:

Мнениеот lavidaloca » Сря 24 авг 2011 21:06

http://vbox7.com/play:f3915480 Какво ви е мнението за този вариант. Тепърва започвам да се интересувам от такива неща и панела ми стана долу-горе ясно как се прави, но как в крайна сметка топлата вода ще потече на душа ми ?

Върни се в “Направи си сам!”