Подгревни свещи за антифриза - малко помощ !

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
metalqgata
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Подгревни свещи за антифриза - малко помощ !

Мнениеот metalqgata » Вто 07 юни 2011 17:59

Борислав Андреев написа::shock :deal
Абе колега не четеш ли????????
Над теб колегата е писал,че ги има заводско монтирани свещите!
Те хората в Германия са го измислили и предполагам са правили доста повече сметки от теб и мен.....
Човека иска просто да ги включва принудително,и пита как да го направи по-кадърно!

Явно не съм прочел добре. Извинявам се :)

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Вто 07 юни 2011 18:13

Ето я схемата ....Махнал съм от нея релетата за време но те в този случай нямат значение. По показания долу начин....като се подаде + на реле 370(това което захранва 2-те свещи) същото започва да трака като шевна машина Другото реле 373 работи нормално.:banghead:

От алтернатора съм хванал + от тънкото кабелче.
На релета 373 и 370 съм срязал и четирите управляващи релето кабела, и съм ги навързал по схемата по долу.

Изображение

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Сря 08 юни 2011 6:37

Постоянен след контакт-това от алтернатора ли идва?Я сложи един кондензатор няколко микро фарада паралелно на релето и виж как е.

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Сря 08 юни 2011 17:56

fox_vt написа:Постоянен след контакт-това от алтернатора ли идва?Я сложи един кондензатор няколко микро фарада паралелно на релето и виж как е.

Не. Постоянен + след контакт, съм го хванал от таблото с бушоните. От алтернстора(от тънката жичка) съм хванал само + за управление на релето 12V 40A

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Сря 08 юни 2011 19:00

Ахам ами при това положение освен да смениш реле 370 с друго-да не би да има няква защита във релето за претоварване :roll: ама пробвай все пак с кондензаторчето :wink:

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Сря 08 юни 2011 19:27

fox_vt написа:Ахам ами при това положение освен да смениш реле 370 с друго-да не би да има няква защита във релето за претоварване :roll: ама пробвай все пак с кондензаторчето :wink:

Релето го смених...същата работа :banghead:

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Чет 09 юни 2011 18:53

Днес отново, след няколко часово ровичкане из жиците, установих че напрежението което съм го хванал и идва от тънкия кабел на алтернатора и отива към управляващата верига на релето 12V 40A, като му вържа една пробна лампа и лампата мъждука....т.е. напрежението не е постоянно. Пробвах вместо него, да му подам напрежение + след контакт хванат някъде от бушоните....и системата проработи :dance: . Явно напрежението което тече по това кабелче не е достатъчно да затвори релето постоянно когато релето е под товар, и от тук започва щракането на релетата, които не могат да залепят постоянно. Поне аз така си го обяснявам. Та може ли да ми кажете какво напрежение излиза от това тънкото кабелче на алтернатора...постоянно ли...променливо ли :roll: ...и защо така бърка цялата работа :roll:

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 09 юни 2011 20:20

Не знам какъв ток тече по това кабелче. Аз бих добавил още едно реле - някакво мъничко с 5 - 6V бобинка и то да подава ток към бобинката на реле 370.
Гледай бобинката на малкото реле да е поне 200 ома за да не товари кабелчето, а ако напрежението му идва високо можеш да му вържеш последователно някакъв резистор.
Май тока минава през лампата на таблото преди да стигне до тънкото кабелче, а бобинката на реле 370 едва ли е повече от 50 ома и явно представлява твърде голям товар, може би ще стане с друго 12волтово реле, но по-малко с по-голямо съпротивление на бобинката. Релетата в колите обикновено са доста мощни затова потърси маломощно 12волтово реле от някое електронно устройство.
А може би просто трябва да добавиш един транзистор. Например 13007 или някакъв друг средно мощен обратен.

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Чет 09 юни 2011 20:51

Уффф колега сложи едно кондензаторче на крачетата на релето да се повдигне малко синусоидата над нулата-капацитет 10-50 микрофарада и си готов.

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Съб 11 юни 2011 11:16

Отказах се с варианта да взимам плюс от тънкото кабелче на алтернатора.
Вчера говорих поне с 3-ма майстори жичкаджий, които със сигурност знам че си разбират от работата (от които двама не се познаваха въобще) и на тримата мнението беше едно и също, а то е че: ДА....може да стане по този начин, но не е желателно да се взима ток от там. Обясняваха ми защо ама аз не запомних...но акцентираха върху това, че може да възникне проблем в таблото с уредите, тъй като там пистите били много слаби...или нещо от тоя род.
Така че за сега ще си хвана постоянен+ след контакт от някъде(примерно от копчето за подгрева на задното стъко :roll: )...пък по-нататък ще го мисля да го доправям. :mrgreen:
На някой ако му хрумне някаква идея, по-интересна за доработка на това изпълнение, ще съм му благодерен да го сподели. :bowdown

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Вто 14 юни 2011 19:08

Така ....проекта е реализиран и работи системата доста добре. Но да се допитам до вас....термо датчика(биметална пластина) който съм го монтирал, и изключва при около 55 градуса, които не ми се виждат достатъчни, иска ми се да сложа такъв термодатчик(биметална пластина), които изключва примерно при 70-75 градуса. Дали има такъв и от къде може да се вземе :roll: Някакви насоки?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 14 юни 2011 21:09

Термодатчика почти със сигурност има едно винтче (най-вероятно пломбирано) от което може да се променя температурата на която да изключва - разгледай го по-внимателно. Иначе можеш да си вземеш подобно от обикновен бойлер със копче, което да въртиш и да си нагласяш температурата по желание. Доста отоплителни уреди имат такива датчици с копче - например маслените радиатори или духалките. Можеш да разкапсуловаш прецакан датчик за перката на радиатора - той има същото устройство и също може да се преправи за подходяща температура, ама е доста сложно.

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Вто 14 юни 2011 21:20

ktamen написа:Термодатчика почти със сигурност има едно винтче (най-вероятно пломбирано) от което може да се променя температурата на която да изключва - разгледай го по-внимателно.

хм :roll: ...това е доста интересно...ще го огледам ама мисля че е капсулован

Ventokapo
Автомобил: VW Golf3
Двигател: AFN 1997

Мнениеот Ventokapo » Сря 30 дек 2015 19:06

Колега,сорри но да попитам къде се намират тези подгревни свещи на AFN GOLF3?

success
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот success » Вто 05 яну 2016 11:14

Ventokapo написа:Колега,сорри но да попитам къде се намират тези подгревни свещи на AFN GOLF3?

Колега,ако колата е от Италия почти сигурно е , че няма такива свещи.Ако има се намират на глават монтирани странично над скоростната кутия , в един метален фланец, в който влиза водното съединение от радиатора.

Върни се в “Направи си сам!”