Почистване на въздушният филтър
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Почистване на въздушният филтър
Тая процедурка дали ще е подходяща за филтъра на климатроника( на двигателя мисля да си го сменям)
.

pav4omed написа:Тая процедурка дали ще е подходяща за филтъра на климатроника( на двигателя мисля да си го сменям).
Според колегата airjohn е подходяща. Опитай колега, нищо не губиш, нали филтрите мислиш да ги хвърляш. Единствено от процедурата може да спечелиш - по напред в темата обясних...
- 7 speed DSG
- Автомобил:
- Двигател:
... Препоръчвам и на колегите от форума, да си измият по посоченият по-горе начин зацапаните си стари въздушни филтри. Според мен определено ще има положителен ефект...

7 speed DSG написа:... Препоръчвам и на колегите от форума, да си измият по посоченият по-горе начин зацапаните си стари въздушни филтри. Според мен определено ще има положителен ефект...
Не разбирам, какъв ужас хигиената е способна да предизвика?
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
mladeja написа:С висока скорост частиците запълват порите на филтъра и не е задължително да са черни.Но пък присъстват там вътре в микро порите на филтъра.
Това е абсолютната истина. Независимо, че след "прането" филтърът става "като нов", то пропускливостта му на въздух рязко намалява, поради споменатото запушване на микропорите.
Правил съм експеримент с "пране" на филтър от водопроводна инсталация, който беше замърсен от филтрирането на питейна вода. След прането стана като нов, но... не пропускаше никаква вода (поради запушване на порите), а тя е под налягане няколко атмосфери.
Затова не правете тези съмнителни икономии, а сменяйте филтрите с нови.

- rokera671
- Автомобил:
- Двигател:
На мотокара го издухвах на компресора и така много години ,понеже средата където работя е силно запрашена .Обаче дойде момент когато филтърът просто отказа .Машината направо угасваше!Сложих нов и всичко се оправи.Според мен трябва да се сменя.На личната ми кола никога не съм правил тази процедура.10 -20 лв на 10 000 км не е проблем.Това с измиването мисля ,че би намалило ефективноста на филтъра ,но това си е мое мнение.
- 7 speed DSG
- Автомобил:
- Двигател:
batVenci написа:7 speed DSG написа:... Препоръчвам и на колегите от форума, да си измият по посоченият по-горе начин зацапаните си стари въздушни филтри. Според мен определено ще има положителен ефект...
Не разбирам, какъв ужас хигиената е способна да предизвика?
Ужасът е предизвикан не от хигиената

Разбира се, че въздушният филтър си е евтин консуматив и той подлежи на смяна. Но практиката показва, че особено лятото в прахоляка по нашите улици, дори след два месеца е готов за смяна. Смяна, която само след кратко изпиране може да се избегне. Все пак всеки е свободен да кара както си иска, но не виждам причина нещата да не се оптимизират, още по-вече, че тази идея ми я сподели специалист от Керхер. Нещата ги проверих на практика, резултата е положителен, както каза въпросния специалист. Колата определено върви по-вече и гори по-малко. А когато фактите говорят...
- mitko85
- Автомобил: E91
- Двигател: M47
Интересно ми е, ако специалиста беше казал, че вместо филтър може да се сложат плетени вълнени чорапи...Няма да се учудя, ако в тоя форум се появи тема "как да си издълбая нови грайфери на гумите".
- bobitur
- Автомобил: ford galaxy 1.9 tdi 90+chip
- Двигател: 1Z
Като искате да перете филтри вземети си спортни всеки ден може да си ги почиствате. Напълно подходящи за коли без мап, дебитомери и други подобни датчици. За мен в бг филтър над 10 000 км. е направо за кофата.
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
mitko85 написа:Няма да се учудя, ако в тоя форум се появи тема "как да си издълбая нови грайфери на гумите".
В ТОЯ форум имаше ТАКАВА тема!

http://www.performance-bg.org/forum/vie ... 12a9cc0ade

- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
За времето, за което ще изпера въздушен филтър за 15лв ще изкарам 20лв, вие май хич не си цените времето?
Колегите вече казаха за микточастиците влезли на дълбоко в хартията, които никакво пране не може да ги извади.
Колегите вече казаха за микточастиците влезли на дълбоко в хартията, които никакво пране не може да ги извади.
Каквото и да си говорим във форума, теорията и практиката на въздушното филтриране е изучено задълбочено от Керхер, предвид използването на тази техника в прахосмукачките на фирмата, от любителския до професионалния клас. Тъй като продуктите на фирмата са лидери на пазара, не бива лековато да се отнасяме към заложените теории и принципи на работа в тях. Дали специалистите на фирмата не са се сблъскали с микро пясъчинките, които според колеги от форума се затъкват завинаги във филтърната фартия? Едва ли.
Признавам, не очаквах от процедурата чак такъв положителен резултат. Сега ми е пределно ясно, колко е важен чистия филтър за правилната работа на двигателя.
Признавам, не очаквах от процедурата чак такъв положителен резултат. Сега ми е пределно ясно, колко е важен чистия филтър за правилната работа на двигателя.
- BruDoNe
- Автомобил:
- Двигател:
Всичко хубаво ама нали се сещате, че има една подробност.. прахосмукачката не я караш в прахоляци и не засмуква боклуци каквито колата докато се движи по нашите "чисти" улици .. прахосмукачката седи на едно място и в нея се набира прах какъвто чистим от секциите си .. затова може да се изпере и в него не влизат такива частици.. във филтрите на колите има направо фин пясък .. така да се каже .. затова не е много удачно да се пере (според мен..) 

- mioiox
- Автомобил: Allroad
- Двигател:
BruDoNe написа:Всичко хубаво ама нали се сещате, че има една подробност.. прахосмукачката не я караш в прахоляци и не засмуква боклуци каквито колата докато се движи по нашите "чисти" улици .. прахосмукачката седи на едно място и в нея се набира прах какъвто чистим от секциите си .. затова може да се изпере и в него не влизат такива частици.. във филтрите на колите има направо фин пясък .. така да се каже .. затова не е много удачно да се пере (според мен..)
Дали? Ако имаш самсунг за 75лв, сигурно си прав. Но с Керхер се чисти всичко - затова и колегата по-горе пише за професионален клас. Аз също го направих за проба - на вид изглеждаше по-добре, ефект кой знае какъв не усетих (но и филтърът ми беше що-годе нов). При всички положения, не пречи - стига да не го скъсате по време на прането и съхненето.