Почистване на въздушният филтър

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
pav4omed
Автомобил:
Двигател:

Re: Почистване на въздушният филтър

Мнениеот pav4omed » Нед 30 сеп 2012 14:08

Тая процедурка дали ще е подходяща за филтъра на климатроника( на двигателя мисля да си го сменям) :).

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Нед 30 сеп 2012 14:29

pav4omed написа:Тая процедурка дали ще е подходяща за филтъра на климатроника( на двигателя мисля да си го сменям) :).

Според колегата airjohn е подходяща. Опитай колега, нищо не губиш, нали филтрите мислиш да ги хвърляш. Единствено от процедурата може да спечелиш - по напред в темата обясних...

Потребителски аватар
7 speed DSG
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 7 speed DSG » Нед 30 сеп 2012 15:01

... Препоръчвам и на колегите от форума, да си измият по посоченият по-горе начин зацапаните си стари въздушни филтри. Според мен определено ще има положителен ефект...
scare

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Нед 30 сеп 2012 15:32

7 speed DSG написа:
... Препоръчвам и на колегите от форума, да си измият по посоченият по-горе начин зацапаните си стари въздушни филтри. Според мен определено ще има положителен ефект...
scare

Не разбирам, какъв ужас хигиената е способна да предизвика?

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Нед 30 сеп 2012 16:01

mladeja написа:С висока скорост частиците запълват порите на филтъра и не е задължително да са черни.Но пък присъстват там вътре в микро порите на филтъра.

Това е абсолютната истина. Независимо, че след "прането" филтърът става "като нов", то пропускливостта му на въздух рязко намалява, поради споменатото запушване на микропорите.
Правил съм експеримент с "пране" на филтър от водопроводна инсталация, който беше замърсен от филтрирането на питейна вода. След прането стана като нов, но... не пропускаше никаква вода (поради запушване на порите), а тя е под налягане няколко атмосфери.
Затова не правете тези съмнителни икономии, а сменяйте филтрите с нови. :012:

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Нед 30 сеп 2012 16:53

На мотокара го издухвах на компресора и така много години ,понеже средата където работя е силно запрашена .Обаче дойде момент когато филтърът просто отказа .Машината направо угасваше!Сложих нов и всичко се оправи.Според мен трябва да се сменя.На личната ми кола никога не съм правил тази процедура.10 -20 лв на 10 000 км не е проблем.Това с измиването мисля ,че би намалило ефективноста на филтъра ,но това си е мое мнение.

Потребителски аватар
7 speed DSG
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 7 speed DSG » Нед 30 сеп 2012 17:22

batVenci написа:
7 speed DSG написа:
scare

Не разбирам, какъв ужас хигиената е способна да предизвика?

Ужасът е предизвикан не от хигиената :!: Това е евтин консуматив и изразявам своето учудване и недоумение - кому е нужно да пере, центрофугира и простира ... вместо да си закупи нов такъв :wink:

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Нед 30 сеп 2012 18:15

Разбира се, че въздушният филтър си е евтин консуматив и той подлежи на смяна. Но практиката показва, че особено лятото в прахоляка по нашите улици, дори след два месеца е готов за смяна. Смяна, която само след кратко изпиране може да се избегне. Все пак всеки е свободен да кара както си иска, но не виждам причина нещата да не се оптимизират, още по-вече, че тази идея ми я сподели специалист от Керхер. Нещата ги проверих на практика, резултата е положителен, както каза въпросния специалист. Колата определено върви по-вече и гори по-малко. А когато фактите говорят...

Потребителски аватар
mitko85
Автомобил: E91
Двигател: M47

Мнениеот mitko85 » Вто 09 окт 2012 20:08

Интересно ми е, ако специалиста беше казал, че вместо филтър може да се сложат плетени вълнени чорапи...Няма да се учудя, ако в тоя форум се появи тема "как да си издълбая нови грайфери на гумите".

Потребителски аватар
bobitur
Автомобил: ford galaxy 1.9 tdi 90+chip
Двигател: 1Z

Мнениеот bobitur » Вто 09 окт 2012 20:38

Като искате да перете филтри вземети си спортни всеки ден може да си ги почиствате. Напълно подходящи за коли без мап, дебитомери и други подобни датчици. За мен в бг филтър над 10 000 км. е направо за кофата.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Вто 09 окт 2012 20:58

mitko85 написа:Няма да се учудя, ако в тоя форум се появи тема "как да си издълбая нови грайфери на гумите".

В ТОЯ форум имаше ТАКАВА тема! mhihi За съжаление не я намирам, но предприемчив колега е дал нейно копие в друг форум: :bowdown
http://www.performance-bg.org/forum/vie ... 12a9cc0ade
:applause:

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Вто 09 окт 2012 21:53

За времето, за което ще изпера въздушен филтър за 15лв ще изкарам 20лв, вие май хич не си цените времето?

Колегите вече казаха за микточастиците влезли на дълбоко в хартията, които никакво пране не може да ги извади.

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Пет 12 окт 2012 20:03

Каквото и да си говорим във форума, теорията и практиката на въздушното филтриране е изучено задълбочено от Керхер, предвид използването на тази техника в прахосмукачките на фирмата, от любителския до професионалния клас. Тъй като продуктите на фирмата са лидери на пазара, не бива лековато да се отнасяме към заложените теории и принципи на работа в тях. Дали специалистите на фирмата не са се сблъскали с микро пясъчинките, които според колеги от форума се затъкват завинаги във филтърната фартия? Едва ли.
Признавам, не очаквах от процедурата чак такъв положителен резултат. Сега ми е пределно ясно, колко е важен чистия филтър за правилната работа на двигателя.

Потребителски аватар
BruDoNe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BruDoNe » Пет 12 окт 2012 21:33

Всичко хубаво ама нали се сещате, че има една подробност.. прахосмукачката не я караш в прахоляци и не засмуква боклуци каквито колата докато се движи по нашите "чисти" улици .. прахосмукачката седи на едно място и в нея се набира прах какъвто чистим от секциите си .. затова може да се изпере и в него не влизат такива частици.. във филтрите на колите има направо фин пясък .. така да се каже .. затова не е много удачно да се пере (според мен..) :Mr Green Fun

Потребителски аватар
mioiox
Автомобил: Allroad
Двигател:

Мнениеот mioiox » Нед 14 окт 2012 12:54

BruDoNe написа:Всичко хубаво ама нали се сещате, че има една подробност.. прахосмукачката не я караш в прахоляци и не засмуква боклуци каквито колата докато се движи по нашите "чисти" улици .. прахосмукачката седи на едно място и в нея се набира прах какъвто чистим от секциите си .. затова може да се изпере и в него не влизат такива частици.. във филтрите на колите има направо фин пясък .. така да се каже .. затова не е много удачно да се пере (според мен..) :Mr Green Fun

Дали? Ако имаш самсунг за 75лв, сигурно си прав. Но с Керхер се чисти всичко - затова и колегата по-горе пише за професионален клас. Аз също го направих за проба - на вид изглеждаше по-добре, ефект кой знае какъв не усетих (но и филтърът ми беше що-годе нов). При всички положения, не пречи - стига да не го скъсате по време на прането и съхненето.

Върни се в “Направи си сам!”