Смени си сам

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
kopsa
Автомобил: Passat B 5.5
Двигател: AVF 2001
Контакти:

Re: Смени си сам

Мнениеот kopsa » Вто 26 фев 2013 9:00

x15 написа:
Чудомир написа:
x15 написа:Kaраш всеки да оставя депозит 200-300 лв. Ако счупи нещо удържаш от депозита.

Точно така ще стане :Mr Green Fun
Идва някой, иска да си смени свещите, свещите си ги носи естествено, плаща си 10 лв за 1 час (мин. ставка), взима динанометричния ключ, да кажем 10-100 нм, дето полумарков е към 150 лв, и след смяната на свещите удря по една контра на железните джанти, като - естествено без да иска - го превърта.
Искам да видя на такъв човек как ще му вземеш 200 лв или по-скоро как ще го убедиш, че за да ти направи 10 лв оборот трябва да ти остави първо 200 лв на тезгяха

Колега, няма нужда да се убеждаваме, всичко е въпрос на желание, искаш да ползваш динамометричен ключ - оставяш си депозита, ако ли не връткаш докато скъсаш свещите :Mr Green Fun

Колкото до самосъзнанието, дадох на един близък познат комплект сециализирани инструменти за 300 кинта (при това не бяха и мои) с условието много да ги пази! Свършил си той работата и се сетил че нещо трябва да се зачука, и вместо да си намери чук за 5лв. нашият почнал бой с инструмента.
Връща ми го той засмян засмян че си свършил работата и ми вика, малко се поизкриви че си зачуках нещо ама да не те бърка и така става :screwy

На запад има някой магазини за авточасти които ти дават да ползваш специализирани инструменти за без пари, но трябва да оставиш депозит 2-3 пъти пазарната цена. Ако си съвестен човек и върнеш инструмента читав си ти връщат всичките пари, ако си тъпанар дето не ти пука си плащаш за тарикатлъка!

Колега това ме разби почвам сериозно да се замислям по въпроса дали изобщо да се захващам :screwy

Somi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Somi » Вто 26 фев 2013 12:00

А понеже и на мен ми писна отдавна да правя дребни ремонти пред блока , а имам и комшии дето вадят двигатели и сменят скорости пред блока отдавна ми се въртеше в главата и за това пуснах и една анкета.
viewtopic.php?f=1&t=372164

Потребителски аватар
kopsa
Автомобил: Passat B 5.5
Двигател: AVF 2001
Контакти:

Мнениеот kopsa » Вто 26 фев 2013 17:57

според анкетата не са се заинтересували много хора,не знам май е по добре да не се рискува

Потребителски аватар
alexass13
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alexass13 » Вто 26 фев 2013 18:58

:arrow

Последна промяна от alexass13 на Пет 22 мар 2013 8:02, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
FreeSoul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот FreeSoul » Вто 26 фев 2013 19:11

А някой няма ли каже какво ще му струва на колегата във формата на хартия и озаконяване на тази дейност. Защото си мисля, че това тотално ще го откаже - фирма, касов апарата, данъци, такси и т.н
Предполагам, че няма как да стане " Здрасти, дай 10лв. за смяна на масло - Ето ти"

Потребителски аватар
x15
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот x15 » Сря 27 фев 2013 4:38

kopsa написа:
x15 написа:
Чудомир написа:
x15 написа:Колега това ме разби почвам сериозно да се замислям по въпроса дали изобщо да се захващам :screwy

Целта не беше да те отказвам :) Лично аз бих бил един от клиентите ти.
Просто имай в предвид че дори един на 20 от клиентите да е мърляч това не би се отразило добре на бизнеса!
Ако си се навил, и имаш екстра капитал, пробвай! Просто дръж инструментите под ключ, намери някой човек да се върти през цялото време докато гаража е отворен, вържи се с някой магазин за части, сложи машина за кафе, автомивка и т.н. с което може да си докарваш някакви допълнителни пари.

Потребителски аватар
alexass13
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alexass13 » Сря 27 фев 2013 8:13

:arrow

Последна промяна от alexass13 на Пет 22 мар 2013 8:00, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
designer1
Автомобил: Skoda Rapid 1i2 TSI
Двигател: CJZC 2015

Мнениеот designer1 » Сря 27 фев 2013 21:30

Идеята вече съществува и е ползвана от колега :) Там бяха две нивата на вземане под наме:
1. Заплащане на ден или час както се разберете - при него беше за 8 часа 20лв.
2. Наемодателя си имаше и негови инструменти но колегата си носеше свой поради изброените по-горе причини пък и не му трябваха специални инструменти за това за което беше отишъл. Заплащането беше пак на договорка но на него му бяха обявили цена от около 30 кинта на ден.

Аз бих се навил ако има някой в моя квартал или поне в близките да речем Дружбите и Младостите с кеф ще му оставя 5 лв. за 1час предостатъчно време да си сменя маслото на завет и без да ползвам крикове и картони пред блока.

Отговор към колегата от горния пост - какво правим с отападъците?
А ми що се отнася до маслото мисля че една инвестиция в нафтова печка при подходящите условия и доработки може да се смесва до 50% отработено масло със нафта и въпросния гараж да се отоплява някак си :) Ако не ви харесва инвестицията може да се намерят хора и в момента дето го изкупуват - просто ти трябва един варел за временно съхранение. Празната туба от маслото в най-близката кофа, друг избор няма и клиента да си я вземе с него пак ще стигне до най-близката кофа. Даже да се намери някой супер начетен еколог който да ме убори че не се прави така просто е безмислено за такова смешно количество празни туби което ще реализира това начинание да се вика фирма за утилизация. Пък и така да е на тях се плаща услугата на килограм, 10-тина празни туби от 4 литра може и да имат едно-две кила макс.

Потребителски аватар
x15
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот x15 » Чет 28 фев 2013 4:04

Принципно има специални печки за отопление които работят само с отработено моторно масло.
За празните туби - нали има контейнери за рециклиране?
Иначе това е добра идея и ако се реализира добре ще е полезна за всички.

Потребителски аватар
plamen000000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот plamen000000 » Чет 28 фев 2013 19:45

designer1 написа:Идеята вече съществува и е ползвана от колега :) Там бяха две нивата на вземане под наме:
1. Заплащане на ден или час както се разберете - при него беше за 8 часа 20лв.
2. Наемодателя си имаше и негови инструменти но колегата си носеше свой поради изброените по-горе причини пък и не му трябваха специални инструменти за това за което беше отишъл. Заплащането беше пак на договорка но на него му бяха обявили цена от около 30 кинта на ден.

Аз бих се навил ако има някой в моя квартал или поне в близките да речем Дружбите и Младостите с кеф ще му оставя 5 лв. за 1час предостатъчно време да си сменя маслото на завет и без да ползвам крикове и картони пред блока.

Отговор към колегата от горния пост - какво правим с отападъците?
А ми що се отнася до маслото мисля че една инвестиция в нафтова печка при подходящите условия и доработки може да се смесва до 50% отработено масло със нафта и въпросния гараж да се отоплява някак си :) Ако не ви харесва инвестицията може да се намерят хора и в момента дето го изкупуват - просто ти трябва един варел за временно съхранение. Празната туба от маслото в най-близката кофа, друг избор няма и клиента да си я вземе с него пак ще стигне до най-близката кофа. Даже да се намери някой супер начетен еколог който да ме убори че не се прави така просто е безмислено за такова смешно количество празни туби което ще реализира това начинание да се вика фирма за утилизация. Пък и така да е на тях се плаща услугата на килограм, 10-тина празни туби от 4 литра може и да имат едно-две кила макс.

Добре,колега, ето го супер надчетения еколог се появи в мое лице.Знаеш ли колко е санкция за смяна на моторно масло на нерегламентирано за целта място, знаеш ли колко е санкцията за изхвърляне на отпадъци от отработени масла и нефтопродукти на нерегламентирани за целта места(включая и изливането им в канализацията), знаеш ли санкцията какви пари е за това че този сервиз няма да има съдове за временно съхранение на отпадъка и отделно санкция за това че въпросния сервиз няма договор със фирма която се занимава със обезвреждане и оползотворяване на отпадъчни масла и нефтопродукти - санкциите са такива че жална майка, недай си боже вляза във сервизчето "под прикритие", като частно лице, а в същност извадя служебна карта на МОСВ,актове и глоби дал Господ по трите основания, който изброих.Мислете преди да пишете!

Потребителски аватар
designer1
Автомобил: Skoda Rapid 1i2 TSI
Двигател: CJZC 2015

Мнениеот designer1 » Чет 28 фев 2013 22:07

Е защо плашиш момчето сега.... :eek тази година ще е нелегален ако му потръгнат нещата може и да излезе на светло, може и така може и иначе таксите за разрешителни и договорите с "Тоя и оня и третия" не са чак пък толкова скъпи на фона на приходите ако ти върви бизнеса и имаш непрекъсната заетос на помещението. Ноооо цената няма да е 20 кинта за 8 часа мисля че на всеки му е ясно! Ако си решил ей така помеждо другото да си отвориш едно гаражче колкото да пада некой лев а познай кой ще ти плаща пък на "..... на тебе, на тебе, тебе и тебе" :Mr Green Fun

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 28 фев 2013 22:22

Еколозите са вредни :Mr Green Fun

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Пет 01 мар 2013 5:28

Като гледам човека говори само за санкции, не за еколгия. На него му е казано да събира парички, другото не го интересува. Ама то е друга тема...

Потребителски аватар
Dobromirski
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARL 150+ hp
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Пет 01 мар 2013 7:38

Идеята наистина е добра, но докато в България можеш да си правиш основен ремонт пред блока, не е рентабилна.
Що не пробвате в някоя европейска държава да ремонтирате нещо по колата си на улицата ? :Mr Green Fun

Потребителски аватар
plamen000000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот plamen000000 » Пет 01 мар 2013 18:33

dandan написа:Като гледам човека говори само за санкции, не за еколгия. На него му е казано да събира парички, другото не го интересува. Ама то е друга тема...

Само за санкциите дадох пример, защото ако тръгна да изнасям лекция защо е вредно да се извършват въпросните процедури на нерегламентирани места, и съдържащите се опасни,токсични и канцерогенни вещества в отпадъчните масла и нефтопродукти,рискувам:
1.Да си изпочупя пръстите от писане.
2.Да остана неразбран.
3.Да ме оплюете,както вече направи колегата от Ямбол с изказването си.
Не съм платен и в случая не ме интересуват парите, а се интересувам от това България да остане колкото се може по-чисто в екологична гледна точка,кътче за Вас и Вашите деца.

Върни се в “Направи си сам!”