Елементарен собственоръчен имобилайзер

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
ikonoma
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ikonoma » Сря 03 окт 2007 20:27

Няма начин да няма начин. Зависи на човек до колко му се занимава.

Груб, вандалски метод за защита:

Взема се шейничка за подвижен (срещу крадци) монтаж на автокасетофон.
Електронните детайли, от които зависи двигателя (комутатор, реле за ППХ или пък компютър) се монтират в шейничката.

При паркиране измъкваш шейничката и си я слагаш в чантичката. Крадците ще запалят, когато закупят нужните детайли и ги свържат на правилните места. :mrgreen:

Потребителски аватар
DAXC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DAXC » Сря 03 окт 2007 22:20

ikonoma написа:Няма начин да няма начин. Зависи на човек до колко му се занимава.

Груб, вандалски метод за защита:

Взема се шейничка за подвижен (срещу крадци) монтаж на автокасетофон.
Електронните детайли, от които зависи двигателя (комутатор, реле за ППХ или пък компютър) се монтират в шейничката.

При паркиране измъкваш шейничката и си я слагаш в чантичката. Крадците ще запалят, когато закупят нужните детайли и ги свържат на правилните места. :mrgreen:

Изключително непрактично е. КАк ще ходиш до магазина, или до касата на бензиностанцията-с куфара?

...и дойдат малко по-сериозни крадци (с т.нар. "паяк"...

между другото какво представлява този паяк:

Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Мнениеот mafiota » Чет 04 окт 2007 6:53

И все пак си мисля ,че един собственоръчно изработен "имобилайзер" , или модифициран от нас по-стар модел автоаларма би имала добър ефек. Не мисля че един крадец би отворил капака - и спокойно с мултицета да започне да разбандажирва кабелите и да разбере в кои точки е блокиран двигателя.
Освен това мисля че едно добро допълнение към автомобилната аларма би бил един GSM-модул , който да ни оведомява при някаква проява на взлом по автомобила. Цената на такъв модул мисля че е от порядъка на около 60...70лв.

Потребителски аватар
STAMENOV
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот STAMENOV » Съб 06 окт 2007 16:39

понеже вече не исползвам този метод ето идея:
във касетофона бях си монтирал едно ключенце точно зад плъзгача на копчето,с което се търсят станциите и резултата цък на пред има верига, цък на зад няма верига.Единственото условие е да прекъснете някой кабел при запалено положение и автомобила да угасне,след това го прекарвате през ключето и нека крадеца се сети.

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Чет 01 ное 2007 14:23

Някой ше ми опише ли по подробно какво представлява тази риид-ампула, че ми се ще да направя нещо такова... това с магнитчето ме кефи като идея... мерси ...

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Чет 01 ное 2007 14:24

relaxxx написа:Някой ше ми опише ли по подробно какво представлява тази риид-ампула, че ми се ще да направя нещо такова... това с магнитчето ме кефи като идея... мерси ...

http://nl.wikipedia.org/wiki/Reed-contact

Изображение

Потребителски аватар
relaxxx
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Чет 01 ное 2007 14:27

Л&Р mersi ama si go pusnal na Holandski... мх та кажи с две думи как мога да я ползвам от къде да я купя??? Дай - малко хелп

Потребителски аватар
L&R
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Чет 01 ное 2007 15:07

Има ги във всеки магазин за електроника-не е дефицит, може да използваш и датчик-врата за обикновенна аларма за жилище, той включва магнитче и рид ампула в опаковки.

Изображение

Потребителски аватар
relaxxx
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Чет 01 ное 2007 15:23

Малко магазини за електронни компоненти в София да видите ей тук изкопах...мх:

> Алтроникс
> Андалекс
> АСВО Сервиз България
> Cold Light
> Conrad Electronics - тел. 02 9525144
> Елатек - БГ
> E-Shop
> Футурел
> Future Electronics Bulgaria
> Квазер Електроник
> КЕТ Електроникс
> Комет Електроникс
> K1 Електроник
> KSP Electronics
> МТ 1
> М.П. Ел
> Pasat Electronics
> Пулсатор
> Petrex
> Royal Electronics
> Valbis
> CENTILLION
> DTK Electronics
> Петров Електроника
> Фирма Танко-2 ООД
> Електроника - бул. "Мария Луиза" и ул. "Поп Богомил" - тел. 02 9835974
> А.Т. Ком - ул. "Лавеле" 8 - тел. 02 9864317
> Infoservice - бул. "Стамболийски" 102 - тел. 02 220701
> София Електроник - ул. "Екзарх Йосиф" 7, тел. 02 9832895
> СЮД - ул. "Атанас Далчев" 10 - тел. 02 730294
> K2 - тел. 02 980 62 52
> MACRO България - ул. Гео Милев 116, бл. 57, ап. 70 - тел. 02 737 563
> M.P. Electronics - безистена на бул. "Пиротска" и бул. "Христо Ботев" - тел. 02 8311452
> Rapido Electronics - ул. "Сердика" - тел. 02 737780
> Електроника - бул. "Мария Луиза" и ул. "Поп Богомил" - тел. 02 9835974
> Магазин за автоговорители и дистанционни управления - бул. "Вардар", бл. 20Б - тел. 02 9291985

Дано съм бил полезен.. хехе

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Чет 01 ное 2007 15:53

Какво е "паяк"?

Ами например за толкова масовите моноинжекции:
1. компютър (ECU) от подобна кола (не е нужно да е същия).
2. към него са приспособени кабели за бърза връзка - 2 с щипки за акумулатора, и няколко със стандартни букси, така че да се вържат към най-нужните неща по колата:
- инжектор;
- потенциометър;
- датчик на хол;
- бобина, като може и "паяка" да включва собствена бобина.
По-маловажните веригите за датчиците са шунтирани с резитори.

Идват с това нещо, връзват го към колата ти, пускат бензиновата помпа от габаритите например, или ако има АГУ - газовите клапани директно към акумулатора с мост и палят. Ще работи, няма да е перфектно, но достатъчно добре.

А че имало защити и че си бил прекъснал нещо - не им дреме - така или иначе реално не ползват инсталацията на колата.

Затова писах че ако се прекъсва нещо, то прекъсването трябва да е ВЪТРЕ в някоя част която не се шунтира дори с въпросния "паяк". А от изброените, практически остава само интервенция в делкото и прекъсване на сигнала от датчика на хол там вътре. Така и с паяк няма да запали.

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Чет 01 ное 2007 22:56

psstv18rp написа:Какво е "паяк"?......

Я?!?!?
Никъде не спомена за скрития клапан на горивото,които ти включва имубилайзера.

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Пет 02 ное 2007 10:39

Е, ако имаш скрит клапан е по-добре, но номера ще мине само ако няма АГУ. Иначе ще им е по-лесно газ да си пуснат.
А и монтажа на този скрит клапан не е чак толкова лесен - ако е при двигателя няма да е много "скрит" - може да го захранят директно от акумулатора. Ако е отзад някъде при филтъра - отлично скрит е, но може да се появят ядове покрай корозия на кабели и клеми от солта и да закъсаш заради него.
Освен това трябва да се мисли и за това че помпата ще види голям зор ако се включи (по някаква причина) при затворен такъв клапан. По-добре ще е да е 3-пътен и да връща горивото директно в резервоара (без да ходи до двигателя), но това допълнително усложнява нещата.

Потребителски аватар
L&R
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Пет 02 ное 2007 10:54

Елементарен собственоръчен имобилайзер

това е темата

Потребителски аватар
djshomi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот djshomi » Пет 02 ное 2007 18:50

Колеги както повечето знаем по съвременните касетофони имат извод за оправление на усилвател и са с падащ панел .Та слагамеме си Н на брои релета за дюзи,Клапани, бобина , + на компира,+ на бенз помпа,- на бенз помпа,Ако искате срежете половината датчици и ги прекараите през релетата. Та като се качиш в колата слагаш панела (не бие на очи дори и да те следят) пускаш си радиото и палиш,не пуснеш ли радиото нема как да го запалят.За това си знаеш само ти и не могат да се сетят толкоз бързо.Броя на прекъснатите вериги е неограничен. Варянтите са два ако са по малко релета направо на този извод,ако са повече на този извод едно реле и през него + за другите.Вловение 10 кинта. Надявам се да съм бил полезен.

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Пет 02 ное 2007 20:32

Някъде бях писал по въпроса, с риск да се повторя бих предложил и аз нещо съвсем лесно. Купува се пейджър и се свързва директно към осветлението на купето, така че която и врата да се отвори да се задейства. Има такива които действат на 500-3000 метра. Напълно достатъчно за да реагирате навреме(или пък не-ако са много бързи:) ). Може да се добавят и ключета на багажника и предния капак. Същата работа може да върши и стар GSM който има бутони за бързо набиране, както беше предложил колегата по-горе но ще бъде със стар телефон а не с модул.

Върни се в “Направи си сам!”