http://www.alibaba.com/catalog/11746749/Automotive_Headlight_Sensor.html
Обърнете внимание на датчиците за налягане в гумите (на мястото на вентила) , както и "дисплей на предното стъкло"

sashot написа:Може и да греша, обаче си мисля, че осветеността през деня е стотици пъти по-силна отколкото нощем дори и под най-ярката улична лампа. Това, че нощем под силна лампа ни изглежда светло "като ден" се дължи на големия диапазон на промяна на чувствителността на очите ни. Така че нормална фотоклетка би трябвало да върши работа. Предположението ми може да се провери с фотографски светломер.
Ето и малко теория: сто ватова електрическа крушка с нажежаема жичка излъчва светлинен поток от около 1000 лумена и ако целият този поток се насочи върху площ от 1 кв. метър, то ще бъде създадена осветеност от 1000 лукса. Осветеността на повърхността на земята в слънчев ден е около 100 хил. лукса. Уличните лампи използват енергоспестяващи крушки, които са 2 - 4 пъти по-ефективни от обикновените, и са с мощност до 150-250 Вт, т.е излъчват поток от до 10 К лумена. Ако предположим, че този поток осветява 200 кв.м , то той ще създава осветеност от 50 лукса или 2 К пъти по-малко от тази в слънчев ден. Имайте предвид, че цифрите за уличното осветление са доста завишени.
На старата кола, Опел Кадет, преди доста години сам си бях правил устройство за забавяне на изключване на осветлението в купето, което е комбинирано с фотоклетка така че през деня лампата изобщо да не светва. Фоточувствителния елемент монтирах на тавана точно пред плафона. Лъжливи сработвания от улично осветление или от светещи насрещно фарове не е имало. За съжаление не мога да открия схемата по която го сглобявах.
Така че въпросът се решава с елементарно фотореле с разположен в купето фоточувствителен елемент. Забавянето на изключването с 30-тина секунди, при много силно осветяване е добра идея.
P.S. Много нещо изпонаписах, а трябваше с две думи: "крайно време е колегата L&R да "излезе на пазара" с подобно усройство - отделно, или вградено в DRL модула".
sashot написа:Като запален любител на всякакви електронни екстри-джиджавки съм готов да се проявя като бета-тестер за Пасат. Естествено ще си платя устройството и няма да искам хонорар за тестването.
sashot написа:... защото според ЗДП през зимата се кара на къси и току-виж някой по-advanced КАТ-аджия усети, разликата между къси и DRL - дълги с намалена мощност...
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 47 госта