:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Поправка на отлепен таван на G3

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
mucho
Палячо
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Поправка на отлепен таван на G3

Мнениеот mucho » Съб 11 фев 2023 17:49

Ивайло Димов написа:С плат се работи много по-лесно отколкото с винил или кожа .Този крепежен елемент кои лайсни държи?

Така е. Този крепеж държи пластамасовите колони на предното стъкло и горе лайстните между вратите и тавана.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пет 24 фев 2023 13:58

Имам няколко въпроса. Как се почиства кората от остатъци от старо лепило и полепнал стар дунапрен? Механично се стърже, каквото падне? При мен точно дунапренения слой на плата се е предал. Мислех си ако ще лепя нещо ново, в никакъв случай да не е с дунапрен .... Какво количество лепило е нужно (за таван на B6 коНби) ?

apolon
Автомобил: BORA 1.6 16V
Двигател: AUS 2000

Мнениеот apolon » Пет 24 фев 2023 15:58

Без дунапрен лепилото ще избие през плата и ще имаш таван на петна.Кое ,как и що се прави-търсачката тук и в тубата.Моя го прави миналото лято тапицера в Шумен.Перфектна,бърза и много качествена работа.Отиваш и за 1/2 час е смъкнат тавана,после след 2-3 дни отиваш отново и ти го монтира перфектно за около 1 час.Не си струва за около 150лв. да експериментираш и да си хабиш нервите. :beer

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Съб 25 фев 2023 6:47

150лв давам със засилка. На мен ми поискаха за бус (Т5), 1200+ лева. Като освен тавана исках да претапицират и 8те горни кори на колонките.

От хора дето това работят чувам, че и без дунапрен става за определени детайли. Единият подход е да се сложи лепило само на основата, но не се получава много добро залепване. Вторият е да се залепи по гърба на детайла, но работи само при изпъкнали детайли. Все неща дето не се виждат в тубата :) .

За количеството - 1.5 литра на средностатистическа кола. За новобранци като нас - 2 литра. Спрея дето може да се ползва за тези цели е скъп за такива количества. Работи се с пистолет и компресор, но може и с четка. При мен с четка се получава по-чисто.

Потребителски аватар
Ивайло Димов
предупреждение за БАН
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: 1800 -20V -AGN -1999

Мнениеот Ивайло Димов » Съб 25 фев 2023 7:03

Кой тоз майстор в Шумен дето за 150 лева сваля тавани и ги претапицира :) .

Brum,става но зависи от материала на детайла и от самия плат има и вариант лепилото да избие .Има платове с много тънък слой дунапрен точно за да има как да се хване лепилото ,но и пластмасата трябва се шкурне леко с няква по-финна шкурка 480 примерно .Специално за таван е най-удачно плата да е с дунапрен ,много извивки и чупки има .

apolon
Автомобил: BORA 1.6 16V
Двигател: AUS 2000

Мнениеот apolon » Съб 25 фев 2023 9:46

Кой тоз майстор в Шумен дето за 150 лева сваля тавани и ги претапицира :) .

Ето тук:https://www.facebook.com/MZdesignAuto/
Ползвайте със здраве и :beer .А за софиянци - и 1500 са ви малко, требе да ви сложат още една 0 отзаде.

brum

Мнениеот brum » Съб 25 фев 2023 18:33

С тънък дунапрен не намерих, пък проверих няколко места. Има с дунапрен и без дунапрен. Рипс с тънък дунапрен не открих никъде.

А за тавана - почти съм наясно, че става. След 8те колонки днес свалих двете кори от тавана на буса и ей сега отивам с баданарката и баката с лепило да почвам плата.

Лепенето е лесната работа. Свалянето на корите е по-тегавата. Днес се видях в чудо с предната кора - един кабел минава през нея и няма букси никъде по него. Идва от един сноп и влиза в огледалото. Реших, че ще свалям огледалото и открих екстра която не мислех, че имам - сензор за дъжд. Сега ще трябва и него да монтирам по правилният начин, че му отлепих гела отпред и е за смяна.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 17 авг 2023 10:48

И аз, с помощта на близките си ремонтирах тавана.
Ползвах материали от http://www.tapicer.bg. Поръчах си 3 кг. лепило, остана ми може би 1/3 от кутията и 2.5 м. дължина парцал с дунапрен (ширина 1.7 м.).
Почистихме добре с твърда четка (не телена), след това търкахме с ацетон. Взех си 2 л. ацетон, като мислех, че 1 л. ще стигне, но от 2-та л. не ми остана. Ползвах идеите и наставленията от клипчето, споделено в сайта. С тази разлика, че нямам компресор и пистолет за боядисване.
Лепих плата на 3-4 етапа по дължина на тавана (по отношение на автомобила). Картона обмазваме идеално, без никакъв пропуск с хубаво натискане с твърда четка за боядисване, но с възможно най-тънък слой. А плата с дунаптена- внимателно с дунапренен валяк (за блажна боя), старателно до колкото е възможно и без излишно натискане. След повърхностно засъхване на лепилото - старателно изпъване на плата и лепене към картона.
Трудно беше покрай изпъкнали и вдлъбнати места, а на тавана на Passat B6 са много- около сенници, плафони, особенно в предната част.
След 12-24ч всички отворчета се изрязват внимателно с поялник с монтирана стара човка. Много важно е да се изрязва с нагорещено острие. Свидеше ми да си мацам пояника и започнах с ножката, но се убедих, че с поялника е правилния начин.

Стана доста добре. Материалите, заедно с ацетона (15лв/л) ми струваха около 140лв.

brum

Мнениеот brum » Пет 18 авг 2023 7:33

Аз да се оплача - отлепи ми се част от тавана в жегите. Уж лепило за тавани, уж издържащо на температура - дръжки. Сега пак ще свалям и ще го мъдря.

Кое точно лепило - не помня, че взех от две места по килограм. Или това от тапицер.бг, или споратекс.бг.

А защо се отлепи - идея си нямам. В момента в който го напече слънце истински и почна да провисва. Да, таван на бус е, и буса е черен. Ама все пак - за 3-4 дни поддаде. Преди това не мръдна около половин година. Преди лепене корите бяха изчистени педантично с четка и избърсани на богато с коресилин. Лепилото беше нанасяно с четка и по кората, и по плата. След нанасяне чаках малко за да спре да пуска конци и лепях.

Vincent1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vincent1 » Нед 16 юни 2024 10:14

Колеги, на едно място е тръгнал да ми се отлепя тавана, има ли начин да пробия лека дупка и да вкарам лепило, колкото да оправя там където е щетата. На другите места тавана изглежда добре.

Върни се в “Направи си сам!”