Затъмняване на стъкла - как?

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
mom4i7
Автомобил:
Двигател:

Re: Затъмняване на стъкла - как?

Мнениеот mom4i7 » Чет 15 апр 2010 20:02

Здравеите колеги,не съм много активен във форума но тази тема ме заинтригува заштото и аз съм намислил да си затъмя стъклата на моя Шарко.Не съм лепил фолио до сега,и инфото е много полезно,но искам да питам евентоално ако не ти се получи от първия път как мога да изчистя фолиото за да си поправя грешката.Благодаря предварително :drunk

Потребителски аватар
Peteff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Peteff » Пет 16 апр 2010 12:08

mom4i7 написа:Здравеите колеги,не съм много активен във форума но тази тема ме заинтригува заштото и аз съм намислил да си затъмя стъклата на моя Шарко.Не съм лепил фолио до сега,и инфото е много полезно,но искам да питам евентоално ако не ти се получи от първия път как мога да изчистя фолиото за да си поправя грешката.Благодаря предварително :drunk

ми разлепяш го , почистваш стъклото и го мяташ наново . предполагам няма да стане от първия път ;) практика му е майката

Потребителски аватар
maksi
Автомобил: VW Touran
Двигател: AZV
Контакти:

Мнениеот maksi » Пет 16 апр 2010 13:13

mom4i7 написа:Здравеите колеги,не съм много активен във форума но тази тема ме заинтригува заштото и аз съм намислил да си затъмя стъклата на моя Шарко.Не съм лепил фолио до сега,и инфото е много полезно,но искам да питам евентоално ако не ти се получи от първия път как мога да изчистя фолиото за да си поправя грешката.Благодаря предварително :drunk

Вземи си от китайско фолио и си тренирай.Не съм сигурен колко е висок прозореца на Шарана и може да се наложи да търсиш фолио за бус.То е по-широко от автомобилното.
Колкото повече пръскаш с вода толкова по-добре.Твойте прозорци не са много извити и мисля,че няма да имаш особени затрудения с лепенето.
П.С.Покажи резултата после :да:

Потребителски аватар
marto_vw
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот marto_vw » Съб 24 апр 2010 17:57

Някой който е слагал фолио на голф 2 може ли да каже как е по добре за задния прозорец....на цяло да се сложи или на 2 половинки?И когато се слага втората половинка как точно се наглася с първата...смисъл да няма разминаване, че то един път кат го лепнеш само минимални измествания може да се правят по процореца.

Потребителски аватар
Бързият
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Бързият » Съб 24 апр 2010 18:00

marto_vw написа:Някой който е слагал фолио на голф 2 може ли да каже как е по добре за задния прозорец....на цяло да се сложи или на 2 половинки?И когато се слага втората половинка как точно се наглася с първата...смисъл да няма разминаване, че то един път кат го лепнеш само минимални измествания може да се правят по процореца.

На цяло парче :wink:

Потребителски аватар
marto_vw
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот marto_vw » Съб 08 май 2010 19:02

Бързият написа:
marto_vw написа:Някой който е слагал фолио на голф 2 може ли да каже как е по добре за задния прозорец....на цяло да се сложи или на 2 половинки?И когато се слага втората половинка как точно се наглася с първата...смисъл да няма разминаване, че то един път кат го лепнеш само минимални измествания може да се правят по процореца.

На цяло парче :wink:

Мерси колега :) Искам да питам и още нещо...колко е най-малкия процент фолио на затъмняване?Мисля че 5% беше или се бъркам?...Попринцип ако се затъмнят всичките прозорци(без предното) с най-прозрачното фолио ще правят ли проблем като ме спрат и намалява ли се видимостта с най прозрачното....защото някъде бях чел че най-прозрачното фолио не намалява видимостта от вътре.Има ли нещо такова?

Потребителски аватар
maksi
Контакти:

Мнениеот maksi » Съб 08 май 2010 19:15

Целта на почти прозрачното фолио е да пречупва до някаква степен слънчевите лъчи.На миналата ми кола бях сложил китайско фолио отпред,с тъмнина L.Black(това е почти най-светлото фолио,преди него има само една степен)и ефекта беше добър.Спирали са ме многократно за проверки,дори и нощем и не е имало проблем.Колата ми беше двуврата и отпред имах едно малко прозорче,което не се сваляше,което ще рече,че не мога да скривам фолиото при евентуална проверка...
Накрая ще обобщя-заслужава си да се тонира цялата кола с почти прозрачно фолио.Така ще изглежда все едно е оригинално,а в същото време ще има ефект срещу слънцето :да:

Потребителски аватар
marto_vw
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот marto_vw » Съб 08 май 2010 19:25

Да точно това целя и аз колега, да изглеждат като тонирани и да предпазва до известна степен от слънчевите лъчи....до колкото знам не пропуска UV лъчите...Имаш ли някоя снимка на колата след като си го сложил да видя как е изглеждало? :)

Потребителски аватар
maksi
Контакти:

Мнениеот maksi » Съб 08 май 2010 22:41

Въпреки,че не е VW вършат работа :oops:
http://trtkovcite.snimka.bg/automobiles ... 8.18597672
http://trtkovcite.snimka.bg/automobiles ... 8.18597671
Ще дам два примера,доказващи ефекта от фолиото...когато карах лятото и си сложа ръката върху кората на предната врата при вдигнат прозорец нямам проблеми.Когато сваля прозореца и си сложа ръката на същото място веднага се усеща голяма разлика и ако не се намажеш с крем против изгаряне си изгорял автоматично :lol:
Вторият пример:Въпросната "палатка" си седи паркирана в една ливада в края на август месец.Поляната цял ден бива огрявана от слънцето.Единствено на предният прозорец бях сложил едно одеяло,за да не се напича таблото(дефакто на едиственият прозорец,който няма фолио).В колата се чувстваше нечовешки студ.Разлика в градусите имаше най-малко 7-8.

Потребителски аватар
marto_vw
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот marto_vw » Съб 08 май 2010 22:46

Благодаря ти много!

casper4o1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот casper4o1 » Нед 09 май 2010 1:39

ето малко инфо за закона за затъмнение на стъклата : Чл.105. (изм.,ДВ,бр.43 от 2002 г.)
(1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.
(2)Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

ПРАВИЛНИК за прилагане на Закона за движението по пътищата:

Чл. 13. Забранено е поставянето на пердета на стъклата на предните врати и на задното стъкло. Допуска се поставяне на пердета на стъклата на задните врати само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

Потребителски аватар
maksi
Контакти:

Мнениеот maksi » Нед 09 май 2010 9:40

Този Чл.105 от ЗДвП е цитиран многократно.В последните няколко отговора по темата обаче се говори за едно минимално(почти никакво)ограничаване на видимоста.Целта е да се пречупят UV лъчите на слънцето.Стъклата след тонирането изглеждат все едно са мръсни.
В крайна сметка,който го е страх от мечки не ходи в гората.Глобата по Чл.105 т.1 е 20 лева,без отнемане на точки :да:

Потребителски аватар
all4u
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот all4u » Нед 09 май 2010 12:26

Сигурен ли си, че е 20 лв ? Защото на много места съм чувал, че за затъмнени предни прозорци полицаите могат да спрат колата от движение ... (стига да не ги "почерпиш")

kostov8449
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kostov8449 » Нед 09 май 2010 13:07

Досега колите се спираха от движение,но вече не и глобата е 20лв.

Потребителски аватар
maksi
Контакти:

Мнениеот maksi » Нед 09 май 2010 13:36

Това със спирането от движение си го има все още...в речника на чичко Полицай.Ако им се вържеш минава номера и кихаш 20-30 лева и си мислиш,че си се измъканл тънко.Знаеш ли си правата нещата стоят по друг начин. :lol:

Върни се в “Направи си сам!”