LED осветление на плафон Reloaded + снимки

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
marzykov
Автомобил: Passat 1_9tdi 1998г 90ks
Двигател: Kia Sorento 2_4 CRDI 2004г

Re: LED осветление на плафон Reloaded + снимки

Мнениеот marzykov » Съб 17 юли 2010 13:59

хахах довечера ще видим :) само за страничните незнам от де да си намеря готови в Търново че не ми се плащат куриери

Потребителски аватар
Muku
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muku » Пон 19 юли 2010 22:05

Аз имам един такъв малко глупав въпрос (понеже няма да имам възможност скоро да меря) на пасат б3 какво напрежение идва на буксата на плафона? Понеже опитах и аз да сложа диодно осветление, но не светна. Възможно е и някоя спойка да не ми работи, но все пак да не съм сгрешил напрежението :)

Потребителски аватар
marzykov

Мнениеот marzykov » Пон 19 юли 2010 23:53

би трябвало да е стандартно като на всички ;) просто трябва да спазиш поляритета има значение ;)

и хайде който е от Велико Търново да каже от къде могат да се намерят такива, като тези които продава колегата от София моля !!!!

Потребителски аватар
crashman
Автомобил: Bora
Двигател: AUS
Контакти:

Мнениеот crashman » Вто 20 юли 2010 8:15

Muku написа:Аз имам един такъв малко глупав въпрос (понеже няма да имам възможност скоро да меря) на пасат б3 какво напрежение идва на буксата на плафона? Понеже опитах и аз да сложа диодно осветление, но не светна. Възможно е и някоя спойка да не ми работи, но все пак да не съм сгрешил напрежението :)

Колега, възможности няколко - ако си ги правил ти /може да се си объркал крачетата на светодиод, да си направил студена спойка, окъсяване, по-голям/малък резистор и т.н./, ако е купено всичко - неправилно свързване/поляритета, нещо счупено/изкъртено, да са правени за др. напреж. от 12V.
Ако можеш щракни снимка на това изделие поне визуално да се ориентираме за какво става дума.

Потребителски аватар
Muku
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muku » Вто 20 юли 2010 20:33

crashman написа:Колега, възможности няколко - ако си ги правил ти /може да се си объркал крачетата на светодиод, да си направил студена спойка, окъсяване, по-голям/малък резистор и т.н./, ако е купено всичко - неправилно свързване/поляритета, нещо счупено/изкъртено, да са правени за др. напреж. от 12V.
Ако можеш щракни снимка на това изделие поне визуално да се ориентираме за какво става дума.

Оправих се, Благодаря! :)
Бях объркал поляритета при "свързване" към инсталацията на колата :)

Иначе какво съм направил:
гумирана лентичка с готови наредени диоди от всеки шано магазин за авто-тунинг-мании :) нарязах го на парчета които позволяват да се поберат в тялото на плафона, но и да си се спазят "пропорциите" на диод-резистор (или както там се казва оная другата шитня измежду диодите) :) и после малко играчка с поялника за да се свържат отрязаните парчета в една верига която да свети все пак :)

Понеже аз исках да си запазя всичко оригинално по плафончето реших да процедирам така: въпросните лентички (вече готови споени и работещи) съм ги залепил за парче плоскост, няма значение каква е (аз съм ползвал парче от кабел-канал)и се поставя под двете пластини където се закача крушката от старото осветление (демек м/у стъклото и пластините). И от там с две жички пак съм ги "вързал" за тези пластинки! И аз понеже го правих на бързо, а и не ми дойде на акъла съм ги закачил обратно и отначало не светна :) Та затова питах....

П.П. За съжаление снимки не мога да покажа защото нямам апарат под ръка, а телефона ги прави едни .... death
Иначе ефекта е много добър, коренна разлика има със старото осветление! :да:

Потребителски аватар
crashman
Контакти:

Мнениеот crashman » Сря 21 юли 2010 7:51

Браво, че си открил грешката. За ефект - няма да говорим колко е по-добре.
Аз също съм на принципа - преправяне, без да развалям оригиналното/заводско, за всичко което съм пипнал по колата.
Ако можеш качи снимки да видят колегите поредното доказателство за светлината от LED.

P.S. Много си си усложнил нещата с тези рязания и презапоявания, като има сумати магазини за светодиоди/елементи в Бургас, но здраве да е :beer

Потребителски аватар
Muku
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muku » Сря 21 юли 2010 13:27

Абе друго си е да си го барнеш ти :) Пък и нямах работа в офиса, поялника беше загрял... премигваше ми един такъв .... как да му откажа? :)
Сега следва багажното отделение :) там ще е по-голям кефа защото ще има и гъзене малко докато ги "закача" :)

Снимки ще се опитам да направя тези дни :) Дано да имам слука да се качвам по тъмно в колата с нещо снимащо :)

Потребителски аватар
marzykov

Мнениеот marzykov » Сря 21 юли 2010 17:49

хаха багажника и аз го отрещях днес но снимки довечера :mrgreen:

Потребителски аватар
Muku
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muku » Сря 21 юли 2010 20:46

Ето и някоя друга снимка :)
Малко се заиграх и с таблото, понеже ми останаха диоди :)
Изображение

Потребителски аватар
Сашо Белята
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Сашо Белята » Нед 25 юли 2010 14:23

marzykov написа:би трябвало да е стандартно като на всички ;) просто трябва да спазиш поляритета има значение ;)

и хайде който е от Велико Търново да каже от къде могат да се намерят такива, като тези които продава колегата от София моля !!!!

магазина на халите виж , бая е зареден

Gari Hachikian
Автомобил: T3 Transporter 81 Caravelle 89
Двигател: 1600D-Dead
Контакти:

Мнениеот Gari Hachikian » Нед 22 авг 2010 0:20

звинявам се още сам на 14 и тепърва ще уча в електро и щ6е изучавам повечето работи засега нямам проблеми с нещата които съм правил по буса (учебния ми полигон :mrgreen: :mrgreen: :oops: )та по въпроса на плафона съм сложил 2х5см ЛЕД лентички гумиран и сега като четох в форума и реших да направя и аз плафона и нямах търпение да видя ефекта свалих от старата ми дънна платка кондензаторите mhihi mhihi сложих 6.3В 2200МикроФрада :D но се получи кофти остава напрежение и пак леко светият смених го с 6.3В 1000МикроФрада(пак от старата ми дънна платка щото надали ще работи магазин за електроника в 21h) и сега изгасва малко по-бавно (5-6сек.)и свети съвсем слабо(5сек) и изгасва дайте съвет на едно хлапе(мене)какъв кондензатор да сложа гледах 16В ама ни знам моля ви помогнете ивинете ако не е тук мястото ми и ако има правописни грешки!!!! :oops: :oops: :oops: :oops: :bowdown :bowdown

Потребителски аватар
crashman
Контакти:

Мнениеот crashman » Нед 22 авг 2010 7:31

Малки/големи - значението е зад волана, там е важно. Зад поялника няма проблем 8)
Относно кондензатора - най-добрия вариант е на опит-грешка, защото всеки сам си знае какво иска да постигне и какви са задоволителните резултати. Аз на 12 LED 1000микро бях сложил /не помня точно, а и не ми се връща стр. назад за да сверя/ и за мен резултата е добър. Гаснат за 5-7 сек. плавно.

P.S. Как не видях, че си слагал 6,3 V... ivanbl правилно ти е написал 16-25 V.

Последна промяна от crashman на Нед 22 авг 2010 10:23, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ivanbl
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ivanbl » Нед 22 авг 2010 7:55

Gari Hachikian написа:звинявам се още сам на 14 и тепърва ще уча в електро и щ6е изучавам повечето работи засега нямам проблеми с нещата които съм правил по буса (учебния ми полигон :mrgreen: :mrgreen: :oops: )та по въпроса на плафона съм сложил 2х5см ЛЕД лентички гумиран и сега като четох в форума и реших да направя и аз плафона и нямах търпение да видя ефекта свалих от старата ми дънна платка кондензаторите mhihi mhihi сложих 6.3В 2200МикроФрада :D но се получи кофти остава напрежение и пак леко светият смених го с 6.3В 1000МикроФрада(пак от старата ми дънна платка щото надали ще работи магазин за електроника в 21h) и сега изгасва малко по-бавно (5-6сек.)и свети съвсем слабо(5сек) и изгасва дайте съвет на едно хлапе(мене)какъв кондензатор да сложа гледах 16В ама ни знам моля ви помогнете ивинете ако не е тук мястото ми и ако има правописни грешки!!!! :oops: :oops: :oops: :oops: :bowdown :bowdown

веднага да изхвърлиш тия кондензатори 6.3В защото ще се надуят и ще се разтечат... 6.3в е максималното напрежение което може да се подава на тях... а ти даваш 12-14В.... :012: ползвай кондензатори 16В или 25В... а за микрофарадите еспериментирай докато получиш задоволяващо време на гаснене... ако можеш сложи снимка или нарисувай схемата да ти даваме идеи...

Gari Hachikian
Контакти:

Мнениеот Gari Hachikian » Пон 23 авг 2010 2:34

ми уча се от грешките си много благодаря днес ще си взема кондензатор 25в 1000микрофрада просто нямах търпение и сложих този кондензатор но ще се науча от грешките си мнoгoмнoгo благодаря за съжаление не съм много добър чертожник надявам се да ми разберете чертежа :oops: :oops: :oops: :Mr Green Fun mhihi mhihi
Прикачени файлове
LED-PLAFON-VW-T2.JPG

Gari Hachikian
Контакти:

Мнениеот Gari Hachikian » Пон 23 авг 2010 17:20

:banana :banana купх си 25V 1000mikrofrada ще го направя днес чакам бащами да се прибере от работа и снимки покъсно БЛАГОДАРЯЯЯЯЯЯ НА ВСИЧКИ ЗА ОТДЕЛЕНОТО ВНИМАНИЕ :beer :beer :beer :drinking: :drinking:

Върни се в “Направи си сам!”