Възможно ли е дигитален нивомер (бензиномер) ???

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
PitkataJoe
Автомобил:
Двигател:

Re: Възможно ли е дигитален нивомер (бензиномер) ???

Мнениеот PitkataJoe » Пон 01 фев 2010 15:44

Възможен е колеги, при това се ползва стандартния поплавък на Голфа.
Направен е също и за ситроен C2 - работи много добре и отчита с точност до 200 г.
Ще помоля колегата, който ги направи DarkyP да пише тук.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Вто 02 фев 2010 14:52

Пропускаме един момент в дискусията колеги.Резистивните,капацитивните,ултразвуковите и т.н сензори които се ползват за целта са линейни.Всеки производител на сензори се бие в гърдите че неговите са най-линейни.Докато формата на резервоара е произволна,тоест не е куб,цилиндър или паралелепипед за да се възползваме от линейноста на нашия датчик.В такъв съд спад на нивото с 10см в гърловината не е пропорционален на спад 10см в средата на резервоара-като литраж имам предвид.Именно заради това реостата в резервоара е с нелинейна характеристика преместване/съпротивление и е строго съобразен за всяка кола-за да показва що годе верно стрелката.За цифрово показание става всеки волтметър от пазара,но употребата на линеен сензор изисква буквално наливане на по един литър течност,записване на показанията на датчика до напълването догоре.Така получената таблица на "неистинност" се зарежда в алгоритъма на ADC конвертора на измерителя,за да делинеаризира показанията му ниво/литраж и да бъдат те верни спрямо "меха" на резервоара.Хистерезиса при люлеенето на колата се реализира с демпферен цилиндър(като при FIAT),или по електронен път-ако се ползва нереостатен сензор.Играчки в интернет има много,аз попаднах на тази http://www.vanavfuelindicator.com/insta ... icator.htm

darkyp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот darkyp » Вто 02 фев 2010 16:48

Ето накратко реализацията, за която пише по-горе колегата:

Взимаме едни 8-битов микроконтролер (ПИК/Атмел - на който както му се хареса). Аналоговият сигнал от датчика се връзва към някой аналогов пин на професора. Върти се безкраен цикъл, в който се семплира аналоговата стойност, се конвертира в число (прави се автоматично от процесора) и след това се конвертира в литри. Измерената стойност (число от 0..2 на н-та минус 1 или казано още 0..255, 0..1023, 0..511 според исканата точност) се намира по таблица на колко литра (може би и десети от литъра) съответства. Чрез например 3 седем сегментни индикатора, мултиплицирани чрез пиновете на професора се показва стойността от таблицата. Естествено, необходимо е тариране - колко литра на какво число съответстват. Линейността на датчика не ни интересува в този случай. А и мисля повечето дигитални измервателни уреди на физични величини не разчитат на линейността на използваните датчици, особено ако измерваната величина варира в големи граници. В нашата реализация снехме 10-тина точки показващи съответствието литри - числови стойности. След това ги наредихме в ексел и апроксимирахме останалите съответствия. Така създадения мап наляхме в процесора и устройството заработи.

Потребителски аватар
mirkata 4020
Автомобил: vw mk3
Двигател: 1996

Мнениеот mirkata 4020 » Сря 03 фев 2010 15:08

звучи сложно,и в крайна сметка реален шанс за реализацията му имали?Питам защото темата е интересна.С две думи това постижимо ли е от средно технически грамотен човек? :banghead:

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Сря 03 фев 2010 21:16

mirkata 4020 написа:звучи сложно,и в крайна сметка реален шанс за реализацията му имали?Питам защото темата е интересна.С две думи това постижимо ли е от средно технически грамотен човек? :banghead:

И като допълнение към въпроса - колко може би ще струва направията на това чудо и дали няма да е по-евтино да си напълним резервоара до горе, а не да цепим литъра на десет, пък стрелката колкото ще да показва! Темата е много интересна, но и цената е важна, макар че кеф цена няма!

darkyp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот darkyp » Сря 03 фев 2010 23:10

Забравих да допълня, че към нивомера съм добавил и още три 7 сегментни индикатора, които могат да показват стойност примерно от датчика за температура.

Като цяло устройството не е скъпо - платката може да се поръча и да стане хубава (примерно 5-6лв на бройка). Аз лично я правих с лазерния принтер и ютията, защото е едностранна. Ползвал съм PIC16F88 - примерно 6-7лв. Един импулсен регулатор от 12В на 3.3В или на 5В от типа AM1S-1203 или 1205 - 6-7лв. За актуални цени - www.comet.bg - два 7 сегментни индикатора с по 3 цифри всеки - примерно 3лв. Като цяло едва ли излиза повече от 25лв. Това е лесната част. Трудната според мен се състои в две неща - калибриране и добиване на търговски вид - къде да го закачим в любимия голф, така че да изглежда добре, в кутийка ли, на таблото ли? Ако има интерес, ще ви пусна и схема и софтуер за пика, които съм направил. Аз имам програматор за наливане на мозък в професора, обаче не всеки има - ориентировъчно струва около 30-40лв.

Относно една от скъпите части - импулсния регулатор. Предлагам ви да се ползва, а не да се взима линеен стабилизатор като 7805, защото посленият ще грее бая. Дори мултиплексирани, 7 сегментните индикатор ще дърпат при изписване на 8-ца около (7 по средно 15ма = 105ма), което умножено по пада върху стабилизатора (12В - 5В = 7В) е около 0.7 вата, които при малко работа почват да се усещат по корпуса на стабилизатора.

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Сря 03 фев 2010 23:45

Като чета това и разбирам, че тая работа не е като монтиране на централно - с малко знания и много желание, а се искат много знания и доста желание! Ако някой го направи да каже колко ще струва всичко с труда, пък ако някой реши - да ползва услугите му!

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P

Мнениеот bobocamaro » Чет 04 фев 2010 2:25

darkyp написа:Ползвал съм PIC16F88 .

Свирено,откраднах ти проекта :Mr Green Fun .
display.png
Е тоя е с 10 битова дума на 8 аналогови входа.С това совалка излита и не каца повече.И хич да ти не пука че 7805 щял да грее-0.7 w само от корпуса ще ги разкара.Докараш ли му търговски вид си ти.А докараш ли го да следи пробега на бараката вързан към текущия разход,евала.Това ми е любимото "0.0 Km to empty tank"

darkyp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот darkyp » Чет 04 фев 2010 9:16

bobocamaro написа:
darkyp написа:Ползвал съм PIC16F88 .

Свирено,откраднах ти проекта :Mr Green Fun .
display.png
Е тоя е с 10 битова дума на 8 аналогови входа.С това совалка излита и не каца повече.И хич да ти не пука че 7805 щял да грее-0.7 w само от корпуса ще ги разкара.Докараш ли му търговски вид си ти.А докараш ли го да следи пробега на бараката вързан към текущия разход,евала.Това ми е любимото "0.0 Km to empty tank"

Варианти разбира се всякакви. Не ми е ясно защо е клокнат на 20MHZ и защо има една камара неизползвани пинове. Все пак за да накараме да мига един диод, мисля че не ни е необходим 40 пинов процесор :) За ватовете явно си ги пипал. Аз също и за това предпочетох другия вариант.

Не разбирам и какво значин откраднах ти проекта? Пуснал си firmware, или PCB layout, или?

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P

Мнениеот bobocamaro » Чет 04 фев 2010 9:39

darkyp написа:Не разбирам и какво значин откраднах ти проекта? Пуснал си firmware, или PCB layout, или?

Шега колега,майтап.Одъртях,мързи ме да гледам ( :drunk ) и никога не бих се захванал с тая играчка на сериозно.А имам програматор,събира прах.20 МХз са за реклама на чипа,изобщо не са необходими.Надявам се ме разбра за това с "проекта",ако искаш ще разкарам тая схема от поста.Също така ако имаш и сериозни търговски намерения, един от първите клиенти съм аз.

Потребителски аватар
KURASH
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот KURASH » Чет 04 фев 2010 10:19

:D
Тази моя стара темичка направо се събуди mhihi . Взе да става все по-интересна. Като клиент да се наредя и аз на опашката, ако колегата реши да вкара в действие тази екстра :applause:

darkyp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот darkyp » Чет 04 фев 2010 13:52

bobocamaro написа:Надявам се ме разбра за това с "проекта",ако искаш ще разкарам тая схема от поста.Също така ако имаш и сериозни търговски намерения, един от първите клиенти съм аз.

Всичко е ОК.

За търговски намерения - нямам, защото няма търговски вид :) Ако някой измисли къде да стои и как да се закрепва, ще преправя платката. Може да го пусна като кит - все пак мисля, че повечето тук в "Направи си сам" ще могат да си запоят елементите.

Имам и разработен вариант със същия процесор, но вместо седемсегментни индикатори съм ползвал 2 реда х 16 символа дисплей + ротари енкодер вместо бутони (като онова копче с което се пуска / спира / усилва и намалява радиото) за управление на менюто и това както да показва дисплея. Показва дата, час, един от няколко пробега (превключвани с енкодера), и няколко аналогови входове от типа като на устройство със 7 сегментните индикатори.

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Чет 04 фев 2010 14:50

darkyp написа:
bobocamaro написа:Надявам се ме разбра за това с "проекта",ако искаш ще разкарам тая схема от поста.Също така ако имаш и сериозни търговски намерения, един от първите клиенти съм аз.

Всичко е ОК.

За търговски намерения - нямам, защото няма търговски вид :) Ако някой измисли къде да стои и как да се закрепва, ще преправя платката. Може да го пусна като кит - все пак мисля, че повечето тук в "Направи си сам" ще могат да си запоят елементите.

Имам и разработен вариант със същия процесор, но вместо седемсегментни индикатори съм ползвал 2 реда х 16 символа дисплей + ротари енкодер вместо бутони (като онова копче с което се пуска / спира / усилва и намалява радиото) за управление на менюто и това както да показва дисплея. Показва дата, час, един от няколко пробега (превключвани с енкодера), и няколко аналогови входове от типа като на устройство със 7 сегментните индикатори.

Кажи с какви размери е екранчето или това, което ще се вижда, за да измислим къде да стои и да се вижда добре.

PitkataJoe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот PitkataJoe » Чет 04 фев 2010 16:59

Ето колеги, линк за троен индикатор - размери и всичко друго.
http://home.comet.bg/datasheets/LED%20S ... series.pdf

Да ви кажа, че в текущата реализация двата дисплея са на отделни платчици и са свързани с платката с лентови кабелчета, т.е. мислим за място само за 2 такива индикатора, платката може да е на друго място. Естествено това е само един от възможните варианти.

Понеже аз "забърках" колегата DarkyP да ви кажа, че двата работещи засега се държат стабилно и нямат проблеми.

Ние с него сме калибрирали за Голф2 и Ситроен C2 бензиномера и за Голф2 - термодатчика за уреда на таблото, като последния не беше много точно калибриран поради полевите условия.

Утре ще изровя готовата платка и ще постна снимка за да се добие представа за какво говорим.

Мисля си че има хляб в тази идея ;)

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Чет 04 фев 2010 19:09

Глубо казано е 3,8 см дължина на 1,9 см височина, а дълбочината няма значение. Според мен примерно за Пасат В3 може да се вгради в празните капачета над врътките за парно до копчето за трета стоп светлина, защото са хоризонтално разположени. На другите модели също мисля, че има такива празни капачета, и са достатъчно големи, за да се побере, а и самото екранче не е голямо. В самото табло не виждам как ще стане, защото ще трябва да се реже циферблата и ще стане циганска работа. Ако някой се сети друго да предлага!

Върни се в “Направи си сам!”