какво съпротивление да сложа на светодиод за да работи на12V

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Re: какво съпротивление да сложа на светодиод за да работи на12V

Мнениеот fox_vt » Сря 10 ное 2010 13:41

Това -.....Едит: За пояснение: Съпротивлението при 2 паралелно свързани диода е 2 пъти по-малко (т.е. дели се на броя на диодите) за да си остане същият номинален ток през всеки светодиод. Ако съпротивлението се остави същото, каквото е сметнато за 1 диод, то и токът през диодите е приблизително 2 пъти по-малък (или толкова пъти, колкото са диодите), и те съответно светят доста по-слабо.

противоречи на това ...Ако ти изгори единият светодиод - целия ток отива на втория - и гори и той...

сиреч ако съпротивлението е подбрано за x диоди по формулата за смятане на паралелно свързани консуматори при изгаряне на един тока става по малък и все по малък при всяко следващо изгаряне на консуматор.Иначе е варно че при едно съпротивление и паралелно вързани диоди може да има разлика в светлината на отделните светодиоди.

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Сря 10 ное 2010 18:20

fox_vt написа:Това -.....Едит: За пояснение: Съпротивлението при 2 паралелно свързани диода е 2 пъти по-малко (т.е. дели се на броя на диодите) за да си остане същият номинален ток през всеки светодиод. Ако съпротивлението се остави същото, каквото е сметнато за 1 диод, то и токът през диодите е приблизително 2 пъти по-малък (или толкова пъти, колкото са диодите), и те съответно светят доста по-слабо.

противоречи на това ...Ако ти изгори единият светодиод - целия ток отива на втория - и гори и той...

сиреч ако съпротивлението е подбрано за x диоди по формулата за смятане на паралелно свързани консуматори при изгаряне на един тока става по малък и все по малък при всяко следващо изгаряне на консуматор.Иначе е варно че при едно съпротивление и паралелно вързани диоди може да има разлика в светлината на отделните светодиоди.

Ако имаш два успоредно свързани светодиода(с по 15 мА ток през всеки),последователно през общ Резистор(с 30 мА през него) и ако единия светодиод прекъсне,какъв ще е тока през работещия светодиод?15мА или 30мА?

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Сря 10 ное 2010 21:37

pas1.8mi написа:
fox_vt написа:Това -.....Едит: За пояснение: Съпротивлението при 2 паралелно свързани диода е 2 пъти по-малко (т.е. дели се на броя на диодите) за да си остане същият номинален ток през всеки светодиод. Ако съпротивлението се остави същото, каквото е сметнато за 1 диод, то и токът през диодите е приблизително 2 пъти по-малък (или толкова пъти, колкото са диодите), и те съответно светят доста по-слабо.

Ако имаш два успоредно свързани светодиода(с по 15 мА ток през всеки),последователно през общ Резистор(с 30 мА през него) и ако единия светодиод прекъсне,какъв ще е тока през работещия светодиод?15мА или 30мА?

Ако резистора е същия ще имаш по малко от 15 мА даскале :deal

Доста се чудих как да напиша формулата за изчисляване на паралелно и смесено свързани консуматори ама накрая загрях mhihi .Та за паралелно свързани 1/R = 1/R + 1/R + 1/R...+1/n от която лесно може да се види че колкото повече паралелно свързани консуматори има толкова по малко е общото съпротивление от където следва,че при отпадане(изгаряне)на един консуматор общото съпротивление се покачва и при константно напрежение значи,че ще протича по малък ток.

Последна промяна от fox_vt на Сря 10 ное 2010 21:50, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Сря 10 ное 2010 21:44

диоди никога не се свързват паралелно, тъйкато всеки диод се отпушва при специфично за него напрежение, което си има своите граници разбира се. когато свържете два диода паралелно, винаги един от диодите се отпушва преди другия и целият ток минава през него, тъйкато съпротивлението му при отпушване пада рязко. в крайна сметка ще ви изгори диода, да не кажа и двата. това, че преди отпушване имат съпротивления да не ви подвежда, че може като в електротехниката да ги ползвате за делител на ток.

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Сря 10 ное 2010 21:56

vw_golf_4_tdi написа:диоди никога не се свързват паралелно, тъйкато всеки диод се отпушва при специфично за него напрежение, което си има своите граници разбира се. когато свържете два диода паралелно, винаги един от диодите се отпушва преди другия и целият ток минава през него, тъйкато съпротивлението му при отпушване пада рязко. в крайна сметка ще ви изгори диода, да не кажа и двата. това, че преди отпушване имат съпротивления да не ви подвежда, че може като в електротехниката да ги ползвате за делител на ток.

Искаш да кажеш да не се свързват паралелно диоди без резистор щото ако има резистор ела ми покажи моите 15 паралелносвързани светодиоди със един резистор след 2 години светене кога точно ще ми изгорят светодиодите mhihi .А това че не ми светят всички еднакво за това не споря,но и също така думата отпушване не много точна това не е транзистор че да се отпушва но да не влизаме в спор колегата пуснал темата би трябвало да си е направил изводите.

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Сря 10 ное 2010 22:04

fox_vt написа:
vw_golf_4_tdi написа:диоди никога не се свързват паралелно, тъйкато всеки диод се отпушва при специфично за него напрежение, което си има своите граници разбира се. когато свържете два диода паралелно, винаги един от диодите се отпушва преди другия и целият ток минава през него, тъйкато съпротивлението му при отпушване пада рязко. в крайна сметка ще ви изгори диода, да не кажа и двата. това, че преди отпушване имат съпротивления да не ви подвежда, че може като в електротехниката да ги ползвате за делител на ток.

Искаш да кажеш да не се свързват паралелно диоди без резистор щото ако има резистор ела ми покажи моите 15 паралелносвързани светодиоди със един резистор след 2 години светене кога точно ще ми изгорят светодиодите mhihi .А това че не ми светят всички еднакво за това не споря,но и също така думата отпушване не много точна това не е транзистор че да се отпушва но да не влизаме в спор колегата пуснал темата би трябвало да си е направил изводите.

точно отпушване е. транзистора е p-n-p или n-p-n, дида е n-p или p-n. работят на еднакъв принцип. и не ти светят еднакво, тъйкато както съм ти написал, диодите се отпушват по различно време и по - голяма част от тока ти минава през по - силно светещия. това, че си вързал съпротивления преди тях намалява до някаква степен товара в/у тях. ако не ми вярваш мога да ти посоча и литература да си четеш.

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Сря 10 ное 2010 22:08

fox_vt написа:
pas1.8mi написа:

Ако резистора е същия ще имаш по малко от 15 мА даскале :deal

Доста се чудих как да напиша формулата за изчисляване на паралелно и смесено свързани консуматори ама накрая загрях mhihi .Та за паралелно свързани 1/R = 1/R + 1/R + 1/R...+1/n от която лесно може да се види че колкото повече паралелно свързани консуматори има толкова по малко е общото съпротивление от където следва,че при отпадане(изгаряне)на един консуматор общото съпротивление се покачва и при константно напрежение значи,че ще протича по малък ток.

mhihi :applause:

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 10 ное 2010 22:26

Горното е напълно вярно, само, че се отнася за изправителни диоди :Mr Green Fun никъде не видях да пише светодиод. Повечето светодиоди се нуждаят от някакво постоянно напрежение (най-често около 3V), а не от постоянен ток.
Купи си 4 еднакви запалки, извади диодите свържи ги последователно и ги захрани с 12V (или им пусни 20мА), ще видиш че въпреки еднаквия ток, който минава през тях разликата в светенето ще е доста голяма и най-яркия ще изгори много бързо.
После си купи още 4 запалки и свържи диодите паралелно захранваш ги с 3,2V - видима разлика в светенето няма да забележиш и ще светят дълго и безпроблемно.
Някои светодиоди (например тези за новогодишна украса) се нуждаят от постоянен ток, а не от напрежение, само, че подобни диоди се срещат много по-рядко.
В момента над главата ми светят 60 паралелно свързани светодиода и всичките светят еднакво.

Потребителски аватар
RANOPILE
Автомобил: VW Polo 2F
Двигател: AAU 1994

Мнениеот RANOPILE » Чет 11 ное 2010 15:38

Като гледам какво са писали някои хора направо ми става лошо, при условие, че съм говорил с инжинери, хора конструиращи светодиодни прибори за осветление. И който и от тях да съм питал ми казва СВЕТОДИОДИ НЕ СЕ ВРЪЗВАТ БЕЗ СЪПРОТИВЛЕНИЕ(особенно при автомобили, където напрежението варира в определени граници) и е престъпление срещу науката да се връзват паралелно светодиоди и да се ползва общо съпротивление
If the LEDs require slightly different voltages only the lowest voltage LED will light and it may be destroyed by the larger current flowing through it. Although identical LEDs can be successfully connected in parallel with one resistor this rarely offers any useful benefit because resistors are very cheap and the current used is the same as connecting the LEDs individually. If LEDs are in parallel each one should have its own resistor.
Изображение
Дори и да са от една производствена линия 2 диода пак ще имат различаващи се характеристики(в тесни граници).
И моля ви в името на науката не правете като един мои колега, който си връзва по 4 диода клонове в колата БЕЗ съпротивление, с думите че "Ми те така нали си работят". Обаче а да запали на запалени диоди и гледай какво става. При мен всички вериги са изчислени на 14,4v да издържат.

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Чет 11 ное 2010 16:20

Инжинери казваш :D глей сега колега тея хорица земат по една шапка пари заплата мноу ясно че така ще кажат нали иначе няма кво да правят.Тва тука е направи си сам а не направи по хубаво от ханс(макар в повечето случай да е по хубаво),за свързването на светодиоди без резистор в кола си е вярно кофти работа.Ама ела да ти покажа какво престъпление съм направил в колата със врътките на парното дето съм навързал 2 клона по 6 паралелни 1,5в светодиоди с едно съпротивление и 8-9 пак паралелни но работещи на 3в пак със едно съпротивление.Вече няколко месеца си бачкат без проблеми отделно имам други които 2 години си работят също без проблеми като даже 3 от тях общо 15 май бяха са различен модел-не различно излезли от поточната линия а направо различен модел и нищо.Не си мислете че светодиодите са тоолкова кекави ако спазваш напрежението ще карат с години.А за това със лавинообразното изгаряне след паралелносвързани светодиоди :screwy е без коментар както каза колегата по нагоре това важи за диоди а не за светодиоди и то най вече за ценерови диоди мисля.

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Чет 11 ное 2010 16:24

fox_vt написа:Инжинери казваш :D глей сега колега тея хорица земат по една шапка пари заплата мноу ясно че така ще кажат нали иначе няма кво да правят.Тва тука е направи си сам а не направи по хубаво от ханс(макар в повечето случай да е по хубаво),за свързването на светодиоди без резистор в кола си е вярно кофти работа.Ама ела да ти покажа какво престъпление съм направил в колата със врътките на парното дето съм навързал 2 клона по 6 паралелни 1,5в светодиоди с едно съпротивление и 8-9 пак паралелни но работещи на 3в пак със едно съпротивление.Вече няколко месеца си бачкат без проблеми отделно имам други които 2 години си работят също без проблеми като даже 3 от тях общо 15 май бяха са различен модел-не различно излезли от поточната линия а направо различен модел и нищо.Не си мислете че светодиодите са тоолкова кекави ако спазваш напрежението ще карат с години.А за това със лавинообразното изгаряне след паралелносвързани светодиоди :screwy е без коментар както каза колегата по нагоре това важи за диоди а не за светодиоди и то най вече за ценерови диоди мисля.

едно си баба знае, едно си баба бае..

Потребителски аватар
crashman
Автомобил: Bora
Двигател: AUS
Контакти:

Мнениеот crashman » Чет 11 ное 2010 17:12

RANOPILE написа:Като гледам какво са писали някои хора направо ми става лошо, при условие, че съм говорил с инжинери, хора конструиращи светодиодни прибори за осветление. И който и от тях да съм питал ми казва СВЕТОДИОДИ НЕ СЕ ВРЪЗВАТ БЕЗ СЪПРОТИВЛЕНИЕ(особенно при автомобили, където напрежението варира в определени граници) и е престъпление срещу науката да се връзват паралелно светодиоди и да се ползва общо съпротивление
If the LEDs require slightly different voltages only the lowest voltage LED will light and it may be destroyed by the larger current flowing through it. Although identical LEDs can be successfully connected in parallel with one resistor this rarely offers any useful benefit because resistors are very cheap and the current used is the same as connecting the LEDs individually. If LEDs are in parallel each one should have its own resistor.
Изображение
Дори и да са от една производствена линия 2 диода пак ще имат различаващи се характеристики(в тесни граници).
И моля ви в името на науката не правете като един мои колега, който си връзва по 4 диода клонове в колата БЕЗ съпротивление, с думите че "Ми те така нали си работят". Обаче а да запали на запалени диоди и гледай какво става. При мен всички вериги са изчислени на 14,4v да издържат.

Абсолютно.
За мен най-добрия вариант са на групи по 3 бр. последователно с ограничителен резистор, който се избира/смята според цвета и напрежението т.е. дали за 12V... 14V. Като гледам какви теории се развиват тук се чудя дали наистина някой е опитвал, това което е написал.

Потребителски аватар
RANOPILE
Автомобил: VW Polo 2F
Двигател: AAU 1994

Мнениеот RANOPILE » Чет 11 ное 2010 17:36

crashman написа:Абсолютно.
За мен най-добрия вариант са на групи по 3 бр. последователно с ограничителен резистор, който се избира/смята според цвета и напрежението т.е. дали за 12V... 14V. Като гледам какви теории се развиват тук се чудя дали наистина някой е опитвал, това което е написал.

Аз правя същото(резистор + 3 светодиода), както си личи и от това, което съм направил http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=225883
Точно така ми каза да ги свързвам един конструктор на светодиодни осветления(за автомобила, че засега само в него съм се развихрил).
Другото, което е важно, когато купувате светодиоди да искате характеристиките им: при какъв ток работят оптимално, пад на напрежение(или просто напрежение) при което работи светодиода, ъгъл на разпространение на светлината и сила на светене(обикновено в mcd - миликандели).

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 11 ное 2010 19:15

RANOPILE написа:Като гледам какво са писали някои хора направо ми става лошо, при условие, че съм говорил с инжинери, хора конструиращи светодиодни прибори за осветление. И който и от тях да съм питал ми казва СВЕТОДИОДИ НЕ СЕ ВРЪЗВАТ БЕЗ СЪПРОТИВЛЕНИЕ(особенно при автомобили, където напрежението варира в определени граници) и е престъпление срещу науката да се връзват паралелно светодиоди и да се ползва общо съпротивление
Изображение

Питай някой от въпросните инжинери дали е съгласен да се хванем на бас по 100лв, ще вземем 10 еднакви запалки и ще свържем петте последователно и ще им пуснем 20мА, а другите пет ще ги свържем паралелно и ще ги захраним с 3,2V. Просто ще видим кои светят повече и ще изкарат по-дълго.
Светодиодите са ДВА вида, ако за същия експеримент вземем светодиоди от новогодишни лампички тогава аз ще загубя баса, само че светодиодите от втория тип се срещат много по-рядко по магазините.
Над входната врата имам 5 паралелно свързани светодиода, които светят от 3 години нонстоп и още не са изгорели.

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Чет 11 ное 2010 20:02

Как да им обясниш бе човек то в нета тай пишело то някой така казвал ама какво показва практиката не виждат mhihi Да дойдат до търново и да им покажа различни диоди свързани паралелно дето нямат никво намерение да горят.Вие знаете ли изобщо законите на Кирхов и как се смятат последователни,паралелни и смесени вериги.Ама както чух наскоро "едно си баба знае,едно си бае"

Върни се в “Направи си сам!”