Един въпрос за подгревни свещи

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Re: Един въпрос за подгревни свещи

Мнениеот pe6kata » Съб 11 дек 2010 21:31

при мен щуцера е различен, но така като гледам имам идеи :) . Не виждам проблем да направя една снадка(тетка) м/у някой подходящ маркуч и в нея да разположа подгревни свещи. ИНаче колата е с 120А динамо, оригинално си има и допълнителна електрическа водна помпа. Притеснява ме друго- ефективността! При мен водната система е 10л.
Т.е. малкия ми кръг е с почти двойно по-голям обем

Така както ми описваш не ми става ясно доколко помага- в смисъл ако за 3мин почва да духа топло, то без подрева при същите условияколко би отнело?

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Съб 11 дек 2010 21:32

PASSAT написа:
Вентилатора в купето работи на контакт само така че ако го оставиш вкл. при запалване на колата той пак ще работи, същото се отнася и за подгрева на седалките, пръскалките и нагревателя на задното стъкло :lol: по въпроса за датчиците на ръчната го имаш а за скоростната кутия и аз мисля нещо, така че ако измислиш нещо давай да двйстваме:)

Да знам че имаме тези датчици,но аз говора за по ''умно'' нещо,пример,давам сигнал че запалвам,умната част отчита че температурата е ниска и запалва да кажем печката,от там печката работи да кажем една минута и умното нещо отчита че съм на ръчна и свободна скорост и стартира двигателя.След като е запалил двигателя идва част 2ра,а имено измерва температурата в купето и отчита ниска температура и започва да подгрява купето,прозорците,казанчето на чистачките и аз като влезна в колата,да кажем след 5минути след като съм дал сигнал с дистанционото,вътре започва да става топло и умното нещо отчита че съм седна на седалката и включва затоплянето и.Ето това ми е идеята за малко повече комфорт в колата :012:

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Съб 11 дек 2010 21:44

ей жоро....
я слез на земята!!!
идеята е много тъпа и ще ти кажа що:
1- просто оставяш включени въпросните подгреви, преди да напуснеш колата понеже работят при АСС. Така после при дистанционно палене със стартиране на мотора и те ще тръгнат.
2- ако няма нужда, за температурата говоря, няма да си палиш колата така, или просто ще я изчакаш 1-2 мин само
3- няма толкова непредвидимо време- нито лятото ще паднат отрицателни, нито зимата ще имаш жега, че да неможеш да прецениш кое да оставиш включено
4- подгрева на антифриза работи при запален мотор, а не както си мислиш при изгасен.

Потребителски аватар
enigma79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Съб 11 дек 2010 22:14

Добре,време е за доизясняване.По горният ми пост е като втора част от проекта.Като казвам затопляне на казанчето с течноста на чистачките чрез антифриза,тази система си я има в мерцедес.Точно нея,комбинирана с клапан за пускането на антифриза.Отделно имам идея да се прави втори кръг за задната част на полото.Имам приготвена помпа електрическа,пита,клапан,вентилатор,само остава да се направи(пригоди)тръбите за разпределението на въздуха в задната част с две клапи за въздуха.Но тази част няма нищо общо с тази тема.Тази тема е за затоплянето на двигател,по този начин го щадим самия него и самото топло ще идва по бързо и в купето :talk:

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Съб 11 дек 2010 22:21

За бързото затопляне на купето- на мой приятел зафирата почва да духа топло още с паленето. Няма отношение с климатичната система, в момента е без фреон. Мотора е студен, загрява бавно, но в купето е супер, дори и в това време. Явно има нещо на ток, което е много ефективно...

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Нед 12 дек 2010 0:12

Малко не е по темата, ама да питам :)
Има ли печки на ток? Става въпрос за нещо от рода на помпа и нагревател събрани в един корпус и да работят на 220в

Потребителски аватар
enigma79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Нед 12 дек 2010 0:15

Winner25 написа:Малко не е по темата, ама да питам :)
Има ли печки на ток? Става въпрос за нещо от рода на помпа и нагревател събрани в един корпус и да работят на 220в

Ако е за кола,незнам,но за 12в може да се направи.Мислиш в контака и да ти загрее блока на двигателя?

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Нед 12 дек 2010 0:27

Искма да топли антифриза :)
На 12в не ме устройва. Принципно и на 220в може да се направи, даже съм събрал необходимите елементи, ама искам да е нещо по компактно :)

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 12 дек 2010 1:56

http://www.citroen-bg.net/forum/viewtop ... 5&start=45 - вижте какво са писали колегите по темата за топлото.
Доколкото знам колите (поне някои коли) за северните страни имат нагревател за 220V около 800W монтиран на мястото на някоя тапа на блока на двигателя.
Ако целта е да е топло на пасажерите и нямаме достъп до 220V е по-добре да се използва направо духалка за 12V, която да топли директно въздуха в купето. Поради мизерната мощност ефекта няма да е голям, но със сигурност ще е по-голям, отколкото със същата мощност да топлим антифриза.
Един братовчед каза, че има газова печка в колата (Рено Еспейс) Доста коли имат подобни уреди. Нямам представа как изглежда бензиновата печка на ЗАЗката, но вероянто може да се монтира нещо подобно и на нашите коли.
Преди време и на мен ми минаваха подобни идеи и съм мислил за всевъзможни варианти.
Най-добрия вариант, който измислих беше с топлинен акумулатор - 10литров бойлер свързан с помпа към охладителната система на колата.
След като загрее колата помпата се включва и студената вода в бойлера се сменя с гореща, после като паркирам двигателя ще изстине, но бойлера ще изстива с 5 - 10градуса на ден, така, че на следващия ден влизам пускам помпата, горещата вода се смесва със студената от двигателя и само за 20 секунди двигателя се стопля с поне 10 - 15 градуса. После реших бойлера да е пълен с парафин (за да се увеличи топлинния капацитет) и да се топли през серпентина пак от антифриза.
Ама в крайна сметка реших, че такива екстри на 100годишен голф са нелепи, така, че продължавам да се возя в хладилник.

Потребителски аватар
PASSAT
Автомобил: Passat B4
Двигател: AFN 1996

Мнениеот PASSAT » Нед 12 дек 2010 8:49

Пешка, за теб съм виждал такива неща подобни на това Изображение
те се слагат като срежеш маркуча на входа на радиаторчето на парното, и на това което видях бяха 4 броя (като на снимката). След 15-и ще си ходя до Видин и по пътя минавам задължително през 3 голями автоморги и ако намеря нещо ще се обадя...:)

п.п. а така като гледам снимката се замислям ако се вземат 2 оригинални фланеца и се обърнат един срещу друг с отворите и се стегнат с болтове ще стане като на снимата и ще си със 6 подгревни свещи... :oops:

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Нед 12 дек 2010 10:01

за нещо подобно си мислех като изпълнение, нищо сложно няма. Иначе виж щом имаш възможност...

а това е много умно :idea:
PASSAT написа:п.п. а така като гледам снимката се замислям ако се вземат 2 оригинални фланеца и се обърнат един срещу друг с отворите и се стегнат с болтове ще стане като на снимата и ще си със 6 подгревни свещи... :oops:

Потребителски аватар
apchih
Автомобил: Ford Mondeo MK4 TDCi
Двигател:

Мнениеот apchih » Пон 13 дек 2010 20:03

PASSAT написа:Пешка, за теб съм виждал такива неща подобни на това Изображение
те се слагат като срежеш маркуча на входа на радиаторчето на парното, и на това което видях бяха 4 броя (като на снимката). След 15-и ще си ходя до Видин и по пътя минавам задължително през 3 голями автоморги и ако намеря нещо ще се обадя...:)

п.п. а така като гледам снимката се замислям ако се вземат 2 оригинални фланеца и се обърнат един срещу друг с отворите и се стегнат с болтове ще стане като на снимата и ще си със 6 подгревни свещи... :oops:

Този фланец го има на френските коли, виждал съм го на Пежо и Ситроен. Има го в една автоморга тук в Сф., някъде около 50лв беше, стори ми се скъпичко ...

Потребителски аватар
live_for_passat
Автомобил: VW Bora 1.9 TDI PD 131hp
Двигател: ASZ 2002

Мнениеот live_for_passat » Пон 13 дек 2010 22:54

Ако е за България колата, по-добре с парите обслужи двигателя като хората, и зимата очукваш, палиш и бягаш... :D

Потребителски аватар
PASSAT
Автомобил: Passat B4
Двигател: AFN 1996

Мнениеот PASSAT » Вто 14 дек 2010 9:18

live_for_passat написа:Ако е за България колата, по-добре с парите обслужи двигателя като хората, и зимата очукваш, палиш и бягаш... :D

Двигателя ми е достатъчно добре обслужен :wink:
преди малко навън -3*С по климатроника, запалих, пуснах въпросните подгреви и нагревателя на задното стъкло и до като измета снега от тавана и фаровете - познай :wink:
задното стъкло беше размръзнато, а климатроника беше разтопил снега по предното стълко до половината, или казано по друг начин чистенето на цялата кола ми отне 3...4 минути, като влязох вътре беше топло, което за ето този човек е безценно :mrgreen:
Прикачени файлове
PIC_0056.JPG

Потребителски аватар
live_for_passat
Автомобил: VW Bora 1.9 TDI PD 131hp
Двигател: ASZ 2002

Мнениеот live_for_passat » Вто 14 дек 2010 17:43

Видях това в кауфланд някой има ли и дали става за нещо?
Изображение

Върни се в “Направи си сам!”