предполагам че това ще е от полза за многото колеги които се интересуват от затъмняването!!изрових го из нета:
Най-доброто до което може да се домогнем в момента с продукти от БГ пазара е спрейчето на Дупли-Колор.
Лак примесен с малко боя ако се пръсне една ръка си запазва прозрачността и дава тъмен ефект, но ако искаме малко по тъмни ще загубим много от светлината - задния няма да ни вижда добре.
Фолио - същата работа като го гледаш - свети си, но в движение задният много често скача на спирачките защото и там доста се губи.
Спрей на Дупли-Колор - транспарантен - запазва до 85% пропускливост на свелината даже и да го напръскате 20 ръце и да го направите черен като катран.Правил съм такива, понеже възстановявам стопове с липсващи парчета и насждам парчета от друг стоп след което при заглеждане се разпознава чуждото парче и прибягваме до тониране и на двата стопа.- Вижда се ясно вашата светлина даже и когато слънцето бие в стоповете . Не съм продавач на този спрей - не го хваля нарочно - просто продукта е добър.
От снимки качени от колеги по-горе в поста забелязвам че нямат добър гланц на стоповете - разчитали са на блясъка които са получили със самото пръскане или пок само мъгла са направили и им е матов стопа. При матова повърхност губим много от светлината - без значение че спрея е добър . Изисква се кристален гланц за добра светлопропускливост. Бих могъл да препоръчам следната последователност за работа:
Изчистване на стопа и матиране с водна шкурка 1000-1500 за изчистване на дребни драскотини или други дреболий (при желание може да изтъркате релефните буквички по стопа) След което полиране до кристален блясък и просрачност с машинни полиращи пасти - без употреба на силиконови - само абразивни пасти. Нанасяне на пластове спрей според желанието ви - колко тъмни искате да ги направите. След няколко часа (съхнене) ще забележите че колкото и да сте се старали нямате кристален ефект - лъскаво е - но не е чак огледало. Отново матиране с водна шкурка 1500 до изглаждане на портокаловия ефект или трапчинки, без обаче да се заигравате така че чак да претриете напръсканото - полекичка, след което отново полиране с машина - този път и със финални или силиконови пасти накрая.
Получавате стоп черен като мангал, които свети нормално като всеки друг стоп със фабричните цветове - червен, жълт и т.н. - жена ви би могла да се гримира ползвайки го за огледало - вглеждайки се в него ще видите че се вижда ясно всяка една релефна пирамидка (реглекторчетата в самия материал) Задният водач нормално вижда всяка ваша реакция - мигач, стоп и така.....
Не се притеснявайте от идеята че боя върху гланц не държи - има си добра устоичивост. Ако е матирана повърхност има доста голям риск ацетона от спрея да проникне навътре в материала и да направи целия стоп на микропукнатини - което си е безвъзвратно унищожаване на стопа.
Забележка: Пропускливост на светлината за задна скорост - доста намалена.
Светят си силно и се виждат, но когато светлината трябва да премине през тях и не само да се види, а и да освети - тогава вече получаваме леко неудобство - пак си осветява - но е осезаемо по-слабо.

Как да си боядисам задните стопове черни - отвън или отвътре
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Re: Как да си боядисам задните стопове черни - отвън или отвътре
А въпросния спрей "Дупли-Колор" има ли го някъде с онлайн поръчка,защото в нашето градче не го откривам.
Ако го няма на продажба в нета-моля някой колега да го вземе и да ми го прати(ако има желаещи да сваршат услуга може да се разберем на Л.С.)

Ако го няма на продажба в нета-моля някой колега да го вземе и да ми го прати(ако има желаещи да сваршат услуга може да се разберем на Л.С.)

ами коллега днес из целия град обикалях за него и накрая реших да отида до мр. бриколаж и там го намерих има няколко вида от него аз си взех специялния 150 мл за 9.5лв. и днес си напръсках стопове много съм доволен после ще кача снимки но за он лайн трябва да вземеш и да поровиш из гоогл !!!! успех !!! 

- Peteff
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ето при мен как изглеждат нещата - матирах стопа с водна 1200 , после спрей и половина дупли колор трансперантен на няколко ръце . като позасъхнаха им ударих две ръце гланцов лак и това е .спрея го купих от практикер но съм го виждал на доста места - железарии,бриколаж,мастерхаус,метро...
А виждат ли се ясно светлините?
Ако за това си изразходвал спрей и половина,на мен 3 няма да ми стигнат
Ако за това си изразходвал спрей и половина,на мен 3 няма да ми стигнат

- Peteff
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
виждат се добре според мен . може днес да направя снимки и да кача да видите . изразходвах спрей и половина защото толкова имах и исках да го изхабя. те тези спрейчета са малки - не са по 400 мл. а по 200 ако не се лъжа .
- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
Peteff написа:виждат се добре според мен . може днес да направя снимки и да кача да видите . изразходвах спрей и половина защото толкова имах и исках да го изхабя. те тези спрейчета са малки - не са по 400 мл. а по 200 ако не се лъжа .
Точно така колега, аз ползвах от същият спрей самоче в червено, не изкара повече от 2 години! Но за тея пари пак си е нещо!
-
- Автомобил:
- Двигател:
За да не пускам нова тема реших да пиша тук.И аз така затамних с трансперантния спреи на дупли обаче се появи 1 напукване в предните и страничните мигачи и ми стана странно защо? И Ако трябва на ново да ги правя как да махна стария трансперант? 

- Peteff
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
d1daka написа:За да не пускам нова тема реших да пиша тук.И аз така затамних с трансперантния спреи на дупли обаче се появи 1 напукване в предните и страничните мигачи и ми стана странно защо? И Ако трябва на ново да ги правя как да махна стария трансперант?
с водна шкурка 800 примерно . после ги пръскаш наново . може да са се пукнали ако си ги обезмаслявал с корселин , понякога така се получава
ами да то не е голямо майсторство да си ги затъмниш, както описа колегата Peteff, аз го направих по същия начин само че за задните крушки лепнах хартиено тиксо и там остана в бяло но доколкото знам короселин не е за предпочитане водна шкурка и тва е