Претапициране на тавана - /ръководство + снимки/.

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
JaDaWiN
Автомобил: [VW Golf 3][VW Passat B5.5]
Двигател: [AHU 1996 ][AVF 2002]

Re: Претапициране на тавана - /ръководство + снимки/.

Мнениеот JaDaWiN » Вто 27 сеп 2011 14:00

zmei написа:лепилото разреждате ли го с нещо?

Не.

Потребителски аватар
IvailoOo
Автомобил: Audi A4 B7 Avant
Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW

Мнениеот IvailoOo » Вто 27 сеп 2011 14:26

Така...да споделя и аз малко какво постигнах за половин ден работа. Половин ден..за сваляне,претапициране и качване на тавана и другите глупости. Плата е много готЯн и с доста дебел дунапрен (което естествено не ме улесни особено,даже обратното,но пък стана супер),а лепилото е "CM-54" и лепи много добре (недай Боже да се наложи да се отлепя,както се случи при мен на капака на шибедаха :banghead: ).Закупени от магазина,който "Огито" е посочил (има доста различни платове и кожи,а и не е скъпо ). Ето и снимка от преди да го сложа.Малко кофти качество плюс странната светлосянка и изглежда като че ли не е прилепнало навсякъде,но всъщност е залепнало супер,обаче плата е дебел и не си личат извивките mhihi

Изображение

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Вто 27 сеп 2011 18:55

Аз имам един въпрос.С тези щипки за пране дето ги защипвате,после не седи ли вдлъбнато там където е било защипано :roll:
Когато правих моя таван преди 3 год.бях го защипал на 5-6 места и още си личи къде са седяли щипките :?

Потребителски аватар
IvailoOo

Мнениеот IvailoOo » Вто 27 сеп 2011 18:59

Не. И на мен ми мина през ума това и преди да почна пробвах с едно парче върху един шперплат и тогава го метнах :lol:

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Вто 27 сеп 2011 19:09

Явно при мен щипките са били много мощни mhihi

Потребителски аватар
zl0star
Автомобил: VW Bora TDI
Двигател: AGR

Мнениеот zl0star » Чет 06 окт 2011 2:10

Блaгодаря на всички колеги за помощта :applause:
Аз си взех нова тапицерия + лепило (СМ-43) от магазинчето до "Ботевата Градинка"-Варна (благодарности на "Огито Ангелов" за пост-а)
Продавачът беше много отзивчив....ако му поискате и съвет ,ще ви даде на драго сърце.
Всичко ми струваше около 35лв. Направо си е супер на сметка. В едно тапицерско ателие офертата беше 150лв за пълна процедура...или 100лв ако сам си сваля тавана :screwy
Ами сам си го свалих...че и претапицирах. Сутринта го почнах и към 19ч. вечерта го върнах обратно в колата...ГОТОВ :да:
Хубаво е наистина да имате на разположение един помагач...и не за друго ,а просто да придържате тавана докато излиза и влиза в купето. Изработен е от много тънък стиропор и буквално при най-лекия повей на вятъра може да се пукне (когато е свален). Имайте предвид това и внимавайте.
Друго важно...не се стискайте да дадете пари за няколко сантиметра повече плат...по-добре да ви остане ,от колкото да не ви стигне!
В моя случай не бях си измерил предварително тавана и в магазина продавача ме уверяваше ,че 1,70-1,75м ще ми стигнат...с голям зор (по мое настояване) ми даде 1,80м. Остана ми съвсем малък аванс в двата края...може би по-малко от 1см. Хубаво е да може да обърнере плата за да покрие ръбовете. С това не само естетически изглежда по-добре ,но и заздравявате и предпазвате тези места.
Щипките (за пране) не ги ползвайте повече от 20-30мин (максимум) - ОСТАВЯТ СЛЕДИ...и не ги защипвайте твърде навътре. Достатъчно е да хванат ъгълчето и да го фиксират.
По вдлъбнатините на сенниците и дръжките лесно остава въздух. Докато лепите отпуснете плата малко повече на тези места и го притискайте докато не се задържи прилепнал на тези места...дори и след като сте приключили с цялата тапицерия.
Още веднъж благодарности на колегите ,които са споделили своя опит.
А на тези които сега се сблъскат с този проблем...не се притеснявайте и не кършете пръсти.
Не е никак трудно ,просто запретнете ръкави и си помогнете сами :077:

didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didoriginal » Чет 06 окт 2011 5:30

Минаха повече от 5 години откакто пуснах темата и с радост установявам, че тя е помогнала на доста хора. Сега вече се появиха и платове с дунапрен, както и специални лепила, което допълнително улеснява процедурата, така че повече хора могат да се справят със задачата сами.

Държа да отбележа, че "иновативното" лепило С200 + лепило за тапети все още държи и таванът на Пасат-а не е мръднал.

Успех на всички! :beer

Потребителски аватар
toshko19851985
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот toshko19851985 » Сря 19 окт 2011 11:27

Много полезна тема :да:

rado_ss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rado_ss » Чет 03 ное 2011 0:30

Здравейте колеги
значи баща ми е тапицер и сме правили хиляди тавани на всякви коли
един два съвета от мен за да стане както трябва таванчето
такива лепила за тапети канаколити ц200 и т.н. са maikomila
по принцип поръчваме специално лепило което се аерира демек се пръска с пистолет за боядисване
освен това се сменя платът щото стария си е стар друго си е да имаш ново платче
значи платът е около 30-40 лв за целия таван обаче платът е точно такъв какъвто слагат и във завода на ФВ
освен това не слагайте коресилин бензин и т.н. за чистенето на тавана щото някой тавани се отлепят "самата кора е на пластове на някой коли" с едно по грапаво парцалче и ако не става мн добре само с парцала малко водичка може да се ползва и бензин но се навлажнява парцала не тавана щото лека нощ и нов таван понякога има такива където държат и като пръскате тавана разредете малко лепилото с бензин иначе е много гъсто като се напръска се чака лепилото да ИЗСЪХНЕ задължително демек катого пипнете да не лепне пръска се и от двете страни демек тавана и платът и чакате ако имате въпроси ще помагам с отговори на лични :beer

Потребителски аватар
krasimir_gti
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот krasimir_gti » Вто 29 ное 2011 20:06

Аз ре6их проблема като си купих друг таван втора ръка за 30 кинта.

Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Мнениеот genov1 » Вто 29 ное 2011 22:03

Колеги някой знае ли някакъв препарат с който мога да си почистя тавана. И аз имам голямо желание да го претапицирам, но никъде не мога да намеря такива платове. Навсякъде където гледах няма тапицерски платове, а другите платове които видях са супер зле. Само на едно място намерих обаче човека не искаше да ми продаде, искаше той да го тапицира. Даже и изкуствена кожа не мога да намеря. Проблема при мен е че има някакви кафеви петна по тавана, и то на доста места. Незнам какво е правил италиянеца но яко го е освинил. Иначе не е прокъсан и не е отлепен. За това се замислям дали да не пробвам да го изчистя с нещо. Пробвах с един препарат за тапицерии от кауфланд за 6 лв ама нямаше абсолютно никакъв ефект. Вие къде ги намирате тези платове

damqn_74
Автомобил: VW PASSAT
Двигател: ABS 1994

Мнениеот damqn_74 » Съб 21 яну 2012 20:44

Здравейте,колеги предстои ми същата процедура,но след няколко месеца-2,3 сега сняг и студ, студ и пак студ.имам няколко идей:
1.плата се заменя с кожа за по лесно изпиране(измиване)
2.дунапрена с подложка за ламинат(мисля,че е по устоичива/вечна)
3.да се монтират гредички с дъгата на тавана за по здраво
4.лепилото се заменя с двустранно тиксо(лента)-tesa,ortix или други подобни

jollycatman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jollycatman » Нед 22 яну 2012 18:28

damqn_74 написа:Здравейте,колеги предстои ми същата процедура,но след няколко месеца-2,3 сега сняг и студ, студ и пак студ.имам няколко идей:
1.плата се заменя с кожа за по лесно изпиране(измиване)
2.дунапрена с подложка за ламинат(мисля,че е по устоичива/вечна)
3.да се монтират гредички с дъгата на тавана за по здраво
4.лепилото се заменя с двустранно тиксо(лента)-tesa,ortix или други подобни

Колега, не те съветвам за точка 4. Ако ще го правиш с кожа точка 2 също мисля, че е излишна и трудно изпълнима.

Потребителски аватар
IvailoOo

Мнениеот IvailoOo » Нед 22 яну 2012 18:32

Когато се лепи кожа,била тя и изкуствена,тавана трябва да е гладък като бебешко дупе,иначе всяка забележка си личи после и стои грозно.

Потребителски аватар
wrofeel
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wrofeel » Съб 10 мар 2012 23:52

Колеги почти цялата тапицерия на тавана ми е паднала защото е текло през гюрука :horror: , интересуваме като я махна и изчистя от дунапрена или лепило какво е там ще стане ли да го боядисам с някаква боя, спрей или нещо друго :roll: ,защото не ми се занимава да лепя нов плат? :beer

Върни се в “Направи си сам!”