darkyp написа:Забравих да допълня, че към нивомера съм добавил и още три 7 сегментни индикатора, които могат да показват стойност примерно от датчика за температура.
Като цяло устройството не е скъпо - платката може да се поръча и да стане хубава (примерно 5-6лв на бройка). Аз лично я правих с лазерния принтер и ютията, защото е едностранна. Ползвал съм PIC16F88 - примерно 6-7лв. Един импулсен регулатор от 12В на 3.3В или на 5В от типа AM1S-1203 или 1205 - 6-7лв. За актуални цени - http://www.comet.bg - два 7 сегментни индикатора с по 3 цифри всеки - примерно 3лв. Като цяло едва ли излиза повече от 25лв. Това е лесната част. Трудната според мен се състои в две неща - калибриране и добиване на търговски вид - къде да го закачим в любимия голф, така че да изглежда добре, в кутийка ли, на таблото ли? Ако има интерес, ще ви пусна и схема и софтуер за пика, които съм направил. Аз имам програматор за наливане на мозък в професора, обаче не всеки има - ориентировъчно струва около 30-40лв.
Относно една от скъпите части - импулсния регулатор. Предлагам ви да се ползва, а не да се взима линеен стабилизатор като 7805, защото посленият ще грее бая. Дори мултиплексирани, 7 сегментните индикатор ще дърпат при изписване на 8-ца около (7 по средно 15ма = 105ма), което умножено по пада върху стабилизатора (12В - 5В = 7В) е около 0.7 вата, които при малко работа почват да се усещат по корпуса на стабилизатора.
Здравейте на всички, доста интересна тема е това и честно казано ме заинтригува.
darkyp ти явно имаш и знанията и уменията да проектираш подобни уреди, и ако нямаш нищо против може да качиш тук схемата и софта на това устройство и на другото с двуредния дисплей и освен часа и датата какво друго може да извежда като информация. Благодаря предварително!
Надявам се да не оспамя темата , но искам да попитам нещо пак свързано с индикатор за гориво, само че става въпрос за пропан-бутан(LPG). Понеже нямам газомер ми писна постоянно да пресмятам колко газ ми е останала в бутилката, не е ли възможно да се изработи нещо в тази насока, Виждал съм подобно нещо изпълнено във вид на светодиодна стълбичка, не е кой знае колко точно, но все е нещо. А и нещо друго се сетих сега, става въпрос за едно едно волво със заводски монтирана газова уредба-извода за зареждане беше до този за бензина- и интересното в случая беше, че на таблото имаше един аналогов индикатор за нивото на горивото, който работеше в два режима- когато караш на бензин ти показва нивото на бензина в резервоара, а когато превключиш на газ ти показва нивото на газта. От това заключавам, че не е нещо невъзможно, надявам се някой да даде малко акъл по този въпрос, при сегашните равнища на цените на горивата се надявам това питане даже да е актуално.