Принудително охлаждане на интеркулер

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Re: Принудително охлаждане на интеркулер

Мнениеот feikot » Пон 20 юли 2009 20:48

Днес ми дойде наум,че този вентилатор може да се свърже със термодатчика за антифриза, и като стане 90 градуса,тогава да се включва постоянно.Защото преди да загрее колата си върви добре.http://tuning-parts.bg/browse/category/id/12/
И от тия,кои са подходящи за Б5 АФН.Да знам да поръчам от сега :Mr Green Fun

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Пет 31 юли 2009 17:22

Добре де,пишеше първо след 25ти,сега след 30ти, а днес е 31 ?? Уат хепънд

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пет 31 юли 2009 23:26

Обади се на Алекс .. той е пич

Потребителски аватар
racing_team_vidin
Автомобил: BMW E65 Sport Package
Двигател:

Мнениеот racing_team_vidin » Пет 31 юли 2009 23:50

Vizor написа:Обади се на Алекс .. той е пич

потвърждавам думите на визора, найстина момчето е стабиляга. явно има проблеми с вноса за да отлага пускането на вент. на пазара

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Вто 11 авг 2009 16:56

Ооооо дядкииии, вече има налични вентилатори.... Кажете кой е най-подходящ :)-AFN

Ха, ей сега слизах да видя някакви размери и като цяло да си го представя къде ще стои- ми греда,не виждам къде, след 5 минутно клечане и клякане установих че трябва да се свали подкалника,за да достигно да задната част на кулера.А там няма никакво място за монтиране на този вентилатор ??? :screwy :screwy Някой има ли идея за реализация,че нещо не си го представих,а като не го "видя" и ... ми спада... ентусиазма

Потребителски аватар
ILIYANSKY
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ILIYANSKY » Вто 11 авг 2009 20:07

Ама всеки си пише всякакви неща тука,само баластра,и нищо конкретно.
Аз си сложих на моя кулер вентилатор от Лада,заедно с дифузиора,е малко трябваше да се преправи самия дифузиор,но пасна точно.Като цяло има ефект в градски условия,но ме притеснява че ладовската перка е малко мощна и черпи много ток.А пък тези от компютър няма да свършат работа,пробвал съм вече.Трябва ти голям поток на въздух.
Направил съм си го с копченце и когато искам да набере бързо колата 3-4 секунди по рано си го пускам.ИМА ЕФЕКТ :да: , но не толкова голям.

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Вто 11 авг 2009 20:21

На голфарата ли си го сложил вентилатора... И къде го монтира по точно.

Потребителски аватар
ILIYANSKY
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ILIYANSKY » Вто 11 авг 2009 22:27

Ами моя си е оригинален TDI,точно от задна страна на интеркулера,събира се екстра.при 2-ката интеркулера се намира горе високо до двигатела,точно над съединителя.
Ето на снимките виж,само че я няма перката(преди да я сложа)

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Сря 12 авг 2009 8:15

В пъти по лесен е монтажа от колкото при Б5

Потребителски аватар
go6y
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот go6y » Чет 13 авг 2009 10:00

Въпрос към колегата ILIYANSKY, а също ще съм благодарен на всеки, който сподели мнение. Та моята 2-ка е идентична с тази от снимките и се замислям на къде ще е по-ефективно да се сложи вентилатора, логиката ми е такава, че топлината от двигателя загрява доста кулера и следователно ще е добре вентилатора да се сложи отдолу и да засмуква въздух от капака към двигателя, как мислите ? Относно пускането и спирането с копче, то малко си е играчка според мен, та мислех да драсна на колегата L&R да ми каже дали могат неговите схеми да сработят с вентилатор вместо с крушки.

Потребителски аватар
ILIYANSKY
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ILIYANSKY » Чет 13 авг 2009 22:07

Сега събота и неделя ще направя снимки,как съм сложил перката.Аз съм я сложил отдоло да смуче,така прецених а и по има място.Но аз съм си пробил капака и съм си сложил дифузиор,не е наи красиво,но на мен ми харесва и има ефект.
Еи хора,да не се надявате на кои знае какъв ефект от принудителното охлаждане.Че има ефект,има,но не е кои знае какво.Но си залужава усилията.Побваите.
Прикачени файлове
untitled234.JPG

Потребителски аватар
go6y
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот go6y » Пет 14 авг 2009 12:45

А този дифузор по какъв начин се монтира ? Някакво предложение от къде мога да си го купя ? Дори на ЛС май ще е по-добре, за да не товарим темата с това.

Потребителски аватар
ILIYANSKY
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ILIYANSKY » Пон 17 авг 2009 8:26

Ами този дифузиор си го купих от някакъв тунинг магазин.Потърси има хубави и го залепихме с някакъв черен силикон направо на капака и после влакнест кит,обикновен кит и боядисах целя капак,стана много добре.Сажалявам че не можах да снимам самата перка,ама имах много работа тия дни.Ама върви в някоя морга и си търси перка от охлаждане на воден радиатор от някаква кола,ама направо я вземи със кожухът и вече ще видиш как ще ти пасне и как да го приправиш че да го нагласиш.

Потребителски аватар
apchih
Автомобил: Ford Mondeo MK4 TDCi
Двигател:

Мнениеот apchih » Сря 19 авг 2009 22:06

Лесно, ефективно, но и опасно: малка бутилка за газ (като тези с котлончетата за готвене) се слага в багажника, пуска се тръбичка (като тези при газовите уредби) от бутилката до интеркулера, ел. клапан и след клапана някаква дюза която да издържа на ниските температури. клапана се управлява от купето с бутон при желание или с температурен датчик. Сами се сещате колко е студен пропан бутана и колко ще може да охлади интеркулера, много повече от вентилатори и др такива .... но, ще мирише много и ще има вероятност от възпламеняване. Евентуално ако може да се замени пропан бутана с нещо друго с такава ниска температура, но да не е запалимо и да е ефтино все пак :)
Може да е глупаво, но е идея ... не ме винете :)

Потребителски аватар
ILIYANSKY
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ILIYANSKY » Чет 20 авг 2009 8:16

До колегата apchih,и каквато да ти е идеята,то за това тук е форум,всеки да споделя всякакви идеи и предложения.
На мен много ми допада идеят и има логика,само че наистина е малко опасничко,все пак там има разни искри и топлини,а тя газта си няма работа. :BBQ
Сега ми идва идеята за по-компактно с едни малки бутилчици газ дето ги продават в магазин по 1 лев-за еднократна употреба
Аз лично сега ще пробвам да добавя към вентилатора и 2 пръскалки за вода от чистачки,които да пръскат директно върху кулера,като ги вържа за помпичката за задната пръскалка,само че незнам от къде да намеря такива дето пръскат на МЪгла а не струя.

Върни се в “Направи си сам!”