LED осветеление под вратите

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
Gencho87
Автомобил: VW Golf MK3 GT
Двигател: AEK 1.6 1995

Re: LED осветеление под вратите

Мнениеот Gencho87 » Съб 06 авг 2011 22:35

Разгеле колеги - сложих ги днес :yeaha: :yahoo: :bowdown
По горе съм показал как съм свързал самите ленти - тя беше на метър, аз си взех един и си я разделих на по 20см и малко ми стана да има резерв :mrgreen:
Като цяло си взех 15м кабел-двужичков, като предварително бях мерил и все пак ми остана около метър и половина, но зависи от къде се прекарва, а аз в последствие го прекарах по друг начин, а не като първоначалния, че излезе по малко, тънък и кабелни обувки, които да са във вратите, ако ми се наложи подмяна да мога лесно да я откача, а не да режа кабела и после да запоявам пак.
Обаче имах проблеми с прекарването му от вратата в купето, понеже съм с такива щепсели в маншоните, но само на колонката, на вратата си е дупка:
http://prikachi.com/images/916/3657916z.jpg
В крайна сметка с бащата измислихме така: на предните врати прекарахме кабелите през дупката, която е за маркуча за отичащата се вода на шибедаха, като се бръкне пръста се показва леко в купето под таблото, но аз нямам шибедах и си пробих малки дупки в тапите и от там:
http://prikachi.com/images/920/3657920D.jpg,
но на задните нямаше от къде и ги прекарах по следния начин:
http://prikachi.com/images/847/3657847a.jpg
Под задната седалка запоих двата кабела от предната и задната врати в един общ, като направих същата процедура и от другата страна и докарах двата общи кабели под задната седалка на левия пасажер отзад, съединих двата общи в един и го пуснах покрай облегалката по калника отзад, покрай ролката с колана и до лампичката/плафона в багажника, там видях малко зор докато измисля как да го споя с плафона, но в крайна сметка го разглобих, извадих пластинките и запоих двете кабелчета за съответната пластинка. Досега не съм споменал, че ползвах двуцветен кабел, понеже има значение за диодите + и - трябва да се следи кабелите да се свързват правилно /при мен черно и червено, демек винаги червено с червено и черно с черно/, предполагам знаете ако се объркат + и - просто не свети. Та понеже съм малко луд за връзване исках да бъде по прибрано това с кабелите при плафона му направих две дупки и ги съединих с дрелката :Mr Green Fun , за още по голямо удобство си купих и едно тъпо мини ключе, с което ако пожелая мога да си спирам диодните ленти, него го запоих на едното от кабелчетата за лентите няма значение + или -, просто ако искам да прекъсна веригата, а ето и снимката:
http://prikachi.com/images/881/3657881w.jpg.
Като цяло лентите изглеждат така на светло:
http://prikachi.com/images/895/3657895X.jpg
И така на тъмно:
http://prikachi.com/images/899/3657899k.jpg
http://prikachi.com/images/902/3657902d.jpg
Диодната лента свети бяло, но просто телефона ми не знам защо го вижда студено бяло-синкаво :dontknow:
Извинявам се, че се забавих толкова време с проекта, но сега ми дойде музта.

Сложих линковете, понеже сайта не ми позволява да сложа големи изображения, а е хубаво да се вижда по ясно :D

Благодаря на всички за съветите и който има нужда да пита :beer

Потребителски аватар
D'oh
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот D'oh » Нед 07 авг 2011 1:45

на мене нещо в багажника ми изчезнаха тоците... не искат да светят диодите.... махнах ги и сега са на PC-то :D
но ми е чудно защо не искаха да светят.... ще хвърля едно око утре :gruebel :059:

Потребителски аватар
crashman
Автомобил: Bora
Двигател: AUS
Контакти:

Мнениеот crashman » Нед 07 авг 2011 9:58

Добре е станала, браво. Само се надявам да си се сетил да сложиш нещо на дупките, които си пробил за купето, че да не се протрие кабела. :applause:
Накрая и аз ще сложа ленти и на вратите, но ток ще взема от бутоните за отворена врата, както ми е цялото осветление в купето.

Потребителски аватар
Gencho87

Мнениеот Gencho87 » Нед 07 авг 2011 15:34

ще сложа нещо да не се претрие кабелчето, също така ще мина дупките със безцветен силикон, за да не влиза влага. mhihi

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Нед 07 авг 2011 15:45

Колеги масово гледам си ги слагате към плафона.Когато се отвори една врата всетват всички?Което не ме кефи мене и имах идея и като я съгласувахме с колегата Сандо се оказа работеща.СЛагате по един диод след копчето и взимате маса между копчето и диода.Така която врата отворите само от нея ще свети диода под вратата :)

Потребителски аватар
Gencho87

Мнениеот Gencho87 » Нед 07 авг 2011 21:03

Мен не ме бърка, че светят всички, те са на кората на вратата и като която врата е затворен пък свети в краката на всички пътници, което пък също не е лошо /въпрос на вкус/, пък и не ми се занимаваше да ги правя да светя индивидуално :Mr Green Fun :beer

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Чет 18 авг 2011 0:53

Ето аз днес сложих на предните.Задните...когато остане време :D

Потребителски аватар
Gencho87

Мнениеот Gencho87 » Пон 22 авг 2011 12:03

mupk0 написа:Ето аз днес сложих на предните.Задните...когато остане време :D

Честито колега за новата шукария в колата :да: :drinking: явно ти се е занимавало и добре си го направил, аз исках само на вратите :applause:

Потребителски аватар
Gencho87

Мнениеот Gencho87 » Вто 30 авг 2011 15:06

Колега, дай малко разяснения за поставянето, някакви проблеми срещна ли? Също така дай някоя друга снимка да се види как светят :Mr Green Fun

ПП. След някой друг ден облепих кабелите от купето към вратите с изолирбан-черен и не бие изобщо на очи. Не ми се рискуваше да пробивам тапичката на колонката за маншона, че след като извадих щепсела видях голям зор после с маркучето на централното и не посмях да пробивам там, затова за да съм по спокоен дупнах колоната :mrgreen:

Потребителски аватар
TheExorcist
Автомобил: Golf 3 94
Двигател: ABF

Мнениеот TheExorcist » Вто 30 авг 2011 16:58

Аз прекарах кабела точно през дупката за маркуча на централното, но разбира се смених свързващото маркуче с по-тънко :D А ако се използва и по-тънък кабез мисля, че може и без да се дупчи. Но така и така бях взел вече 20 метра...нямаше къде другаде да влезе в употреба. А снимки довечера като се стъмни малко, че има и отзад вече сложени но за сметка на това не съм се занимавал с лявата врата (пустия му мързил mhihi )

The_Sexton
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Sexton » Нед 04 сеп 2011 22:37

mupk0 написа:Колеги масово гледам си ги слагате към плафона.Когато се отвори една врата всетват всички?Което не ме кефи мене и имах идея и като я съгласувахме с колегата Сандо се оказа работеща.СЛагате по един диод след копчето и взимате маса между копчето и диода.Така която врата отворите само от нея ще свети диода под вратата :)

Здравейте колеги някой може ли да каже какъв и с какви параметри трябва да бъде диода който се слага край копчето.

Потребителски аватар
crashman
Автомобил: Bora
Двигател: AUS
Контакти:

Мнениеот crashman » Нед 04 сеп 2011 23:29

The_Sexton написа:Здравейте колеги някой може ли да каже какъв и с какви параметри трябва да бъде диода който се слага край копчето.

Обикновен диод /пр. 1N4001-1N4007/, който просто да прекъсва веригата.

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пон 05 сеп 2011 0:01

Аз взех по 1ампер,въпреки че консумацията е малка :)

The_Sexton
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Sexton » Пон 05 сеп 2011 11:17

crashman написа:
The_Sexton написа:Здравейте колеги някой може ли да каже какъв и с какви параметри трябва да бъде диода който се слага край копчето.

Обикновен диод /пр. 1N4001-1N4007/, който просто да прекъсва веригата.

Мерси за бързия отговор

Върни се в “Направи си сам!”