Добавяне на Traction Control на Голф4 (ABS->ABS+EDS+MSR+ASR)

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
tonyM
Автомобил:
Двигател:

Re: Добавяне на Traction Control на Голф4 (ABS->ABS+EDS+MSR+ASR)

Мнениеот tonyM » Чет 22 дек 2011 0:34

terminat0r написа:Дросела е ясен. Ако не е този номер ще го сменя. Не съм сигурен, че ЕКУ от GOLF ще тръгне тук. Климатроника и Инструментс дали ще се разберът с него?
ЕКУто за сеат няма букви след номера. 6K0 906 019
A според немския сайт за да има темпомат те трябва да са: 06A 906 019 с букви G, BJ, AP, CA и за Autom. CM, M, BC.
Нищо не пишат за сеат или за номера без буква.
Някой слагал еку от VW на СЕАТ или Ауди и дали са съвместими?

За Темпомат на Кордоба идеите ми са следните:
По каталог Леон/Толедо имат и заводски модификации с темпомат: http://www.auto-parts.spb.ru/cat/au/au. ... EqrduIs70= , http://www.auto-parts.spb.ru/cat/au/au. ... gaE/NAtr_/ , и това са ЕКУ-та с номера 06A 906 019 AQ, CB, CN. Дават и два вида дросел клапи: без темпомат- 06A 133 064 J, и с темпомат- 06A 133 066: т.е. същите като на Голф4.
Но за Ибиза/Кордоба не дават ЕКУ-та с темпомат: http://www.auto-parts.spb.ru/cat/au/au. ... xZDIwJSS3j , http://www.auto-parts.spb.ru/cat/au/au. ... pQM82AxA== . И дават модификация само с една дросел клапа: 06A 133 064 J, т.е. стандартната, без темпомат. Изглежда ВАГ не са писали фърмуер за Ибиза/Кордоба с темпомат, защотo не са предвиждали/предлагали въобще такъв за тях.
Но пък изглежда, че хардуера на 6K0 906 019 (ЕКУ за Ибиза/Кордоба) и 06А 906 019 XX (ЕКУ за Голф4/АудиА3/Октавия/Леон/Толедо) е еднакъв: http://www.seatcupra.net/forums/showthread.php?t=304983. Т.е. ако се знае фърмуера на Сеата, той директно може да се клонира върху хардуер от Голф4 (идеята е евентуална замяна с по-разпространените ЕКУ-та от серията 06А 906 019 XX ).
Обаче наличието на надпис GRA на бутона на педала на съденителя и това, че бутона на спирачките е с повече от 3 кабела при твоята Кордоба, ме кара да се замисля и следното:
Все пак може да се пробва дали ЕКУ от Голф4 ще тръгне директно на Ибиза/Кордоба: първо трябва да се обучи новото ЕКУ към таблото на Сеата (преполагам и при него имобилайзера е в таблото), после може да се наложи смяна на кодировката на ЕКУ-то с тази на Сеата. И двете процедури могат да се извършат с ВАГ-КОМ. Стане ли всичко успешно, то и темпомата няма да е проблем: сменя се ЕКУ-то с такова от Голф4 с темпомат, сменя се дросел клапата, и готово.

Последна промяна от tonyM на Чет 22 дек 2011 9:40, променено общо 1 път.

terminat0r
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот terminat0r » Чет 22 дек 2011 9:40

Имобилайзера е в таблото. Веднъж е сменявано ЕКУто, защото дефектира и Васко ми обучи новото и му смени и кодировката.
Пин аутовете на двете ЕКУта поне според аутодата са еднакви.
Остава да намеря колега с "излишно" ЕКУ от голф4 за да тествам дали ще тръгне.
Моля ако има такива колеги да драснат един ред.

По въпроса с надграждането на АБСа може ли да се измисли нещо?

Потребителски аватар
tonyM
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tonyM » Чет 22 дек 2011 10:09

jeko33 написа:Мисля че нещата няма да се получат и затова днес върнах стария ABS модул на колата.Благодаря за отговорите.

Чакаме колегата jeko33 да каже за ъпгрейда към ASR, разбрах че не се е отказал напълно. Дадох му някои идеи на ЛС, които да изтества и да каже какво се е получило.

Иначе неговата Кордоба била оригинално с MK20-АBS модул:

Engine Labels:06A-906-019-AEH.LBL
Contriller:6K0 906 019
Component:1.6l R4/2V SIMOS HSS073
Coding:10001
Shop#:WSC 06402

Control Module Part Number: 1J0 907 379 G
Component and/or Version: ABS 20 IE CAN 0001
Software Coding: 06406
Work Shop Code: WSC 80526

Виждам че твоята Кордоба е оригинално с MK30-АBS модул:
terminat0r написа:Аз съм с подобна кордоба 1600 AKL - 2000г. И също имам желание да добавя 2 екстри към колата.
1. Темпомат. (От аутотехника твърдят че нямало начин. Но според мен не им се занимава със стари коли. Надежда ми дава това, че на педала на съденителя имам бутон с надпис GRA, и бутона на спирачките е с повече от 3 кабела. Знам че се сменяват EKU-то и дроселовата клапа отвън. Въпроса е с какви?
2. ASR. (Никога не съм виждал такава екстра на сеат като този. Виждал съм ESP, но е много рядко и обикновенно на дизелови ибизи. Тук въпроса пак е с какво трябва да се смени електрониката и моторчето отвън?
Прилагам тест с ваг-ком на EKU, ABS, Klimatronic, Instruments
Address 01 -------------------------------------------------------
Controller: 6K0 906 019
Component: 1.6l R4/2V SIMOS HSS073
Coding: 10001
Shop #: WSC 06402

Address 03 -------------------------------------------------------
Controller: 6X0 907 379 B
Component: ABS 30 IE CAN V004
Coding: 06406
Shop #: WSC 11111

Address 08 -------------------------------------------------------
Controller: 6K0 959 291
Component: AUTOCLIMA-220 X03.03

Address 17 -------------------------------------------------------
Controller: 6K0 920 850 B
Component: 6K-KOMBIINSTR. VDO V05
Coding: 02146
Shop #: WSC 00000
IMMO-IDENTNR: SEZ7Z0X0246738

Благодаря предварително !

Кодировките им обаче са същите- предполагам най-малкото за да могат да говорят правилно с ЕКУ-то по CAN-шината. Т.е. вървейки по пътя на разсъжденията ми от предния пост (за темпомата), ако тръгне Кордобата с ЕКУ от Голф4, би трябвало да може да се подкара и MK20-ASR модул от Голф4. Трябва обаче да се играе с кодировките на ЕКУ-то и ABS-модула. За пълнота (и за улеснение при евентуални бъдещи тестове) копирам части от комуникацията ни на ЛС по въпроса:
tonyM написа:
jeko33 написа:Здравеите имам един сеат кордоба 2000г. 1,6 акл мотор реших и аз да сложа Traction Control.Но нещо нещата не се получават намерих abs модул с номер на моторчето 1J0614417А иномер на електрониката 1J0907379 AF от сеат но дизел монтирах го но ми свети лампата на таблото за абс и като тръгне колата червената удивителна почва да свети и писка.Закачих колата на ваг ком и даде две грешки:
Sunday, 18 December 2011, 11:15:19:0
VCDS-Lite Version: Release 1.0
Control Module Part Number: 1J0 907 379 AF
Component and/or Version: ASR 20 IE CAN 0001
Software Coding: 13404 Work Shop Code: WSC 00000
2 Faults Found:
01044 - Control Module Incorrectly Coded
35-00 -- -
01315 - Transmission Control Module
49-00 -- No Communications
Грешките немогат дасе изтрият ако някои има някакви идеи да пише. scare

За начало- имам следните въпроси:
1. С автоматична скоростна кутия ли си?
2. Какъв е модела на ЕКУ-то и каква е кодировката му?
3. Какъв беше оригиналния ABS-модул, т.е. модела му и кодировката му- ще свърши работа и предишен скан с ВАГ-КОМ?
4. Имаш ли CAN-Gateway, т.е. какъв е модела на километража/таблото?
Абе я най-добре направи пълен скан с ВАГ-КОМ на всички модули- нтересува ме какви има инсталирани и моделите им.
Описанието на грешките и причините за тях:
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/01044
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/01315

jeko33 написа:Здравеи колега аз модула го свалих от колата но почва да ме хапе главата защо несе получава.
1.несъм с автоматични скорости

2.Engine Labels:06A-906-019-AEH.LBL
Contriller:6K0 906 019
Component:1.6l R4/2V SIMOS HSS073
Coding:10001
Shop#:WSC 06402

3.Control Module Part Number: 1J0 907 379 G
Component and/or Version: ABS 20 IE CAN 0001
Software Coding: 06406 Work Shop Code: WSC 80526

4.Не нямам CAN-Gateway таблото е стандартно за сеат има един дисплеи за километрите

tonyM написа:Нямаш ли пълен скан с ВАГ-КОМ на всички адреси? Интересуват ме адрес 17(таблото) и адрес 19(CAN-Gateway).
Преполагам, че при теб не се получава, защото има проблем с кодировките- или на ЕКУ, или на АБС. Правя този извод, защото стария ми АБС-модул беше същия като твоя: 1J0 907 379 G , но с кодировка 03504. За да се чуват и разбират по CAN-шината (по нея комуникират), горните два модула трябва да са правилно кодирани.
Примерно, за Голф4 има доста инфо за кодировките на ЕКУ и АБС: http://de.openobd.org/vw/golf_1j.htm
но за Ибиза няма такова подробно инфо: http://de.openobd.org/seat/ibiza_6k.htm
Всъщност автора е оставил е-мейл при нужда: http://de.openobd.org/seat/ibiza_6k.htm#03, мисля че трябва да му пишеш с конкретния въпрос.

Виж какво ми даде Гугъл-преводача на този пасаж:

{Brakes }

Controller coding

STG 03 (Brakes) select
Coding -> Function 07

Note: Due to the large number of possible encodings, please make a specific request with part number of your brake controller and the engine control unit via email .

Така че задай му въпрос какви трябва да са кодировките, за да се активира ASR-a. Дай му информация за модулите и кодировките преди и след. Прати му пълен скан с ВАГ-КОМ преди и след.

Друга идея: потърсих в нета за логове от други Ибизи със заводски ASR. Намерих тези: http://www.seatcupra.net/forums/showthread.php?t=303802 , http://www.seat-forum.co.uk/forum/viewt ... 79&t=49819. Вижда се, че там АБС-модула е същия като твоя новия и кодировката му е такава. Кодировката на ЕКУ-то обаче е друга: 10500, а твоята е 10001 (все пак в двата последни линка става въпрос за ДВГ 1.8Т). Т.е. трябва да намериш подробно инфо за кодировките на ЕКУ-тата в Ибиза (подобно на тези за Голф: http://de.openobd.org/vw/golf_1j.htm#01)- предполагам такова инфо би трябвало да ти дадат като отговор на е-мейл запитването горе. Аз бих пробвал даже прекодиране на ЕКУ-то с нова кодировка 10500, за да видя дали ще се разберат с АСР-модула. Прекодирането става лесно с ВАГ-КОМ (адрес 01, функция 07: http://de.openobd.org/vw/golf_1j.htm#01), можеш да пробваш- нищо няма да изгубиш.

Дръж ме в течение (или пиши в темата), ако има развитие.

tonyM написа:
jeko33 написа:Сега седя в колата и мисля можели без пак да разкачам всичко а само да закача модила за буксата да се пробва някакво прекодиране. :roll:

Може- така действах аз като купих АСР-модула, за да видя че работи и че няма някакви "фатални" грешки от несъвместимост/кодировка.
Вадиш буксата от стария, забиваш я в новия, и действаш с ВАГ-КОМ-а. Но не прави тест-драйв след това в тази комплектовка :D
Ако си прочел предишното ми ЛС: Е сега е момента да пробваш по този начин с новата кодировка на ЕКУ-то дали ще се "разберат" с АСР-модула.

tonyM написа:Пробва ли се да прекодираш ЕКУ-то, за да видиш дали ще изчезнат грешките на АБС-а (най-малко първата, ако уцелиш кодировката)?
Иначе втората грешка може да е от това, че АСР-модула е от кола с автомат.скор.кутия или Халдекс: кодировката да му е такава, че очаква комуникация по CAN-шината освен с ЕКУ-то, и с модула за упр-е на автомат.скор.кутия или Халдекс (=Transmission Control Module). От каква кола го взе, имаше ли нещо такова?
Намери някой с Голф4 и пробвай да закачиш на него АСР-модула, за да видиш дали/какви грешки ще изкара.

terminat0r
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот terminat0r » Чет 22 дек 2011 10:23

Ами това ме радва, че колегата със сеата не се е отказал. Нека да пише в темата до къде е стигнал.
Аз ще търся ЕКУ от голф4 (било то и без темпомат) само да тествам дали ще тръгне на СЕАТ.
Ако тръгне такова без темпомат, едва ли ще е проблем и другото. (По лесно се намират тези без темпомат)
Разлика в дросел клапите освен, че едната подържа темпомат има ли?
Или по друг начин казано, ако си намеря другата клапа и я сменя, но нямам още ЕКУто, ще има ли проблем?

Потребителски аватар
tonyM
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tonyM » Чет 22 дек 2011 10:39

terminat0r написа:Ами това ме радва, че колегата със сеата не се е отказал. Нека да пише в темата до къде е стигнал.
Аз ще търся ЕКУ от голф4 (било то и без темпомат) само да тествам дали ще тръгне на СЕАТ.
Ако тръгне такова без темпомат, едва ли ще е проблем и другото. (По лесно се намират тези без темпомат)
Разлика в дросел клапите освен, че едната подържа темпомат има ли?
Или по друг начин казано, ако си намеря другата клапа и я сменя, но нямам още ЕКУто, ще има ли проблем?

Предполагам проблеми ще има. Поне така твърди и украинеца, сменил е само дросела и е забелязал проблеми: http://www.vwclub.org.ua/modules/newbb/ ... _id=272053
Известните на мен разлики в двете дросел-клапи са:
1. Тази с темпомат има гребен с доста повече зъби, за да може стъпковия мотор да си въши работата при обороти над 2000. При тази без темпомат гребена е по-къс- все пак при нея стъпковия мотор регулира само тихите обороти.
2. Различни са буксите (и номерацията на пиновете), но вътрешното свързване (и разположението на пиновете) е едно и също. За справка: ел.схемите и горния (украинския) линк.
Клапа за темпомат 06А 133 066 е рядкост, и аз търся.
Повече по въпроса с темпомат на AKL тук: viewtopic.php?f=5&t=137257

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Сря 11 яну 2012 0:32

От днес вече имам нов ABS модул и съответно пълната гама от системи за сигурност: ABS+EDS+MSR+ASR
Става дума за ъпгрейд като този, описан от tonyM в първия пост от темата.
Всичко е напълно plug and play - сменяте модула (по желание добавяте копчето на таблото) и вече имате ASR. Няма никакво преправяне, нагаждане и т.н.

Според мен има смисъл от екстрата, особено по малките недоизчистени улички.

Потребителски аватар
tonyM
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tonyM » Сря 11 яну 2012 8:04

icefire написа:От днес вече имам нов ABS модул и съответно пълната гама от системи за сигурност: ABS+EDS+MSR+ASR
Става дума за ъпгрейд като този, описан от tonyM в първия пост от темата.
Всичко е напълно plug and play - сменяте модула (по желание добавяте копчето на таблото) и вече имате ASR. Няма никакво преправяне, нагаждане и т.н.

Според мен има смисъл от екстрата, особено по малките недоизчистени улички.

Честито!
Станахме двама :да:

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Сря 11 яну 2012 13:40

tonyM написа:Честито!

Благодаря!
Колега, при теб каква е кодировката на новия модул? При мен след смяната се появява следното:

Address 03: ABS Brakes Labels: 1J0-907-37x-ABS.lbl
Control Module Part Number: 1J0 907 379 J
Software Coding: 13404
Work Shop Code: WSC 01317
VCID: 3874AD16323B

След смяната обаче се появи грешка със сензор G47 (на предно ляво колело). Още със закачането на новия модул светна лампата, след това изтрихме грешката, но тя после светна пак. От тогава свети и се гаси сама от време на време, като всеки път, когато светне, грешката е тази - сензор на предно ляво колело.

При теб имало ли е подобни проблеми и дали грешката със сензора изобщо има връзка с ъпгрейда?

rnayden
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rnayden » Сря 11 яну 2012 16:29

Аз съм с шаран 2002 и май нямам такова нещо или поне не свети.
От линковете, които си дал, видях че има различни видове в зависимост от номера на кодировката и ще го проверя скоро с компютъра.
Въпроса ми е дали тези номера са същите като за шаран или да не им вярвам много.

Потребителски аватар
tonyM
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tonyM » Чет 12 яну 2012 7:42

icefire написа:
tonyM написа:Честито!

Благодаря!
Колега, при теб каква е кодировката на новия модул? При мен след смяната се появява следното:

Address 03: ABS Brakes Labels: 1J0-907-37x-ABS.lbl
Control Module Part Number: 1J0 907 379 J
Software Coding: 13404
Work Shop Code: WSC 01317
VCID: 3874AD16323B

След смяната обаче се появи грешка със сензор G47 (на предно ляво колело). Още със закачането на новия модул светна лампата, след това изтрихме грешката, но тя после светна пак. От тогава свети и се гаси сама от време на време, като всеки път, когато светне, грешката е тази - сензор на предно ляво колело.

При теб имало ли е подобни проблеми и дали грешката със сензора изобщо има връзка с ъпгрейда?

Мисля, че кодировката на моя ASR-модул (1J0 907 379 R) е същата (13404), но ще проверя пак.
А за грешката: не е от сензора, а от лоша връзка. Прегледай конектора на новия модул, вероятно перата са оксидирали. Ползвай схемата.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пет 13 яну 2012 11:05

tonyM е както обикновено прав. Конекторите на 25-пиновата букса бяха покрити със зеленикав оксиден слой, който изчегъртах. Засега това решава проблема с грешката...

Потребителски аватар
suggar
Автомобил: Seat Ibiza
Двигател: ASV

Мнениеот suggar » Пет 13 яну 2012 13:08

Искам само да вметна, че Ибизите 1,9ТДИ Спорт, а мисле че и 1.6 Спорт имат фабрично тракшън контрол, така че търсещите да знаят :да:

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Чет 19 яну 2012 21:42

Колеги търся си и аз такава помпа като вашите със същите номера (МК20), ако някой знае или чуе нещо, да помага, после ще черпим :beer

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Чет 19 яну 2012 22:28

Има ги от време на време в немското и в английското ebay.
Иначе следи колите на части - не само в нашия форум, но и във форумите на ауди, сеат и шкода.

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Чет 19 яну 2012 22:44

От ибей нямам възможност да пазарувам, а другите форуми ги прерових вече и засега няма нищо, а от форума на сеат съм особено разочарован - в Продава има точно 6 обяви всичко на всичко facepalm писах на един колега от дизеловия форум и ще чакам снимки, дано да стане.

Върни се в “Направи си сам!”