Класическата с релето я изключваме понеже зарядното не тръгва при по малко от 10,5v.Схема на работещо зарядно за акумулатори
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- dontaskdontsay
- Автомобил: Golf III 1.6 1994
- Двигател: ABU
Re: Схема на работещо зарядно за акумулатори
Предложете схема за защита при обръщане на полюсите
Класическата с релето я изключваме понеже зарядното не тръгва при по малко от 10,5v.
Класическата с релето я изключваме понеже зарядното не тръгва при по малко от 10,5v.- samo ra4na na zavoite
- Автомобил:
- Двигател:
dontaskdontsay написа:Предложете схема за защита при обръщане на полюситеКласическата с релето я изключваме понеже зарядното не тръгва при по малко от 10,5v.
Виж назад в темата, страница 6.
- Vasseto
- Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
- Двигател: CFFB AVF BXE
Новото ми зарядно за акумулатори. 3лв от битака. 2лв щипки. Вече в завършен вид.
- dontaskdontsay
- Автомобил: Golf III 1.6 1994
- Двигател: ABU
samo ra4na na zavoite написа:dontaskdontsay написа:Предложете схема за защита при обръщане на полюситеКласическата с релето я изключваме понеже зарядното не тръгва при по малко от 10,5v.
Виж назад в темата, страница 6.
Това с бушона не ми се струва много надеждно. Времето за стопяване дали е дастатъчно? Да не се окаже че за тези части от секундата докато се стопи предпазителя и белята ?
http://diodnik.com/wp-content/uploads/2 ... a24_11.jpg При схемата с релето има ли начин да се преработи така че при откачването на акумулатора да се прекъсне подаващото напрежение ?
В сегашния случай веднъж активира ли се релето то остава постоянно затворено и на клемите има напрежение въпреки че няма акумулатор. Може ли да се измисли нещо по въпроса примерно с още едно реле или нещо др. ?
Реших да използвам сехмата с релето като и добавя едно копче за принодително активиране на релето при силно разредени акумулатори.
-
maptod
- Автомобил:
- Двигател:
Да повдигнем малко темата...
Имам желание да си направя зарядно за мотоциклетни акумулатори по подобие на схемата на batVenci.
След необходимия траф и напрежение + грец, нататък каква схема да изпълня? Предложения?
Имам желание да си направя зарядно за мотоциклетни акумулатори по подобие на схемата на batVenci.
След необходимия траф и напрежение + грец, нататък каква схема да изпълня? Предложения?
То трудното е точно в началото, при трансформатора. Струва почти колкото зарядно от Лидл, 30 лв...
-
maptod
- Автомобил:
- Двигател:
Имам трафа ТС 180-2, подходящи кутии, ще го направя и комбинирано за 12в за автомобил. Лошото е, че сега разбрах че имало и 12в мотоциклетни.
Няма проблем, то схемата спира заряда, щом на акумулатора имаш около 14,4 Волта. Нищо че акумулатора е малък, мотоциклетен...
- Ronin
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Проблема е в тока,до 0.5-0.8 Ампера
-
maptod
- Автомобил:
- Двигател:
Ще го правя с токоограничение. В тази схема, С= 2200(микрофарада) и потенциометъра е = 100(килоома). Вярно ли съм разбрал?
- Прикачени файлове
-
- Копие от St115_13SN5.jpg (46.43 KиБ) Видяна 4869 пъти
- Ronin
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
По скоро 22 микрофарада
Да на схемата кондензатора е 22 микроФарада, а потенциометъра е 100 килоОма. Токоограничението беше преди добавянето на схемата за ограничение на волтажа на изхода до около 14,4 Волта. Оттогава токоограничението не си спомням да съм ползвал, вече 7-8 години. По скоро токоограничението е необходимо не толкова при свързване на маломощни акумулатори, а при ползване в схемата на маломощни, или със слабо вътрешно съпротивление трансформатори. При мен трансформатора е наследство от старото пернишко зарядно, а този трансформатор е далеч от посочените слабости. Затова токоограничителната схема не ми се налага да ползвам, дори когато се налага да зареждам маломощни акумулатори...
- Ronin
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ето моята интервенция е лидълското зарядно,тръгва винаги в режим мотор.Така и искам.
https://youtu.be/WN5Nj19R1SQ

Цялата работа става с добавянето на един кондензатор за 0.30 лв Това измислих като за 5 мин.в гаража
https://youtu.be/WN5Nj19R1SQ

Цялата работа става с добавянето на един кондензатор за 0.30 лв Това измислих като за 5 мин.в гаража
-
maptod
- Автомобил:
- Двигател:
По схемата от предния пост, крак 2 и 3 на потенциометъра, къде трябва да са вързани?
- Прикачени файлове
-
- TB2n5HIdVmWBuNjSspdXXbugXXa_!!2272182030.jpg_430x430.jpg (33.6 KиБ) Видяна 4744 пъти