Паралелно ги свързвам като всеки светодиод си има собствен резистор от по 460ома.
Мислех че това е наи добрия вариант но това греене ме притеснява и предполагам не е нормално или ?
П.П: Като са 3 на 1 резистор от 220ома няма ли да се натоварва повече и да грее повече ?
какво съпротивление да сложа на светодиод за да работи на12V
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- dontaskdontsay
- Автомобил: Golf III 1.6 1994
- Двигател: ABU
- crashman
- Автомобил: Bora
- Двигател: AUS
- Контакти:
Re: какво съпротивление да сложа на светодиод за да работи н
При резистор на светодиод ти препоръчвам 500 ома на 0.5W поне.
Аз примерно гледам да са ми на групи по 3 с резистор. Лично нямам никакви проблеми, аз от 3 г. съм със светодиоди навсякъде. На габарити карам винаги и нямам изгорели досега.
ТИ се решаваш де, аз за себе си съм изчислил отдавна.
Аз примерно гледам да са ми на групи по 3 с резистор. Лично нямам никакви проблеми, аз от 3 г. съм със светодиоди навсякъде. На габарити карам винаги и нямам изгорели досега.
ТИ се решаваш де, аз за себе си съм изчислил отдавна.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Здравейте Колеги,
И аз да се включа в темата с един въпрос ...
От колко голямо значение е избора на колко вата да е резистора ?
Данни:
Светодиод: 3.2V ; 320 ma ; 1W
Ще се използва в кола : 14.4 V
По сметки излиза , че трябва да сложа съпротивление ~ 35 ома , а ватовете му трябва да са ~ 3.6 W .
В момента съм сложил 2 резистора по 18 ома на 2 вата , което ще рече общо 36 ома на 4 вата. Но по този начин резисторите греят невероятно много , до толкова , че ще подпалят пластмасата....
Направих тест - сложих резистор 120 ома на 0.250 вата и проблема с греенето се оправи , но се намали светлината на диода.
Ще е проблем ли ако ползвам два резистора по 18 ома на 0.250 вата всеки / или 1 на 39 ома 0.250 вата
Предварително благодаря за отзивчивостта :)
Данни:
По сметки излиза , че трябва да сложа съпротивление ~ 35 ома , а ватовете му трябва да са ~ 3.6 W .
В момента съм сложил 2 резистора по 18 ома на 2 вата , което ще рече общо 36 ома на 4 вата. Но по този начин резисторите греят невероятно много , до толкова , че ще подпалят пластмасата....
Направих тест - сложих резистор 120 ома на 0.250 вата и проблема с греенето се оправи , но се намали светлината на диода.
Ще е проблем ли ако ползвам два резистора по 18 ома на 0.250 вата всеки / или 1 на 39 ома 0.250 вата
- porko
- Автомобил: VW POLO
- Двигател: AAU 1994
sstoichkov написа:Здравейте Колеги,
Данни:
Така,както обясняваш си на 9 ома.Ако си ги включил паралелно точно това си направил.Ако ги включиш последователно тогава ще са 36 ома,обаче мощността е малко.Ще ти грее или светодиода или резисторите.Потърси от старите телевизори имаше едни големи зелени резистори керамични.Не си спомням колко ома бяха,но мощността им беше към 20 вата. 120 ома са много и затова намаля светенето.Онези от телевизорите мисля,че бяха 50 ома.Можеш да опиташ.Няма да е като при 120 ома.Ще е по-добре.Четвърт ват е малко според мен.Трябва ти по-мощно съпротивление(резистор).

- porko
- Автомобил: VW POLO
- Двигател: AAU 1994
Калкулатора показва резистор от 35 до 40 ома,но минимум 4 вата.Най-добре сложи 5,а ако намериш и десет.С тези четвърт ватови резистори само си играеш.Например можеш да свържеш паралелно три резистора по 150 ома-2 вата.Стойността става 42 ома-6 вата.
- dandan
- Автомобил: Passat B5-5
- Двигател: AHA 2003
Това което не грее е: http://www.ebay.com/itm/LED-Driver-Power-Supply-AC-DC-12V-Constant-Current-Driver-For-LED-Light-3-X-1W-/221219571284?pt=US_Lighting_Parts_and_Accessories&hash=item3381b6c654
Този е за три диода по 1W но последователно свързани. По принцип дава 300мА константен ток и би трябвало да работи и само един диод ако включиш. Това също става:http://www.ebay.com/itm/DC-12-24V-LED-Driver-Power-Supply-For-1x1w-3x1w-4x1w-1x3w-3x2w-3x3w-LED-Light-/271094725653?pt=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item3f1e813c15. Дават го за 1х1W
Другия начин е с крушка вместо резистор. Експериментирай с различни мощности и виж какъв ток ще ти дава. В твоя случай ти трябва около 4W на 12V, но пак ще грее толкова колкото резистора. Първия начин е по-интелигентен.
Този е за три диода по 1W но последователно свързани. По принцип дава 300мА константен ток и би трябвало да работи и само един диод ако включиш. Това също става:http://www.ebay.com/itm/DC-12-24V-LED-Driver-Power-Supply-For-1x1w-3x1w-4x1w-1x3w-3x2w-3x3w-LED-Light-/271094725653?pt=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item3f1e813c15. Дават го за 1х1W
Другия начин е с крушка вместо резистор. Експериментирай с различни мощности и виж какъв ток ще ти дава. В твоя случай ти трябва около 4W на 12V, но пак ще грее толкова колкото резистора. Първия начин е по-интелигентен.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Ок ! Много Ви благодаря : )