Направи си сам: Темпомат (само за ТДИ)

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
jordancho
Автомобил: VW Bora
Двигател: AGZ 1999

Re: Направи си сам: Темпомат (само за ТДИ)

Мнениеот jordancho » Вто 26 яну 2016 0:08

Най-вероятно не си свързал стоп-машинката на спирачката. Провери колко жици излизат от нея. За коли без темпомат излизат само 2. А при тези които са с темпомат излизат 4.
При мен точно там беше проблема - всички бутони се отчитаха на Ваг-кома-а, темпомата беше активиран, но не искаше да тръгне докато не открих това липсващо кабелче идващо от стоп-машинката.
Провери и пиши да видим какво ще измислим.

dane58
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dane58 » Вто 26 яну 2016 9:29

_Ka3aKa_ написа:Така моя опит доведе до там, че монтирахме ръчки и кабели като единия кабел черния не го свързвах с черно бял ами с черно жълт (жълтата букса пин10), Колата е Пасат Б5 AFN, на Vag-com реагират всички копчета и каквото може да реагира освен машинката на съединителя откачах мерих пробвах и с друга неще да проработи седи си 0 и това е. Въпроса ми е може ли от нея да не работи това чудо наречено темпомат :D

Чено/бял е при голф 4,при пасат б5 е черно/жълт!
Провери буксата горе на лоста дали е щракнала добре!(напръскай я с контактен спрей)
Провери дали си взел добре 12V от бушона...
После провери кабела за SET,дали контактува добре!

Стоп машинката на съединителят,не позволява включването на темпомата само при колите с CAN след 2000-2001-ва!
При другите няма проблем,докато стоп машинката на спирачката,е за всички години...не работи ли тя,темпомат не можеш да пуснеш!
Ако не можеш да се справиш:

Тихомир: 0885786269
Болид ауто,във Варна е иди ще ти реши проблема!

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Вто 26 яну 2016 9:50

Колата ми е 98г. и Жоро в Пазарджик като ми монтира темпомата -стопмашинката на спирачките даваше сигнал, но на съединителя-Не. Завира се отдолу и нещо я намести и тя започна да дава сигнал. Иначе темпомата не тръгва.

Потребителски аватар
_Ka3aKa_
Автомобил: TDI
Двигател:

Мнениеот _Ka3aKa_ » Вто 26 яну 2016 10:21

dane58 написа:
_Ka3aKa_ написа:Така моя опит доведе до там, че монтирахме ръчки и кабели като единия кабел черния не го свързвах с черно бял ами с черно жълт (жълтата букса пин10), Колата е Пасат Б5 AFN, на Vag-com реагират всички копчета и каквото може да реагира освен машинката на съединителя откачах мерих пробвах и с друга неще да проработи седи си 0 и това е. Въпроса ми е може ли от нея да не работи това чудо наречено темпомат :D

Чено/бял е при голф 4,при пасат б5 е черно/жълт!
Провери буксата горе на лоста дали е щракнала добре!(напръскай я с контактен спрей)
Провери дали си взел добре 12V от бушона...
После провери кабела за SET,дали контактува добре!

Стоп машинката на съединителят,не позволява включването на темпомата само при колите с CAN след 2000-2001-ва!
При другите няма проблем,докато стоп машинката на спирачката,е за всички години...не работи ли тя,темпомат не можеш да пуснеш!
Ако не можеш да се справиш:

Тихомир: 0885786269
Болид ауто,във Варна е иди ще ти реши проблема!

Кабела за SET сивият ли е ??? Защото момчето от което взех кабела с буксата (от Русе е) ми каза да го проверя всичко изглежда наред но нещо да работи ..... На компа като е изключен изписва 0.0, като го включа става 1.0 и съответно в полето с нулите всяко едно копче и стоп машинката променя нещата от 0 на 1. Ако не контактува добре ще ги отчита ли на Vag-com-a ???

jordancho написа:Най-вероятно не си свързал стоп-машинката на спирачката. Провери колко жици излизат от нея. За коли без темпомат излизат само 2. А при тези които са с темпомат излизат 4.
При мен точно там беше проблема - всички бутони се отчитаха на Ваг-кома-а, темпомата беше активиран, но не искаше да тръгне докато не открих това липсващо кабелче идващо от стоп-машинката.
Провери и пиши да видим какво ще измислим.

Буксата на стоп машинката ми е с 4 кабела и работи даже и с друга съм пробвал хаха. Грешки на компа няма никакви ! :)

Иначе свързването съм го направил по следния начин; сив кабел - червено/сив от кафява букса пин1, син кабел - син жълта букса пин1, червен кабел - червено жълт черна букса пин8, черен кабел - черно жълт жълта букса пин10

Последна промяна от _Ka3aKa_ на Вто 26 яну 2016 10:29, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Мнениеот betaserk » Вто 26 яну 2016 10:25

betaserk написа:Проверката става с Vag-com

влезте с VAG-COM и като натиснете спирачка се променя от 000 на 011 на функция 08 група 006 2ро поле, като натиснете съединителя от 000 става на 100! Ако едно от двете не стане така значи спирачния или на съединителя прекъсвачи са за сменяне или побългаряване кой както иска. Също така както вече е писано в темата в функция 08 група 006 4-то поле от 0.0 като пуснете темпомата от копчето става на 1.0

Така ли го пробва?

Потребителски аватар
_Ka3aKa_
Двигател:

Мнениеот _Ka3aKa_ » Вто 26 яну 2016 10:30

точно така обаче на съединителя машинката не реагира (пробвах и с друга) и неще да стана 1 :) .... но доколкото разбирам сега тя не е фактор за коли преди 2000г

Потребителски аватар
betaserk
Контакти:

Мнениеот betaserk » Вто 26 яну 2016 11:09

Аз съм я свалял и разглобявал тая машинка, пробвай с ръката да я цъкнеш и ако става така значи не достига до педала да я докосне, аз наврях една шлауфка за да стане по-дълга тоя пишка на машинката, после се сетих, че може да се намести доколкото си спомням де, но не ми се занимаваше повече, за сега си работи безотказно.

Потребителски аватар
_Ka3aKa_
Двигател:

Мнениеот _Ka3aKa_ » Вто 26 яну 2016 11:29

не той самият проблем не е от нея явно има някъде откачен/прекъснат кабел, защото като пробвах да откача буксата пак нищо не се променя стой си 0, а като откачих стоп машинката и стана на 1, но на съединителя не помръдва. Прекодирах я на ръчна кутия но пак никаква разлика стой си така и това е, замръзнала е на 0 но не би трябвало да не работи, защото реално няма да може да се изключи от съединителя, но трябва да се включи ... според мене

Потребителски аватар
betaserk
Контакти:

Мнениеот betaserk » Вто 26 яну 2016 11:49

Не ми се разглобява сега да видя на моята как беше, но на съединителя и да махаш буксата нищо не правиш, защото действа като пуснеш педала и той натиска машинката която затваря веригата. Дай на късо двете жици на машинката на съединителя, нали там са две? Ако стане, значи е от копчетата, ако не, значи някъде имаш прекъснат кабел.

Потребителски аватар
_Ka3aKa_
Двигател:

Мнениеот _Ka3aKa_ » Вто 26 яну 2016 11:52

да и това направих никаква реакция .........

dane58
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dane58 » Вто 26 яну 2016 15:29

gancho написа:Колата ми е 98г. и Жоро в Пазарджик като ми монтира темпомата -стопмашинката на спирачките даваше сигнал, но на съединителя-Не. Завира се отдолу и нещо я намести и тя започна да дава сигнал. Иначе темпомата не тръгва.

Няма да споря,аз не съм сложил много темпомати...Най-много да съм монтирал 300,пък да съм продал 800 :)

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Вто 26 яну 2016 16:39

Аз също с никого не искам да споря.
Мога да твърдя само за моята кола-като натисна или "чукна"леко спирачка или съединител и темпомата спира.
Пассат б5, 98г.,АФН.

dane58
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dane58 » Вто 26 яну 2016 17:13

Съединителя дезактивира да,но не пречи на активацията на темпомата!И пак казвам,това е само за коли преди 2000-та година!
На Passat b5.5 ако не е изправна стоп машинката на съединителят,темпомат изобщо не се включва!

Потребителски аватар
jordancho
Автомобил: VW Bora
Двигател: AGZ 1999

Мнениеот jordancho » Вто 26 яну 2016 21:46

Според схемата в AutoData, машинката на съединителя ти взима + от бушон F1 и когато съединителя ти е отпуснат, го подава на 46-ти пин на ЕКУ-то. При мен това кабелче го нямаше и се наложи да си го прекарам от машинката до ЕКУ-то. Сиреч, за да ти тръгне темпомата, когато си на "контакт", на 46-ти пин на ЕКУ-то трябва да имаш +, провери дали е така.
Друго - стоп-машинката на спирачката ти е с 4 кабела - по два от тях идва +, единият + идва от F1 когато си на контакт, а другия + идва от F13 (това е бушона за стоп-светлините). От другите два кабела които излизат от стоп-машинката, единия отива на 9-ти пин на ЕКУ-то и му подава + когато НЕ натискаш спирачката, а другия отива към стоп-светлините и им подава + когато натискаш спирачката. Но тук трябва да има още един кабел - кабел между стоп-светлините и 20-ти пин на ЕКУ-то. Чрез този кабел като натискаш спирачката подаваш + на 20-пин на ЕКУ-то, а когато НЕ натискаш спирачката, през крушките на стоп-светлините подаваш "минус" на 20-ти пин на ЕКУ-то. Поради това, ако стоп-светлините са ти диодни, смени ги с обикновени крушки. Провери дали имаш нещо свързано на 20-ти пин на ЕКУ-то, при мен този кабел го нямаше и от там ми идваш целия проблем - всички бутони и стоп-машинки се отчитаха на VAG-COM-а, дори и тази на съединителя, но темпомата не тръгваше, докато не открих, че ми липсва това кабелче.
Да обобщим, за да ти сработи темпомата, освен лоста с копчетата, трябва да имаш + на 9-ти и 46-ти пин и "минус" на 20-ти пин на ЕКУ-то.
Успех :)

Потребителски аватар
_Ka3aKa_
Двигател:

Мнениеот _Ka3aKa_ » Сря 27 яну 2016 12:38

малко по късно или утре ще ги проверя тия неща който казваш и ще пиша резултати какви са :)

Върни се в “Направи си сам!”