Фолио за стъклата но ...!

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
racing_team_vidin
Автомобил: BMW E65 Sport Package
Двигател:

Re: Фолио за стъклата но ...!

Мнениеот racing_team_vidin » Пон 09 май 2011 23:11

има изменение в закона имайте го впредвид, и колегата по горе е прав, променили са го, и излишно вече е упоменато, че е забранено да се ограничава видимостта през задното стъкло

Потребителски аватар
bulaki
Автомобил: VW Passat B8 variant Hight Line
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bulaki » Вто 10 май 2011 7:53

IvailoOo написа:Баш пък за задното има право да си се заяжда колкото си иска :screwy
Ето една извадка от ЗДвП от 2011г. :

Чл. 105

Забранено е ограничаването на видимостта през стъклата на предните врати и на задното стъкло. Ограничаването на видимостта през стъклата на задните врати се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

То по тая логика и изменението,което са направили(ако са) предния прозорец мога да си го направя супер черен и нищо няма да ми кажат.Според мен има нещо сбъркано тук-предния да може,а задния не.
Освен това,ако почне някой да ми се заяжда за задното стъкло(аз съм и с 5-та врата),ще поискам да ми измери,как точно съм намалил(ограничил) видимостта с фолио,което има супер оптични способности и се вижда перфектно през него

Потребителски аватар
IvailoOo
Автомобил: Audi A4 B7 Avant
Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW

Мнениеот IvailoOo » Вто 10 май 2011 8:02

bulaki написа:То по тая логика и изменението,което са направили(ако са) предния прозорец мога да си го направя супер черен и нищо няма да ми кажат.Според мен има нещо сбъркано тук-предния да може,а задния не.

Определено има нещо сбъркано!!! В старият ЗДвП относно задният прозорец нищо не се споменаваше,НО беше забранено затъмняването на предните.Докато сега е точно обратното :screwy Иначе и аз смятам да си затъмня всички прозорци.К'во ми пречи...ни акъла,ни образованието.

Потребителски аватар
bulaki
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bulaki » Вто 10 май 2011 8:13

Ето това е извадка от сайта на КАТ,четете и дерзайте,няма никакви изменения.Едвали на официалния им сайт няма да има измененията.Само се чудя,колегите от къде ги намират такива глупости в нета за изменения,специално пък за този член :screwy .
Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на
прозрачността им.
(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките
автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

tish
Автомобил: Golf 3
Двигател: 1.6 ABU

Мнениеот tish » Вто 10 май 2011 9:47

Колегата е много прав...то по тая логика за ограничаването на видимостта на задното стъкло, товарните бусове, които нямат стъкло трябва да си изрежат ламарините и да си монтират съкла явно...

Потребителски аватар
1,9TDI
Автомобил: Passat B6
Двигател: BMP

Мнениеот 1,9TDI » Вто 10 май 2011 18:54

IvailoOo написа:Баш пък за задното има право да си се заяжда колкото си иска :screwy

Чл. 105

Забранено е ограничаването на видимостта през стъклата на предните врати и на задното стъкло. Ограничаването на видимостта през стъклата на задните врати се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

Изгкежда само там си го пише. Търсих поне на 3-4 места и никъде не видях това изменение на закона.

Потребителски аватар
IvailoOo
Автомобил: Audi A4 B7 Avant
Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW

Мнениеот IvailoOo » Вто 10 май 2011 19:02

Хм..възможно е и така да е. Макар че говорих и с един познат полицай (не е пътен споко) ,който го потвърди :screwy Има огроооомна вероятност и те да не си знаят правилника,но има и вероятност наистина да е въведено :screwy Жалко че вали,а измих колата иначе още сега щях да им се изтърся да ми покажат къде го пише :dummy:

Потребителски аватар
estariol_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот estariol_ » Вто 10 май 2011 20:00

И така от 6 страници а и от личният ми опит не разбрах разрешено ли е или не затъмняването на задния прозорец.Явно трябва ако е затъмнен да се молим да не попаднем на някой заядлив полицай.Няма да изпадам в подробности но имам няколко доста неприятни разговора с полицаи на тема затъмняване на задно стъкло.Явно всичко зависи от това дали са на кеф полицаите или на кого си човек.Все пак да не забравяме че в България не всички сме равни и закона е според зависи на кого ще попаднеш.

А ако някои иска сам да си затъмни задното стъкло и не знаете как, ето как се прави http://vbox7.com/play:ee84f849 само да уточня че не е толкова просто колкото изглежда но принципно така се прави [аз се справих сам от 2 път]

Потребителски аватар
bulaki
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bulaki » Сря 11 май 2011 19:50

Аз от 10 години карам със затъмнен заден прозорец и до сега никой не ми е казал копче за него.
А само да вметна за клипчето,че тоя прозорец е супер елементарен за правене и никой Фолксваген няма толкова прав заден джам с изключение на Голф 1,2,Пасат Б2 и първото Поло

Потребителски аватар
nebeto
Автомобил: VW Passat B4 1.9TDI
Двигател: AFN 1996

Мнениеот nebeto » Чет 12 май 2011 1:31

и аз съм със затъмнени стъкла (задните странични и задния) и изобщо нито ми пречат,нито някой ми е мрънкал,а и седи готино,колата е Г2.
Извинявам се на автора,че му ползвам темата за мой въпрос но има ли нещо в закона за затъмняване на стопорете,мисля да пръсна една ръка стоповете ?

Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Мнениеот Vento » Чет 12 май 2011 9:55

Чл. 105

И откъде е тая извадка, хубаво е да пишеш и източник. Както споменаха колегите, в сайта на КАТ е най-достоверна информацията, а там НЯМА такъв текст.

Едно време (преди 10+ години), наистина беше забранено да се затъмнява задното, дори с щори и пердета (карах с щори, куките са ме карали да ги свалям, след което пак си ги вдигам), но после го премахнаха (както и за задните врати), защото по този начин става дискриминация на колите с прозорци спрямо същия модел без стъкла - примерно бус VW Transporter T4 пътнически (с всички стъкла) - защо да нямаш право да ги направиш катран черни, като има същата версия товарен, който заводски е с ламарини, вместо стъкла. По този начин, дори и на 100% непрозразни, стъклата НЕ ограничават видимостта спрямо товарната версия. Затова и отдавна отпадна забраната за затъмняване на задно стъкло и странични (без предни врати). И в цял свят е така по същата причина.

По повод полицаите пък - аз карам с леко затъмнени всички стъкла (без челото) на комбито, няколко пъти са ме спирали - дори не е ставало дума за това (всичко останало ми е изрядно). Сега мисля и на Вентото да направя по същия начин всички стъкла. А когато решат да се заяждат или да си искат, винаги ще намерят за какво. Мен са ме спирали и с шублер ми мериха грайфер на гумите (17ки) и като показа 6мм (нови бяха 7,5мм), оня ми вика - момче, на косъм се размина... :screwy При законова норма 1,6мм :screwy :screwy :screwy Така че, всичко е до преценка на проверяващия, стига разбира се да не са на 100% черни. Ако е леко, обикновено не се заяждат.

Потребителски аватар
kav4o
Автомобил: VW Golf MK2
Двигател: ABF 1988

Мнениеот kav4o » Чет 12 май 2011 12:32

Vento написа: ..аз карам с леко затъмнени всички стъкла (без челото) на комбито, няколко пъти са ме спирали - дори не е ставало дума за това (всичко останало ми е изрядно)..

А какво точно фолио ползваш, че и аз доста отдавна се каня за леко затъмняване :mrgreen: 8)

Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Мнениеот Vento » Чет 12 май 2011 12:49

Llumar
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
Изображение
ИзображениеИзображение

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 12 май 2011 12:59

Ето една извадка от Правилника за прилагане на ЗДвП:

Чл. 13. Забранено е поставянето на пердета на стъклата на предните врати и на задното стъкло. Допуска се поставяне на пердета на стъклата на задните врати само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

http://lex.bg/bg/laws/ldoc/-13618687

Потребителски аватар
Tipsy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tipsy » Чет 12 май 2011 13:33

Закон за движение по пътищата последно изменен с ДВ. бр.19 от 8 Март 2011г.
Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.
(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

Правилник за прилагане на закона за движението по пътищата последно изменен с ДВ. бр.45 от 16 Юни 2009г.
Чл. 13. Забранено е поставянето на пердета на стъклата на предните врати и на задното стъкло. Допуска се поставяне на пердета на стъклата на задните врати само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

Тънкия момент в цялата ситуация е "задните врати", понеже хечбека се води 3/5 врати и съответно стъклото на багажника се явява стъкло на задна врата.

Върни се в “Направи си сам!”