Смяна на осветлението на таблото

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
doaiena
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Re: Смяна на осветлението на таблото

Мнениеот doaiena » Нед 04 юли 2010 6:36

rhodius написа:Здравейте колеги моля ви които е сменял осветлението на врътките за парното ако може да ми помогне че направо ще се побъркам, от 1 месец търся и обикалям по автоморги за тая дреболия(малка но важна) и на всякъде ми казват че нямат.Ако на някой му е излишна нека ми я изпрати. Хваща ме яд, защото всичко по осветлението е свързано и готово а не мога да видя как свети :banghead:

да уточня трябва ми за средното осветление за да стане равномерно осветлението на всякъде.

И да има никой няма да ти продаде само средната бленда, купи си целия преден панел само за врътките /без задната част с механиката/ ако се навие да ти го продаде и си изрежи това което ти трябва, другия вариант е да си изрежеш сам от твърди прозрачни корици за папки има различни цветове!

Потребителски аватар
rhodius
Автомобил: vw golf III
Двигател: AEK 1995

Мнениеот rhodius » Нед 04 юли 2010 10:31

Да знам че няма светловод на средното, имах предвид че ми трябва левия за да го сложа пак там, защото моя от снимката го изрязах за средата. Пробвах с какво ли не прозрачен cd-диск, корици на папки,бъркалки за кафе разни пластмасови кутийки и т.н. но от оригиналното по добре няма(светлината на всякъде става равномерна)

steff 55
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот steff 55 » Сря 07 юли 2010 9:38

Колега Rhodius,позволявам си да ти дам някой друг съвет относно твоя проблем,тъй-като съм минал по този път и на базата проба - грешка съм стигнал до истината ,така да се каже!Като цяло подходът ти към този светловод,който искаш да си намериш и сложиш е грешен.Дори и да си намериш такъв,(няма да ти е трудно,защото аз имам такъв и ще ти го подаря ако искаш),ако го осветиш фронтално,тоест както ти си го замислил,няма да получиш равномерна осветеност.Дори и с него,където има диод,там светлината ще е по-силна и ще има светло петно.Причините за това са две.Първата и основната е че този светловод не е измислен да се осветява челно(централно).Обърни внимание как завършват двата му края- отворени и леко завити на вътре.Именно там трябва да му се подаде светлина.Оригинално,монтажното му положение е такова,че големият светловод (паяка),както му казват,се подава от вътрешната страна на панела с врътките за парното,и опира точно в извития и отрязан край на светловода.Обърни внимание сега на самата периферия на свтловода(този който искаш).Там където той трябва да свети,е надраскан,има фабрично направени черти.Значи с две думи:Този светловод мове да свети ако му подадеш светлина от двата му края и ще свети САМО там където е надраскан(гравиран).Светлината излиза напред само от тези малки гравирани чертички.Загледай се има едни табелки,слагат ги по кина,зали,заведения молове и т.н. - "ИЗХОД".Те представляват плексигласова плочка ПРОЗРАЧНА,и внимавай - в ГОРНИЯ ръб на която има 3-4 диода,най-често зелени!И ефекта (особенно на тъмно) е че свети само човечето и буквите,а самата плексигласова плочка - не.Защото човечето и буквите са "надраскани",гравирани на нея и светят само те.Абсолютно същият е ефекта и при твоя светловод.
Втората причина поради която няма да получиш желания ефект е - няма достатъчно разтояние от диода до светловода,и светлината няма как да се разсее!Има много теми из форума за направата на тези врътки за парното.Наистина изпълнението им е малко по-сложно от това на което си заложил ти,но ефекта е коренно различен.Ако искаш свтловода - имаш го!Ако искаш съвет за другия начин винаги ще ти помогна.Ако нещо не ти е ясно - пиши!Успех!Няма по-хубаво от това да си го направиш сам!

Потребителски аватар
rhodius
Автомобил: vw golf III
Двигател: AEK 1995

Мнениеот rhodius » Чет 08 юли 2010 0:31

Към колегата steff 55.
Здравей колега благодаря за предложението да ми дадеш светловода но вече си намерих.Относно съвета също ти благодаря но не съм съгласен с теб погледни снимката която бях приложил в по предния ми коментар светодиодите са поставени на мястото където излизат краката на паяка,точно там се опират и краищата на ринга както казваш ти "отворени и леко завити на вътре".Между диода и края на ринга не съм оставил разстояние то не е нужно(колкото по близо по силно свети в ринга),просто диода се поставя в единия край на ринга където е гравиран така по големия сноп от светлина преминава през гравюрата.Крайния резултат е перфектен няма повече или по-малко осветени места, на всякъде е равномерно.За мен е излишно да се нареждат по 10-15 диода,наистина е малко по сложно да ги навържеш и ас преди го бях направил така но не ми хареса.Остават ми някои дреболии за довършване но ще пътувам и няма да ме има 2-3 дни като се върна ще го довърша и ще кача снимки.

Ако искаш погледни тук(ас го направих почти по същия начин): http://www.blauetachos.de/doc/vw/golf_3 ... chtung.htm

Последна промяна от rhodius на Чет 08 юли 2010 20:51, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Sasio
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Sasio » Чет 08 юли 2010 17:07

към steff 55
Колега ако не ти трябва светловода дай го на мене да си довърша на мойта

steff 55
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот steff 55 » Пон 30 авг 2010 9:01

Колега Сасио,нямаш проблем!Естествено че ще ти го дам!Тел. ми е 0898746500.Звънни да се разберем!

Потребителски аватар
Sasio
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Sasio » Пон 30 авг 2010 18:42

Вече намерих мерси все пак ще кача снимка как се получи по-нататък

Потребителски аватар
GolfGtI115
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GolfGtI115 » Сря 01 сеп 2010 23:20

Здравейте колеги! И аз да се похваля със новото си парно :banana :kissy: току що го монтирах и снимах.Следват копчетата за ел. стъклата по конзолата на парното и по вратите.Километража ми е отдавна,но мисля да му расея светлината на диодите и така ще остане.Еми това е,общо ми излезна към 5ч. труда защото нз кое,как и къде.Жилата са мн гадни(ГТИ 2Е) колеги ако си правят парното да внимават че аз мн яко се срязах на едната щипка.Но кефа си иска жертви.чао за сега :applause: :beer Мерси на колегата vaso18 :bowdown

http://kachi-snimka.info/viewer.php?id= ... 75839w.JPG

http://kachi-snimka.info/viewer.php?id= ... 75918n.JPG

Потребителски аватар
pepo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pepo » Сря 06 окт 2010 9:42

pepo написа:и аз да се похваля какво успях да направя :oops: макар че не ми харесва особено много и скоро ще има промяна отново :D :mrgreen:
забравих да вметна че цвета на таблото го смених като смених единствено зеленият филтър пред крушките със червен от папка за документи изрязан.
Във един магазин видях едно улеснение на сичкия труд които хвурляти да дупчите таблото за диоди (ест по този начин таблото ще свети доста по силно),та видях диоди направени вув оригиналните фасунки за таблото и просто се отвъртат старите фасунги със старите крушки и се слагат на същото място новите с диоди които са с цвят по избор и просто се маха зеления филтър пред крушките и мисля че ще се получи мисля тази седмица да пробвам със сини диоди :012:

и още малко подобрения
Прикачени файлове
Изображение0161.jpg
Изображение0162.jpg
Изобр162.jpg
Изобр164.jpg

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 06 окт 2010 10:25

Идеята на диодите колега и дупченето е, че и трите врътки почват да светят еднакво като сила, докато виждаш сам как е при паяка и едната лампа в централната врътка. Страничните две за скоростите на вентилатора и посоката на въздуха почти не се виждат да светят

Потребителски аватар
ogogin
Автомобил: Vw Golf MKV
Двигател: BWA

Мнениеот ogogin » Сря 06 окт 2010 14:25

Колеги, кажете на какво да принтирам иконките от ключа за фаровете, че да пропуска светлина, какъв трябва да е материала? Става дума за това:
Прикачени файлове
27.jpg

Golfer26
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Golfer26 » Сря 06 окт 2010 21:32

Колеги имам въпрос относно осветлението на таблото. Взех си диоди 12 волтови и искам да знам ако ги сложа без съпротивления дали е проблем, дали няма да изгорят бързо? Благодаря предварително!

Поздрави!

Потребителски аватар
live_for_passat
Автомобил: VW Bora 1.9 TDI PD 131hp
Двигател: ASZ 2002

Мнениеот live_for_passat » Сря 06 окт 2010 22:43

аз си взех плазмено панелче за врътките на парното - 30лв и съм яко доволен... :beer

Потребителски аватар
crashman
Автомобил: Bora
Двигател: AUS
Контакти:

Мнениеот crashman » Чет 07 окт 2010 10:52

Golfer26 написа:Колеги имам въпрос относно осветлението на таблото. Взех си диоди 12 волтови и искам да знам ако ги сложа без съпротивления дали е проблем, дали няма да изгорят бързо? Благодаря предварително!

Поздрави!

Не.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 07 окт 2010 17:23

live_for_passat написа:аз си взех плазмено панелче за врътките на парното - 30лв и съм яко доволен... :beer

На 12 волта ли е или изисква допълнителен баласт примерно! дай малко повече инфо ако може

Върни се в “Направи си сам!”