Мнениеот steff 55 » Сря 07 юли 2010 9:38
Колега Rhodius,позволявам си да ти дам някой друг съвет относно твоя проблем,тъй-като съм минал по този път и на базата проба - грешка съм стигнал до истината ,така да се каже!Като цяло подходът ти към този светловод,който искаш да си намериш и сложиш е грешен.Дори и да си намериш такъв,(няма да ти е трудно,защото аз имам такъв и ще ти го подаря ако искаш),ако го осветиш фронтално,тоест както ти си го замислил,няма да получиш равномерна осветеност.Дори и с него,където има диод,там светлината ще е по-силна и ще има светло петно.Причините за това са две.Първата и основната е че този светловод не е измислен да се осветява челно(централно).Обърни внимание как завършват двата му края- отворени и леко завити на вътре.Именно там трябва да му се подаде светлина.Оригинално,монтажното му положение е такова,че големият светловод (паяка),както му казват,се подава от вътрешната страна на панела с врътките за парното,и опира точно в извития и отрязан край на светловода.Обърни внимание сега на самата периферия на свтловода(този който искаш).Там където той трябва да свети,е надраскан,има фабрично направени черти.Значи с две думи:Този светловод мове да свети ако му подадеш светлина от двата му края и ще свети САМО там където е надраскан(гравиран).Светлината излиза напред само от тези малки гравирани чертички.Загледай се има едни табелки,слагат ги по кина,зали,заведения молове и т.н. - "ИЗХОД".Те представляват плексигласова плочка ПРОЗРАЧНА,и внимавай - в ГОРНИЯ ръб на която има 3-4 диода,най-често зелени!И ефекта (особенно на тъмно) е че свети само човечето и буквите,а самата плексигласова плочка - не.Защото човечето и буквите са "надраскани",гравирани на нея и светят само те.Абсолютно същият е ефекта и при твоя светловод.
Втората причина поради която няма да получиш желания ефект е - няма достатъчно разтояние от диода до светловода,и светлината няма как да се разсее!Има много теми из форума за направата на тези врътки за парното.Наистина изпълнението им е малко по-сложно от това на което си заложил ти,но ефекта е коренно различен.Ако искаш свтловода - имаш го!Ако искаш съвет за другия начин винаги ще ти помогна.Ако нещо не ти е ясно - пиши!Успех!Няма по-хубаво от това да си го направиш сам!