колеги темата е малко старичка но случайно попаднах на нея.Днес си направих плафона на "заспива" бавно, но се наложи да използвам LED вместо стандартаната 5в крушка.Ако мога да помогна нещо бих се радвал.Качил съм доста подробно описание със снимки тук:
http://seat-bg.com/viewtopic.php?t=12098&highlight=
Интериорно тарикатско осветление
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- maksi
- Автомобил: VW Touran
- Двигател: AZV
- Контакти:
Re: Интериорно тарикатско осветление
Имам въпрос към бавногаснещото осветление...На веригата,която захранвам съм поставил два кондензатора с капацитет 3300 м.Ф. всеки(35V).Във веригата са свързани паралелно,а двата заедно са свързани последователно.Във веригата има 24 диода свързани на 8 групи по 3.Плафона заспива плавно веднага щом се затвори вратата или се изключи осветлението.Същото се получaва и когато бях сложил един кондензатор.Целта ми е да свети поне 7-8 секунди.Къде греша и колко м.Ф. трябва да сложа?
На въпроса ми защо диодите продължават да светят съвсем леко,когато във веригата има кондензатор,намерих отговор.

На въпроса ми защо диодите продължават да светят съвсем леко,когато във веригата има кондензатор,намерих отговор.
- bahyr
- Автомобил: LEON ST
- Двигател: CXSA
maksi написа:а двата заедно са свързани последователно
Свържи ги паралелно и виж как е. По начина по който си ги свързал сумарно стават 1650uF
- RANOPILE
- Автомобил: VW Polo 2F
- Двигател: AAU 1994
Аз в работа вчера пробвах 3 групи от по 3 светодиода + резистор. Към тях свързах успоредно кондензатор(2200uF)/като когато искате да увеличите капацитета връзвайте успоредно на веригата всеки следващ кондензатор/. Получи се плавно изгасване до един момент и после много много бавно изгасват диодите. Затова успоредно на цялата досегашна верига сложих съпротивление, но беше с висока стойност и гаснеха бързо(820 и 1000ома). Следващи път ще опитам с по-малко и се надявам да се получи желания ефект
.
По проекта ми за плафон мисля да сложа 4000uF и да бъдат 12 или 15 светодиода.

По проекта ми за плафон мисля да сложа 4000uF и да бъдат 12 или 15 светодиода.
- dinkonikolaev
- Автомобил: VW Golf 2 GTI Golf 3 Variant
- Двигател: PF AAM
Да попитам нещичко.Аз съм със диодна крушка(вътре с 6 диодчета) но стс стандартния цокал като при стъклените крушки.Какъв кондензатор да вържа за да ми изгасва плавно плафона.
Диодчетата НЕ са CMD!
Диодчетата НЕ са CMD!
-
- Автомобил:
- Двигател:
Можеш да установиш само опитно каква стойност най-много ти допада. Това, че не са CMD, не стеснява кръга на възможностите особено много.
- RANOPILE
dinkonikolaev написа:Да попитам нещичко.Аз съм със диодна крушка(вътре с 6 диодчета) но стс стандартния цокал като при стъклените крушки.Какъв кондензатор да вържа за да ми изгасва плавно плафона.
Диодчетата НЕ са CMD!
Аз сложих 18 светодиода(бели, 5мм, 20000mcd) в групи по 3 със съпротивление 300 ома. Успоредно на веригата дотук сложих един кондензатор 3300uF(микрофарада) и пак успоредно едно съпротивление 5,5 килоома(без него не гаснат плавно докрай светодиодите). Гасне плавно и на мен лично много си ми харесва. Свети перфектно. Всичко огрява и харчи много по-малко от обикновената 10-ватова крушка.
- dinkonikolaev
Днес за 5 минути направих плафона да заспива бавничко.Използвал съм кондензатор 4700мф.Доволен съм как гасне.Също така се появи едно недоизгасване на цяло ами лека полека си свети но много слабичко.не знам защо но си ме кефи 

- RANOPILE
dinkonikolaev написа:...Също така се появи едно недоизгасване на цяло ами лека полека си свети но много слабичко...
Предполагам че си свързал кондензатора успоредно на светодиодната крушка.
То ще изчезне ако успоредно на кондензатора вържеш във веригата едно съпротивление, но да е голямо(аз ползвам над 5 килоома), че при малки(200-800ома) много бързо изгасва(правил съм тестове тук в завода и при 5,5 килоома гасне перфектно).
- dinkonikolaev
Да успоредно е вързан но си ме кефи как лекичко свети и не мисля да го барам повече