Интериорно тарикатско осветление

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
Golf_Mon
Автомобил: BMW E90 320i Ibiza 6k1
Двигател: бензинов

Re: Интериорно тарикатско осветление

Мнениеот Golf_Mon » Чет 28 яну 2010 1:26

колеги темата е малко старичка но случайно попаднах на нея.Днес си направих плафона на "заспива" бавно, но се наложи да използвам LED вместо стандартаната 5в крушка.Ако мога да помогна нещо бих се радвал.Качил съм доста подробно описание със снимки тук:
http://seat-bg.com/viewtopic.php?t=12098&highlight=

Потребителски аватар
maksi
Автомобил: VW Touran
Двигател: AZV
Контакти:

Мнениеот maksi » Сря 19 май 2010 9:25

Имам въпрос към бавногаснещото осветление...На веригата,която захранвам съм поставил два кондензатора с капацитет 3300 м.Ф. всеки(35V).Във веригата са свързани паралелно,а двата заедно са свързани последователно.Във веригата има 24 диода свързани на 8 групи по 3.Плафона заспива плавно веднага щом се затвори вратата или се изключи осветлението.Същото се получaва и когато бях сложил един кондензатор.Целта ми е да свети поне 7-8 секунди.Къде греша и колко м.Ф. трябва да сложа? :bowdown
На въпроса ми защо диодите продължават да светят съвсем леко,когато във веригата има кондензатор,намерих отговор.

Потребителски аватар
bahyr
Автомобил: LEON ST
Двигател: CXSA

Мнениеот bahyr » Сря 19 май 2010 11:14

maksi написа:а двата заедно са свързани последователно

Свържи ги паралелно и виж как е. По начина по който си ги свързал сумарно стават 1650uF

Потребителски аватар
RANOPILE
Автомобил: VW Polo 2F
Двигател: AAU 1994

Мнениеот RANOPILE » Чет 30 дек 2010 12:11

Аз в работа вчера пробвах 3 групи от по 3 светодиода + резистор. Към тях свързах успоредно кондензатор(2200uF)/като когато искате да увеличите капацитета връзвайте успоредно на веригата всеки следващ кондензатор/. Получи се плавно изгасване до един момент и после много много бавно изгасват диодите. Затова успоредно на цялата досегашна верига сложих съпротивление, но беше с висока стойност и гаснеха бързо(820 и 1000ома). Следващи път ще опитам с по-малко и се надявам да се получи желания ефект ;).
По проекта ми за плафон мисля да сложа 4000uF и да бъдат 12 или 15 светодиода.

Потребителски аватар
dinkonikolaev
Автомобил: VW Golf 2 GTI Golf 3 Variant
Двигател: PF AAM

Мнениеот dinkonikolaev » Пет 31 дек 2010 11:32

Да попитам нещичко.Аз съм със диодна крушка(вътре с 6 диодчета) но стс стандартния цокал като при стъклените крушки.Какъв кондензатор да вържа за да ми изгасва плавно плафона.

Диодчетата НЕ са CMD!

jamesdav
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jamesdav » Нед 02 яну 2011 14:41

Можеш да установиш само опитно каква стойност най-много ти допада. Това, че не са CMD, не стеснява кръга на възможностите особено много.

Потребителски аватар
RANOPILE

Мнениеот RANOPILE » Сря 12 яну 2011 17:45

dinkonikolaev написа:Да попитам нещичко.Аз съм със диодна крушка(вътре с 6 диодчета) но стс стандартния цокал като при стъклените крушки.Какъв кондензатор да вържа за да ми изгасва плавно плафона.

Диодчетата НЕ са CMD!

Аз сложих 18 светодиода(бели, 5мм, 20000mcd) в групи по 3 със съпротивление 300 ома. Успоредно на веригата дотук сложих един кондензатор 3300uF(микрофарада) и пак успоредно едно съпротивление 5,5 килоома(без него не гаснат плавно докрай светодиодите). Гасне плавно и на мен лично много си ми харесва. Свети перфектно. Всичко огрява и харчи много по-малко от обикновената 10-ватова крушка.

Потребителски аватар
dinkonikolaev

Мнениеот dinkonikolaev » Сря 12 яну 2011 20:06

Днес за 5 минути направих плафона да заспива бавничко.Използвал съм кондензатор 4700мф.Доволен съм как гасне.Също така се появи едно недоизгасване на цяло ами лека полека си свети но много слабичко.не знам защо но си ме кефи :)

Потребителски аватар
RANOPILE

Мнениеот RANOPILE » Чет 13 яну 2011 7:57

dinkonikolaev написа:...Също така се появи едно недоизгасване на цяло ами лека полека си свети но много слабичко...

Предполагам че си свързал кондензатора успоредно на светодиодната крушка.

То ще изчезне ако успоредно на кондензатора вържеш във веригата едно съпротивление, но да е голямо(аз ползвам над 5 килоома), че при малки(200-800ома) много бързо изгасва(правил съм тестове тук в завода и при 5,5 килоома гасне перфектно).

Потребителски аватар
dinkonikolaev

Мнениеот dinkonikolaev » Чет 13 яну 2011 9:15

Да успоредно е вързан но си ме кефи как лекичко свети и не мисля да го барам повече :wink:

Върни се в “Направи си сам!”