Добавяне на Traction Control на Голф4 (ABS->ABS+EDS+MSR+ASR)

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Re: Добавяне на Traction Control на Голф4 (ABS->ABS+EDS+MSR+ASR)

Мнениеот tih » Съб 10 мар 2012 19:49

Точно, както при мене. Аз не очаквам по-голяма проходимост, но очаквах когато пробвам да въртя гуми, нещо на удуши мотора и спре превъртането, но това не се случи, дали е възможно самия модул да подлежи на някакви настройки с ваг-ком? Но и да няма, утре ако имам време ще сложа и бутона, поне лампата да мига, да си мисля че нещо става :)

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Съб 10 мар 2012 19:49

.

Последна промяна от tih на Съб 10 мар 2012 22:04, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Съб 10 мар 2012 20:36

Абсолютно същия въпрос имам и аз. За проходимостта и аз не претендирам нищо, макар че бях откровено казано разочарован като видях, че от преспите, от които излезе колата, можеше да излезе и без EDS, а иначе просто никакъв шанс - едното колело си превърта и по нищо не се познава, че има EDS. Също така очаквах нещо да ми пречи да потеглям с мръсна газ.

Дали има елемент на кодиране, който с колегата да сме пропуснали?

Потребителски аватар
IvailoOo
Автомобил: Audi A4 B7 Avant
Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW

Мнениеот IvailoOo » Нед 11 мар 2012 0:15

Честно казано 4ките не са от най-проходимите автомобили (и от това съм крайно разочарован).Засега на мен лично ASR-a само ми пречи.Единствено наскоро след снеговалежите ми помогна един път,докато изпреварвах и онзи отдясно реши да свие към мен и съответно имаше малко off-road-инг mhihi Иначе някой,ако знае как се изключва тая глупост да казва death

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Нед 11 мар 2012 1:06

Еми, колега, нали знаеш - тези, дето го имат, искат да го изключат, а тези, които го нямат, искат да си го набавят. Аз не мисля, че пречи, само може да помогне в определени ситуации.

Ако искаш да го изключиш заедно с ABS-a, най-лесно става като откачиш буксата на ABS помпата от модула. Поне при мен по този начин всичко е изключено и лампичката на таблото не светва. Ако искаш само ASR-a да изключиш, а да си запазиш ABS-a, не знам как ще стане. Може би ако прекодираш контролера, така че той да си мисли, че има само ABS+EDS?

Ето тук са кодировките: http://de.openobd.org/vw/golf_1j.htm#03
Може да си избереш... но не знам дали ще стане нещо така. Трябва някой по-компетентен да каже.

Аз все пак не те съветвам да го изключваш.

ПП. При теб какво става ако тръгнеш рязко с пилене на гуми? Можеш ли да превъртиш гумите или ASR-ът не ти позволява?

Потребителски аватар
IvailoOo
Автомобил: Audi A4 B7 Avant
Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW

Мнениеот IvailoOo » Нед 11 мар 2012 2:42

На 1-ва няма голяма полза от него.Вече като вкарам втора или трета и като почне да превъртат гумите на асфалта направо се залепяш за таблото...и точно затова искам да го изключа,защото всеки път,когат0 се налага по-бързо да се изтегля трябва да натискам копчето да го изключвам,понеже моята на 1-ва и 2-ра трудно се вкарва в пътя ,а ако е и включен става още по-лошо :screwy Или почва да ходи наляво-надясно или направо спира да набира и ако идва отзад някой по-засилен :dummy:

Потребителски аватар
tonyM
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tonyM » Нед 11 мар 2012 9:11

Три са начините за изключване на EDS/ASR:
1. Подменяш модула с такъв само с ABS.
2. Прекодираш го с кодировка за ABS (лесно става само с МК60).
3. Изключваш го принудително при всяко даване на контакт с ето тази хитрина: http://www.pocketrocket.ca/disable_asr.html , http://s90139951.onlinehome.us/vw/asrmod.htm . Повече съм писал тук- viewtopic.php?f=5&t=235196

Последна промяна от tonyM на Нед 11 мар 2012 10:15, променено общо 1 път.

goodyy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот goodyy » Нед 11 мар 2012 9:32

Аз също съм навит като колегата с 3-ката. Дали ще стане или няма да стане без КАН, май е въпрос на опити. Монтирал съм си табло от 4-ка и лампата за ASR-а съм я шунтирал, за да не свети излишно. Аз съм със 1Z. Колата ми е синхро и ако тръгне това нещо ще бъде супер. Ще следя темата.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Нед 11 мар 2012 12:50

Аз имам един въпрос към колегата tonyM, тъй като съм се убедил, че той е ненадминат в областта на електрониката :bowdown

Дали няма начин един обикновен ABS модул MK20 да се доработи до такъв с EDS/MSR/ASR функционалност? Допускам, че двата контролера хардуерно са на 95% еднакви. Не може ли да се дозапоят липсващите електронни елементи, да се прекодира (или при необходимост - префлашне) и така да се извърши ъпгрейдът? Не става дума за хидроблока с вентилите, където има сериозни хардуерни различия, а само за контролерите. Питам, защото нали аз имам дефектен контролер. В случай, че моят не може да се поправи, няма ли как да сложа контролера от обикновения ABS модул и някак си да го модифицирам?

Потребителски аватар
tonyM
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tonyM » Нед 11 мар 2012 16:06

Интересно...
На първо време направи хубави снимки на платките на двата блока, като ги отвориш.
Пък после ще му мислим.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Нед 11 мар 2012 17:44

Обещавам да направя снимки на модула с ASR. Ако се оправи с презапояване на проблемните места, няма да отварям и другия модул, за да го разучавам.

Потребителски аватар
tonyM
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tonyM » Нед 11 мар 2012 18:39

Докато не съм забравил...
За мераклийте за ъпргрейда от Варна: сетих се в коя морга имаше подходящ за ъпгрейда ASR-модул. Може още да е наличен.
Който има интерес, да пише на лични.

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Съб 17 мар 2012 19:33

Аз нещо ударих на камък, което още повече ме разочарова от ъпгрейда, доста порових в нета и до колкото разбирам интервенции към модул МК20 с Ваг-ком са невъзможни поне от към настройки на чувствителността, това от една страна, а от друга - така и неможах да свържа пълноценно бутона, в момента единствено го ползвам за украса на таблото, просто си свети, без да се ползва по предназначение, с братчето ми се мъчихме да прекарваме кабел директно от модула до таблото и бутона - не можем да намерим точния пин, правихме проба с една крушка и там където трябва да светне, тя не свети, а свети на съвсем различни пинове, а по съвета на колегата ТониМ, да прекъснем кабела на самото табло поне 10см навътре за да избегнем масата, пак не става защото влиза в един прилично голям сноп с кабели, който няма как да се издърпа или да се стигне до каквато и да е видимост по-надолу, освен ако не изкормя абсолютно цялото арматурно табло, което определено няма да направя и така, за момента една голяма греда, чувствам се леко набутан, някой ако може да вдъхне малко надежда, няма да е излишно :?

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Нед 18 мар 2012 1:36

Колега, защо ти е да проследяваш кабела, който излиза от зелената букса на таблото? При теб той фоабрично отива на маса. За да свържеш бутона правиш следното:

1. Режеш сиво-черния кабел, който излиза от зелената букса зад таблото (май беше на пин 14 на зелената букса, но вече не помня, трябва пак да провериш)
2. Частта от кабела, която отива към дебелия сноп жици надолу я забравяш.
3. Частта от кабела, която отива към буксата (т.е. сиво-черното кабелче, което стърчи от зелената букса) я запояваш към пин5 на копчето.
4. От голямата букса с 25 пина на самия ABS модул намираш сиво-черния кабел, който е на пин 15, и го срязваш. Частта от кабела, която отива навътре в дебелия сноп я зарязваш.
5. Частта от кабела, която отива в буксата, я запояваш към кабела, който вече си прекарал от пин14 на таблото към пин 5 на копчето. Тоест, пин15 на буксата на модула, пин 14 на зелената букса и пин 5 на копчето за свързани заедно.
6. Свързваш захранването и подсветката на копчето, най-лесно става като ги запоиш към копчето за задния подгрев.

Ето ти схема: http://pics.tdiclub.com/data/500/6871Copy_of_12a.pdf (на пета страница погледни). Успех и дано да стане ;)

Чувствителността не може да се настройва, но според мен все пак ъпгрейдът си заслужава :да:

Потребителски аватар
deversant
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот deversant » Нед 18 мар 2012 9:41

Наскоро сканирах един Seat ibiza 2000 год. бензин,да му направя стъклата да се вдигат от дистанционното (ударих на камък,не прочете комфорт модула).Но случайно видях,че аср модулът е същият! :)
Да имат предвид колегите какъв да търсят!

Върни се в “Направи си сам!”