Решение на ' Не ми се отваря вратата '

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
bahyr
Автомобил: LEON ST
Двигател: CXSA

Решение на ' Не ми се отваря вратата '

Мнениеот bahyr » Пон 30 мар 2009 18:05

Както се досещате и аз изпаднах в ситуация да не мога да си отворя вратата нито отвътре
нито отвън ( естествено шофьорската ). Ето и конкретната ситуация, централното напомпва
вратите се отключват, и четирите палчета се вдигат но шофьорската врата остава заключена.
Неможе да се отвори нито отвън нито отвътре, при ръчно движение на палчето механиката вътре
работи но го няма характерното кликване.
Няма да се спирам на оварянето на вратата, махането на кората и разглабянето на бравата (
изобилстваше с похвали към Немските конструктори и техните майки :banghead: ). Преминаваме към разглобената
брава, и идва момента с чуденката 'абе зако отиват толкос кабели към таз брава', както
и обясненията на колеги с този проблем 'като разкача акомулатора и вече мога да отворя вратата'
или ' като разкача буксата с четерите кабела и вече се оваря но централното не спира да помпи'.
Така закакво са всичките кабели, малката букса горната(май беше с 3 кабела) е за командване
на централното( отключено-заключено ) с ключа в ключалката. Голямата( с четитите кабела )
двата са ключе което следи крайното положение при изпомпване(май заключването), а напомването
компресора сигор си го следи по ток. А сега познайте закакво са другите два кабела, оказа
се че са намотката на един соленоид чиято сърцевина освобождава някакъв механизъм за допълнително
заключване. Ако някой знае кога точно сработва този соленоид да каже.
Механиката на този соленоид е от големичка бобина и сърцевина, сърцевината е от два метални цилиндъра
меден щифт и една малка пружинка връщаща щифта при отпускане на бубината. При мен поради влага и съответно
ръжда когато бубината сработи подвижният цилиндър се заклещва и като отпусне пружинката
не може да прибере щифта.
Следва шкурчица гресчица и работата заспива.
За любознателните е снимката:

Изображение
П.С. Колата е Г3 '95

Потребителски аватар
sa6i4
Автомобил:
Двигател:

Re: Решение на ' Не ми се отваря вратата '

Мнениеот sa6i4 » Пон 30 мар 2009 22:52

А най-лесното решение е да се изхвърли малумното вакумно централно и да се сложи електрическо такова :banana

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Вто 31 мар 2009 0:23

Това с допълнителното заключване мисля че сработва при повторно заключване с ключа,т.е. ако завъртиш два пъти надясно да речем се задейства. Предпазва от издърпване на палчето от крадци(или поне такава му е целта).

Потребителски аватар
ceci4
Автомобил: VW Golf V TDI 16V
Двигател: BKD 2004

Мнениеот ceci4 » Вто 31 мар 2009 9:29

Май същия проблем ще се окаже и на моята тройка, но на пасажерската врата. Предимно си работи, но понякога няма отваряне нито отвън, нито отвътре. Заключвам и отключвам няколко пъти, но без резултат. На другия ден всичко си работи и аз се отказвам да търся проблема, защото е изчезнал. Но вече знам къде да направя профилактика :) . Полезно инфо и добре споделено :bowdown

Потребителски аватар
ch2mod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ch2mod » Вто 31 мар 2009 14:12

ако централното е вакумно трябва да се прегледат абсолютно всички гумени части тапи маркучи и т.н.
ако влезе въздух забравяш за вакуум съответно и за отключване/заключване то е ясно
на едно приятелче му се беше цепнало много леко едно уплътнение в капака на багажника.....
вариянта е временно да се залепи с хубава лепенка ВРЕМЕННО, докато се смени.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пет 03 апр 2009 22:03

ceci4 написа:Май същия проблем ще се окаже и на моята тройка, но на пасажерската врата. Предимно си работи, но понякога няма отваряне нито отвън, нито отвътре. Заключвам и отключвам няколко пъти, но без резултат. На другия ден всичко си работи и аз се отказвам да търся проблема, защото е изчезнал. Но вече знам къде да направя профилактика :) . Полезно инфо и добре споделено :bowdown

Напръскай бравата отвътре със смазващ спрей и раздвижване и си готов.Тия банички и аз съм ги ял...

Потребителски аватар
ch2mod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ch2mod » Съб 04 апр 2009 8:38

ами да ако е запецнал апарата това е

моите врати ги пръснах хубаво с wd-40 и сега се затварят като гумени :Mr Green Fun

Върни се в “Направи си сам!”