Преработка на скоростна кутия

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
petroffbg
Автомобил:
Двигател:

Преработка на скоростна кутия

Мнениеот petroffbg » Пон 26 дек 2011 11:38

Най-вероятно на всеки му се е случвало при старт да изспусне предавка и от там всичко отива по-дяволите.Решението е преработка на зацепването в кутията или така нареченият смол-док,познат като моторджийски предавки с чопове.След заигравка от около месец,нещата се получиха,ето и процеса на изработка,до завършен вид:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Последна промяна от brabus на Пон 26 дек 2011 14:42, променено общо 1 път.
Причина: Заглавията се пишат с малки букви.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: ПРЕРАБОТКА НА СКОРОСТНА КУТИЯ

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 26 дек 2011 12:22

Т.е върху старите зъбни колелета ли сте работили или изцяло нови!? Малко повече за принципа, ако може да разясните и не на последно място, освен фреза какъв инструмент специализиран би потрябвал, защото ще е трудно направи си сам за всеки. Чертежи, схеми, изчисления, какви и от къде!?

П.С Оправи заглавието колега, че с тия главни букви темата ще замине много бързо към вечните ловни полета.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Пон 26 дек 2011 12:42

иработваш нови муфи за включване, разкарваш синхронизаторите.
Доколкото виждам оставаш с оригиналните зъбни колела на предавките, преработвайки ги.

самото зацепване на муфата със зъбното колело вече не става посредством закопчаване на зъбците на муфата с тези на самото зъбно колело, а с тези чопове. Така хем отпада варианта да не влезе скоростта, хем и от износване/ замазване на зъбите на муфата/зъбното колело.

Така на снимка ми е малко криво, друго е да се види наживо, но схавал ли съм правилно идеята?
Интересно ми е да споделиш и как се държи кутията по този начин.
М/у другото си се докопал до инструменти :lol: Имаш ли притеснения относно здравината на материала. Могат ли да направят зъбно колело за дадена предавка, при положение че не е правозъба, а под ъгъл. Търся възможност за усилване на 02а кутия, за да поема повече въртящ момент.

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Пон 26 дек 2011 13:06

Точно така се прави-браво!Дано само си използвал хубав материал...Кутиите на Hewland използват кожух на VW/Audi,така,че сам по себе си този факт говори,че са удобни за преработка...

Потребителски аватар
petroffbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот petroffbg » Вто 27 дек 2011 10:52

pe6kata написа:иработваш нови муфи за включване, разкарваш синхронизаторите.
Доколкото виждам оставаш с оригиналните зъбни колела на предавките, преработвайки ги.

самото зацепване на муфата със зъбното колело вече не става посредством закопчаване на зъбците на муфата с тези на самото зъбно колело, а с тези чопове. Така хем отпада варианта да не влезе скоростта, хем и от износване/ замазване на зъбите на муфата/зъбното колело.

Така на снимка ми е малко криво, друго е да се види наживо, но схавал ли съм правилно идеята?
Интересно ми е да споделиш и как се държи кутията по този начин.
М/у другото си се докопал до инструменти :lol: Имаш ли притеснения относно здравината на материала. Могат ли да направят зъбно колело за дадена предавка, при положение че не е правозъба, а под ъгъл. Търся възможност за усилване на 02а кутия, за да поема повече въртящ момент.

Общо взето такова е изпълнението на всички рейсинг кутии,идеята е да може да се превключва по всяко време,със или без съединител по възходящ или низходящ ред или с прескачане на предавка.Кутията си се държи съвсем нормално при превключване,странното е,че при включване на първа се чува леко щракане.Идеята я ползвам от началото на сезон 2011,на друга кутия,работи перфектно,след ревизия няма забележки.Тази я правя за колега от Добрич,още не е пробвана,чакам детайлите да се върнат от термичното за да може да я сглобим.За зъбни предавки,ползвам услугите на една Русенска фирма,изчисляват,нарязват,зъбошлайфат,правят и наклонени зъбни,зависи какво поръчаш,останалото произвеждам в гаража.Така изглеждат предавките в една по-различна кутия,тази на ФВ-то е трудна за изпълнение,няма два еднакви детайла вътре,всичко е с различни размери:
Изображение

Потребителски аватар
Ivaile
Автомобил: Touran
Двигател: BSE 2008

Re: Преработка на скоростна кутия

Мнениеот Ivaile » Вто 27 дек 2011 21:57

Прощавай за любопитството, но понеже безплатен обяд няма, колко /лв./ стува това удоволствие?

Потребителски аватар
lent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lent » Вто 27 дек 2011 22:14

Аз не разбрах какво се цели и какъв е смисъла от прреработката.Ще се радвам някой да поясни.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Сря 28 дек 2011 0:48

на фона на написаното, не ти ли е малко тъпо да зададеш подобен въпрос scare

значи и зъбните колела ти ги изработват, не ползваш оригиналните,така ли?
ако е така, предполагам че зъбното колело се изработва заедно с чоповете

какъв мотор ползваш- като мощност и въртящ момент и имал ли си проблем със здравината на зъбнните колела

Имах предвид как се държи кутията при смяна на предавки без съединител. в комбинация с някакъв шорт шифтър ще е доста готино и бързо сменянето на предавки

мислил ли си за правозъби предавки с цел намаляване на загубите в кутията?

Впрочем на тази тема хич не и е тука мястото. Сериозна тема за друг раздел е :!:

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Сря 28 дек 2011 0:58

Кофтито е,че тъй наречените ''dog rings'' се износват малко бързо понякога и искат смяна отвреме-навреме...

Потребителски аватар
lent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lent » Сря 28 дек 2011 1:01

Сега прочетох,че идеята е да може да се превлючват предавките без да се отделя двигателя от трансмисията.Тази рационализация се прави в името на спорта.Темата съдържа ценна информация :D

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Сря 28 дек 2011 1:43

Направо започвам да имам желание да направя и моята кутия така.Жалко ,че не става за всекидневно каране.Цената едва ли ще е ниска.Даже може би цената на частите ще е колкото на още една кутия поне :)

Потребителски аватар
petroffbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот petroffbg » Сря 28 дек 2011 11:02

pe6kata написа:на фона на написаното, не ти ли е малко тъпо да зададеш подобен въпрос scare

значи и зъбните колела ти ги изработват, не ползваш оригиналните,така ли?
ако е така, предполагам че зъбното колело се изработва заедно с чоповете

какъв мотор ползваш- като мощност и въртящ момент и имал ли си проблем със здравината на зъбнните колела

Имах предвид как се държи кутията при смяна на предавки без съединител. в комбинация с някакъв шорт шифтър ще е доста готино и бързо сменянето на предавки

мислил ли си за правозъби предавки с цел намаляване на загубите в кутията?

Впрочем на тази тема хич не и е тука мястото. Сериозна тема за друг раздел е :!:

Тази кутия от ФВ е още в процес на разработка,след сглобяване ще имаме окончателен резултат,но не виждам причина да не работи,остава си с оригиналните предавки с които аз лично не съм съгласен.Аз бръмча с машината от аватара в световно безизвестната дисциплина автокрос,имаме републикански шампионат в България,машината е в клас до 1600см.Мотора е ФВ-1,6-16в атмосверен,не съм го мерил на дино,но си има достатъчно мощност.За зъбните колела,да имах проблеми,докато намеря истински производител,дава гаранция и т.н.Превключването на предавки става много по-лесно и не е проблем за кутията,за леко включване на челните повърхнини на зъбите има изработени наклони,които придърпват муфата към предавката и износване практически няма.Старите разработки са без тези наклони и при тях включването трябва да става с рязък удар,всяко по-внимателно включване води до ритане на лоста и износване на челните ръбчета,не след дълго оставаш без предавка,започва да плюе лоста.Идеята съм я копирал от разработки на Садев,на бъгито работи цял сезон,а там се ходи с лоста по всички предавки многократно,след сезона отварях,износване няма.Ако модераторите решат,да прехвърлят темата в друг раздел,на мен ми се стори най-удачно тук.На този линк,натискате кросмаркет и цъкате на втората икона,има много за гледане:http://www.autocrossnederland.nl/ Не знам защо,но линка не е активен.
Тук може да видите с какво се движи моята машина: http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=113600

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 28 дек 2011 12:29

petroffbg написа:....На този линк,натискате кросмаркет и цъкате на втората икона,има много за гледане:х http://www.autocrossnederland.nl/ Не знам защо,но линка не е активен.
Тук може да видите с какво се движи моята машина: http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=113600

Нямаше интервал между двете точки и линка и затова не е активен, сега работи :beer

Потребителски аватар
petroffbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот petroffbg » Чет 29 дек 2011 8:39

К.Одаджийски написа:
petroffbg написа:....На този линк,натискате кросмаркет и цъкате на втората икона,има много за гледане:х http://www.autocrossnederland.nl/ Не знам защо,но линка не е активен.

Нямаше интервал между двете точки и линка и затова не е активен, сега работи :beer

Мерси и наздраве колега :beer

Потребителски аватар
stanimir_st
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Мнениеот stanimir_st » Чет 29 дек 2011 19:09

колега ти си нечовек, Мащина maikomila
прочетох цялата ти тема в офроуд форума и останах без думи !!! Успех във всяко твое начинание.

Върни се в “Направи си сам!”