Тези дни четох темите на колеги които си правят волтметри тип светеща стълбица/точка с LM3914 и се бях навил и аз да си правя такъв.Докато рових из мрежата,открих сглобен кит в един магазин в Пловдив
http://www.electron-pv.com/index.php?ma ... ducts_id=5
И така,реших вместо волтметър с десет диода,да си сложа дигитален такъв.
Платката не е голяма,но аз искам да се вмести в капачетата под касетофона.За тази цел купих и по-малкия индикаторен елемент който струва 1.80лв.Отстраних оригинално запоения индикатор,като му отрязах крачетата с макетно ножче,за да не нагрявам платката с елементите.После подготвих 11 кабелчета с дължина около 2.5 см.,калайдисах им краищата и свързах съответните изводи към платката.Индикатора монтирах перпендикулярно на платката.В една от декоративните капачки изрязах правоъгълно прозорче.За да не се мандахерца платката, изрязах лентички от фибран,които да уплътнят индикатора и платката.Платката е малко по-голяма от задната част на капачката за това с плоска пиличка направих два канала за да влезе.Понеже индикатора свети доста ярко,пред него сложих бленда от тъмно сива прозрачна пластмаса,която изглежда черна когато зад нея е тъмно.След като се уверих,че платката и индикатора лягат както трябва,ги залях частично със епоксидна смола.
Ами това е горе-долу.
Сега като си навключа всичките консуматори на ток,и волтметъра показва под 13.8,си правя сметка какво да изключа за да не се налага акумулатора да ги храни,вместо той да се храни

Ето и някоя снимка кое и как