Цифров километраж - ниво събиране на информация

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
mr24
Автомобил: Golf 3 TDI 110hp
Двигател:

Цифров километраж - ниво събиране на информация

Мнениеот mr24 » Пон 16 мар 2009 21:32

Не разбрах тук само теми на готови ли "проекти" се пускат или всякакви? Ако темата не е за тук моля да я преместите

За сега събирам само информация, помагайте с каквото можете. Тъй като си разбазиках стрелките по таблото ми дойде идеята да направя километража дигитален. Но не с километраж за колело. Иска ми се да взема информация от таблото и да я изкарам на някаква индикация. Мислех си да е от жичките, които влизат в таблото. Но днес разпитах какъв протокол се използва и ми казаха, че е CAN. И още по-лошото, че най-вероятно се пращат някакви обороти, а таблото прави сметки и изкарва резултата. Втората ми идея която ми дойде е да следя подаваните сигнали към стъпковото моторче за скоростомера. Тук ще падне четене и идентификация, но има реални шансове да стане. Мина ми през акъла да сложа на моторчето да върти потенциометър и от него да определям какво би сочила стрелката. Това е май най-лесния начин, но проблема е закрепването на потенциометъра към оста и също потенциометъра трябва да се върти много леко, за да не натоварва моторчето.
Данните и изкарването им на индикация мисля да става с микроконтролер.
Приемам всякакви предложения...

PitkataJoe
Автомобил:
Двигател:

Re: Цифров километраж - ниво събиране на информация

Мнениеот PitkataJoe » Вто 17 мар 2009 10:39

Колега, зависи какъв ти е привода към километража - жило или си е електрически...
1. Ако е с жило, потърси в интернет за "X-cable" - там има описание и ще ти стане ясна идеята... Проблемът не е да се показва реалната скорост, проблемът е механичното отчитане на изминатите километри, което в този случай става с моторче.
2. Ако ти е електронен - сигнал може да се вземе дори направо от датчика на скоростната кутия.

Потребителски аватар
mr24
Двигател:

Мнениеот mr24 » Вто 17 мар 2009 16:25

PitkataJoe написа:2. Ако ти е електронен - сигнал може да се вземе дори направо от датчика на скоростната кутия.

Електронен е. Как да взема сигнала - от къде по-точно и какво представлява?

Потребителски аватар
kyky
Автомобил: 1983 Volkswagen Golf 1 GTD
Двигател: 1.6TD - CY 1588cc 51kW 68PS
Контакти:

Мнениеот kyky » Сря 18 мар 2009 2:08

...

Последна промяна от kyky на Нед 09 май 2010 2:53, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
mr24
Двигател:

Мнениеот mr24 » Сря 18 мар 2009 18:04

За голф 3, 1.9, TDI, '96

Върни се в “Направи си сам!”