Боядисване с акрилна боя BODYCOLOR

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
deocfc
Автомобил:
Двигател:

Боядисване с акрилна боя BODYCOLOR

Мнениеот deocfc » Сря 05 окт 2011 14:55

Здравейте, колеги,
Не се занимавам с боядисване и не разбирам нищо. По стечение на обстоятелствата ми се наложи да пребоядисам един червен капак от Mitsubishi за да видя как е и да направя услуга (за да не се дават пари на майстори mhihi ). Не беше за мен и ми дадоха акрилна червена боя BODYCOLOR. Продавачът на боята бе дал 400 мл боя, 200 мл разредител и 160 мл втвърдител. Смесих нещата и боядисах капака. Обаче не ми хареса много резултата. Пиша тук за да се анализира ситуацията.
Първо боята не стана гладка както си трябва, а по-скоро на малки вълнички (получи се петнисто).
Второ - толкова бързо стегна, че дори ръцете не можах да си изчистя от боята като свърших с нанасянето.
Пръсках на 2 атмосфери от компресора, а дюзата на пистолета ми е 1.5. Ако имате идеи защо се получи така, споделете :respect

Потребителски аватар
jorocrazy
Автомобил:
Двигател:

Re: Боядисване с акрилна боя BODYCOLOR

Мнениеот jorocrazy » Сря 05 окт 2011 16:06

Здравей,колега. Принципно за добър резултат трябва повърхността да е подготвена идеално, за да може боята да се разлее както трябва. От друга страна гъстота на самата боя трябва да е подходяща, ако е гъста става портокалов ефект, ако е твърде рядка не покрива добре и се стича лесно.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Сря 05 окт 2011 20:36

Аммм...имам един червен калник,за боя...ако стане читаво,ще донеса и капака...после и колата :lol: .Така ще се натрупа опит,който да обясни случката...,май съм нахален... :oops:
Колега,няма точни правила,и температурата,и състава,и подготовка на въздуха...и мноооого опит.Като гледам отстрани-проста работа,резултат отличен(поне за мен),но съм сигурен че ако хвана пистолета-после някой ще ме хване за вратлето!

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Сря 05 окт 2011 22:23

Не се занимавам с боядисване но мога да кажа че 2 атм са твърде малко за каквато и да е боя.

Потребителски аватар
bagera
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bagera » Сря 05 окт 2011 23:20

fox_vt написа:Не се занимавам с боядисване но мога да кажа че 2 атм са твърде малко за каквато и да е боя.

щом не се занимаваш по-добре си замълчи :wink:

Потребителски аватар
DaNicHeLi
Автомобил: Golf IV
Двигател: AGU 1999

Мнениеот DaNicHeLi » Сря 05 окт 2011 23:45

Колега пастирай го с машина и ще се оправи!
Едва ли някой майстор ще се изкаже по въпроса с причината,възможно е да не са правилни пропорциите на втвърдителя,но незнам и как си подготвил основата,шприц пръскал ли си преди това и хубаво ли е изгладен?

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Чет 06 окт 2011 0:19

Особено авто бояджийството иска винаги мерене с вискозимер.Гъста ти е била боята или дюзата ти е кофти.С пастиране...не мога да кажа дали ще стане-пробвай и без това ти е опитен тоя капак.

taran
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот taran » Чет 06 окт 2011 5:18

Доколкото си спомням Бодиколор се смесва 2 части боя и една част втвърдител,демек-трябва да си имал 400 мл.боя и 200 мл.втвърдител.Разредител се добавя на вкус,някои бой понясят повече,други и от втвърдителя стават прекалено редки.
Възможно е пистолета ти да не прави добра "метла",и да проска на пресекулки.Налягането от 2 атмасфери къде го измери-при компресора или при пистолита,щото с всеки метър маркуч имаш загуби и може да си пръскал на по-ниско налягане.
Друг възможев причинител на проблема е втвърдителя-ако са ви дали бърз втвърдител,пък си проскал при 30 градуса...
Бе,много неизвестни има в твоето уравнение,за да се даде точен отговор.

Потребителски аватар
deocfc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот deocfc » Чет 06 окт 2011 10:38

Благодаря на всички за участието в анализирането на проблема. Неизвестните само ги казвате кои са и ги казвам. Да, гледах да ми показва 2 атм. на компресора, защото така бях чел от една тема в лада клуб за тези BODYCOLOR. Идеята на по-ниското налягане беше да не се дигне облак боя и да боядисам всичко наоколо. Но може да се пробва и с по-високо налягане. С щприц кит не съм пръскал, той по целия детайл ли се нанася като 1-ви слой? Друго... боята стегна много бързо, а температурата навън беше около 20 градуса. За идеалната подготовка не съм я изпълнил, ще потърся тема за това тук, ако вие знаете хубава тема можете да дадете линк към нея. Ако има още неизвестни, кажете :beer

Потребителски аватар
bodil4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bodil4o » Чет 06 окт 2011 13:17

С щприц кит не съм пръскал, той по целия детайл ли се нанася като 1-ви слой?

Шприца се пръска, за да се запълни някоя неравност при китосването и отгоре се шкури с водна.Това, че ти е станала на "вълнички" е от пръскането и бързото съхнене на самата боя.Сложил си повече втвърдител и не се е "разляла" както трябва по самия детайл.

taran
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот taran » Чет 06 окт 2011 19:50

Има пистолети който работят на ниско налягане-HVLP,но при тях трябва голям дебит на въздух.Най-вероятно причината за проблема е бързия втвърдител.Може и да се преразреди малко боята,но тогава се появява опастност от стичане.

Потребителски аватар
deocfc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот deocfc » Чет 06 окт 2011 22:24

Един човек разгледа внимателно и каза, че още боя трябва на единица площ. В зависимост от боята се преминава през 1-точки, 2-вълни, 3-ок, 4-стичане. И границата между 2 и 4 е тънка и лесно може да не се оцели. Сигурно това, събрано с всичко, което изредихте, е причината.

ARusev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ARusev » Съб 08 окт 2011 10:04

deocfc написа:Сигурно това, събрано с всичко, което изредихте, е причината.

И най вече това, без което е невъзможен успеха във всяка професия и което всички наричат "опит" (experience).

pasat4
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pasat4 » Пет 10 фев 2012 12:44

Колега при Акрилната боя нещата са други гъстотата трябва да е като при млякото но те ти го правят на дози4ки .... Както знаеш първия път пръскаш така 4е да матира само 2-ри път слет 4,5 мин пръскаш ве4е да искараш блясък и гланц . Ако пръскаш от първи път и искаш да искараш блясък няма как или ще се сте4е или ще стани на вълни както при твоя слу4еи :) 2 Атносфери са твърде малко поне 4 атносфери при слу4ея с твоя пистолет :) Друго: При МЕТАЛИКА се пръска боя(база) при нея става много лесно съхне за 20 мин слет което нанасяш отделно лак при което зада стане ка4ествено пак същата процедуро като можеш да нанесеш 3,4 ръце лак за пове4е блясък ,по добър резултат и по дълготраино :) АКо имаш нещу питаи ме на ли4но ще помогна с каквото мога :) късмет и ако ще се занимаваш с това професионално или за ли4ни цели иска се много прицизност и внимателност наи ве4е търпеливост не избързваи с нещата :) И несе отказваи продължаваи да пръскаш помня едно време аз как бях много неспоу4ливи опити с годините се натрупва опита :)

vaskoni_1980
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoni_1980 » Пет 17 фев 2012 18:22

Според мен наляганетето ти е било малко (2 bar) до колкото съм виждал и чувал, за боядисване се иска голям компресор с налягане 8 bar

Върни се в “Направи си сам!”