Стробоскоп

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
kokobul
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Стробоскоп

Мнениеот kokobul » Пон 20 фев 2006 1:23

Ако някой знае как може да се направи стробоскоп за центровка нека сподели по подробно

или от къде може да се купи

БЛАГОДАРЯ :)
mod edit: dobrinb

Потребителски аватар
perry
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот perry » Вто 21 фев 2006 11:00

Има 100% в Евромаркет.Като отидеш там питай за факом.те ще те насочат.

Потребителски аватар
brother_Tom
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот brother_Tom » Вто 21 фев 2006 21:46

Ако си падаш по хоби електроника виж тук: www.radic.newmail.ru/Avtomat/laser/laser.htm
Голям та**к - от емотиконите се шашва адреса и за това ти го пиша на български: ВВВ.РАДИЦ.невмаил.ру/ажтомат/ласер/ласер.хтм

голям смях

Съшо и тази схема. http://www.alflash.narod.ru/Vf1/Timing.pdf
И двете работят. Гаранция. Зависи колко добри са ти светодиодите /лазера . Втората схема се предлага почти готова от един стабилен (проверен) човек от Равда. Стоян GSM: 0886525447. (ако му се обаждаш му прати много поздрави от мен!). Цената му с доставката по пощата е около 25лв. Предлага и други интересни неща. Разбира си от занаята! Аз ги имам и двете - работещи
С ИФК лампа има много схеми по руските сайтове.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 21 фев 2006 22:45

off

плеснах те в бисери.. ма да знаеш за в бъдеще..
нацъкай ги тези и няма да показва стрелби :)
Изключи BBCode в това мнение
Изключи Smilies в това мнение

Потребителски аватар
brother_Tom
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот brother_Tom » Сря 22 фев 2006 18:31

Благодаря bowdown bowdown bowdown wili98
Човек се учи докато е жив...
офф

Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Мнениеот mafiota » Вто 20 мар 2007 11:02

Тези дни пробвах да направя няколко схеми на стробоскоп, но най добре и стабилно заработи ето тази схемка:

Изображение

А тук е и първоизточника:

http://cxem.net/avto/electronics/4-76.php

Така че тези които са малко по-напред с електрониката биха могли без проблем да навържат схемката - тръгва от първият път, и работи доста стабилно, и ако се екранира всичко както трябва - не се влияе от другите кабели, а само от този към който е свързан датчика! Само да добавя че аналогът на руският чип е: 4013В (0,60лв.).
Успех :wink:

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Вто 20 мар 2007 12:35

Последната схема е изпробвана и работи много добре!Светодиодите може да са и бели(ярки).

Viktor_
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Viktor_ » Вто 20 мар 2007 12:37

Здравейте, аз понеже не съм любител на самодейното изработване на платки, а и малко ме съмнява да стане добре стробоскоп с led-ове вместо импулсна лампа та искам да ви попитам дали някой знае къде се продават готови български стробоскопи.

Лятото виждах на битака два модела /с по-малка и по-голяма лампа/ съответно по 35 и по 45лв, но оттогава не съм ходил там и не знам дали ще намеря същия човек. Та ако някой знае къде продават нека пише. Не ме интересуват някакви оригинални вноснистробоскопи на Бош, Хела и т.н. които са се оскъпили многократно дотук и цената им няма връзка със самия прибор в крайна сметка.

По руските сайтове има много голямо разнообразие на готови на съвсем разумни цени, но незнам да ги внасят у нас.

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Вто 20 мар 2007 12:45

Вече само LED , стика с тия древни ИФК

Потребителски аватар
mafiota

Мнениеот mafiota » Вто 20 мар 2007 13:17

Незнам,мисля че всичко правя както трябва, стробоскопа работи идеално, поставям датчика на първи цилиндър, започва синхронизирано да мига, но така и не мога да видя белезите да съвпаднат там в прозорчето, всъщност изобщо никакви белези не виждам. Двигателят е 1,8РП, мономотроник, и пускм стробоскопа при празен ход на двигателя (около 920 оборота) поне така го дават да се прави! Незнам дали не се прави и нещо друго при този двигател, за да се анулира компенсацията на момента на запалване от компа??

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Вто 20 мар 2007 15:43

Стробоскопа си има потенциометър чрез който трябва така да докараш продължителността на импулсите,че маховика да спре да се върти(естествано това е илюзия :wink: След това като завъртиш леко делкото(ляво-дясно) белега трябва да се появи.

П.П Ако си с вакуумно управление на предварението трябва да го разкачиш.

Потребителски аватар
mafiota

Мнениеот mafiota » Вто 20 мар 2007 15:59

pas1.8mi написа:Стробоскопа си има потенциометър чрез който трябва така да докараш продължителността на импулсите,че маховика да спре да се върти(естествано това е илюзия :wink: След това като завъртиш леко делкото(ляво-дясно) белега трябва да се появи.

П.П Ако си с вакуумно управление на предварението трябва да го разкачиш.

Аха ясно,затова е оня потенциометър:))
Ами тя колата си върви и пали без проблем, ама изкам все пак да и проверя центровката,защото повечко карам на газ и може би ще и дам няколко градуса предварение. А освен това двигателят леко тресе на ниски обороти, че си помислих да не би центровката да не е на място
10Х :)

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Чет 22 мар 2007 14:35

По китайските магазинчета има евтини фенерчета с ярък бял светодиод, аз съм си направил стробоскоп с такова тип "ключодържател. Хубавото в такъв случай е че схемата може да се завре в самото фенерче (в мястото за батерии) и няма нужда да се мориш да търсиш/правиш кутийка.

Схемата ми е базирана на http://shems.h1.ru/?03/avto32.php, но с някой промени. Оригинално схемата е за използване на лазерна показалка, но и със яркия светодиод от фенерчето и дребни промени в схемата си работи.
Аз използвах друга стойност за C2 доколкото си спомням иначе не работеше добре. Също и R5 - в зависимост от светодиода.

Добре е белега на маховика да се маркира със светла боя, аз моя съм го мацнал със сребърен феролит (че съхне бързо, и държи здраво). :-) Иначе трудно се вижда. :-)

Потребителски аватар
KokoBoxer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KokoBoxer » Нед 25 мар 2007 19:40

Моят принос към темата ---> http://snimka.bg/profile.php?edit_photo ... id=2492220

Схемата работи вече 12 години. Частите струват до 6-7 лева. Тъй като все пак се работи с високо напрежение опасно за живота, препоръчвам стабилен корпус от PVC, добре изолирани проводници, добри спойки, платка с по-дебелички писти, изпълнение от знаещ и можещ ел. грамотен човек и Внимателска работа най-вече ...

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Нед 25 мар 2007 21:00

И моят принос да се вижда картинката :
Изображение

Върни се в “Направи си сам!”