Ясно ми е, че това е поредната тема. Горе-долу ги изчетох всичките, ама искам да видя дали съм разбрал и евентуално да ме поправите, ако греша. Ще пребоядисвам джантите (алуминиеви) и доколкото разбрах ще трябва да направя следното:
Първо ги почиствам с обезмаслител, след което ги жуля с шкурката - 120ка. След което се преминава към китосване с шприц, който също трябва да се заглади, но с 180ката. После я минавам с 320ка, за да загладя и накрая с водна шкурка 800 я минавам, като трябва да внимавам да не пробия шприца. После слагам обикновен грунд, боядисвам 2-3 ръце и накрая лакирам. Като преди грунда трябва да изчакам да изсъхне кита и да забърша джантите от прах и да ги почистя.
Ако не греша ми трябват следните материали:
шкурка - 120, 180 и 320.
водна шкурка - 800.
обезмаслител
кит шрипц
спрей за джанти
спрей лак
Ако може да препоръчате конкретни марки ще съм много благодарен!
Критикувайте смело и кажете, ако бъркам, че в неделя мисля да се захващам с пребоядисването им. Ако има някое клипче в нета, ще е още по-добре.
Боядисване на джанти
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
-
- Автомобил: vw polo 1.4mpi
- Двигател: AUD 2000
Re: Боядисване на джанти
Колега, и аз съм любител, затова не приемай на 100% съвета ми като правилен, относно шприц кита и грунда на тях си пише кое след кое се полага, и колко ръце. Малко неясно си дал описанието, щприц кита обикновено се полага последен, някои ползват и грунд фюлер, но не съм го пробвал и незнам до колко е добър резултата.
Преди да започнеш каквото и да било по джантите, обезмасляваш, леко пришкурваш с по финна шкурка /с едрата може да ги надереш/ старата боя, оглеждаш за неравности и ако има нужда китосваш с обикновен кит, пришкурваш го. После пръскаш с шприц кит, като изсъхне много леко заглаждаш с водна шкурка. Обезпрашаваш и боядисваш. Ако не си боядисвал досега със спрей, внимавай да не го стечеш, боядисва се по малко, докато ти хареса покритието, най добре се пробвай първо на някоя ламарина или стара джанта.
Тази пролет си играх с 4 ламаринени джанти, обезмаслителя ми беше веро и вода, измих ги два пъти, след като изсъхнаха леко ги пришкурих с 320, колкото да сваля тук там надигната боя и точки ръжда. Отвътре където и са най подложени на ръждясване 2 ръце сребърен феролит. Отвън след забърсване за да сваля праха от шкуренето ги пръснах с този спрей:
http://www.tashev-galving.com/006+DNK+577/%D0%A1%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B9+%D0%B1%D0%BE%D1%8F
стигна ми и за 4-те джанти и остана, добре покрива и 4-ти месец нямам отлепено по боята.
И не на последно място там където ляга гумата, го минах с телената четка докато се изчисти до ламарината, че беше покрито с какво ли не и запечатах с феролит.
Ако оплескаш нещо боята/спрея/ и решиш да я сваляш пробвай с кореселин.
Успех с боядисването.
Преди да започнеш каквото и да било по джантите, обезмасляваш, леко пришкурваш с по финна шкурка /с едрата може да ги надереш/ старата боя, оглеждаш за неравности и ако има нужда китосваш с обикновен кит, пришкурваш го. После пръскаш с шприц кит, като изсъхне много леко заглаждаш с водна шкурка. Обезпрашаваш и боядисваш. Ако не си боядисвал досега със спрей, внимавай да не го стечеш, боядисва се по малко, докато ти хареса покритието, най добре се пробвай първо на някоя ламарина или стара джанта.
Тази пролет си играх с 4 ламаринени джанти, обезмаслителя ми беше веро и вода, измих ги два пъти, след като изсъхнаха леко ги пришкурих с 320, колкото да сваля тук там надигната боя и точки ръжда. Отвътре където и са най подложени на ръждясване 2 ръце сребърен феролит. Отвън след забърсване за да сваля праха от шкуренето ги пръснах с този спрей:
http://www.tashev-galving.com/006+DNK+577/%D0%A1%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B9+%D0%B1%D0%BE%D1%8F
стигна ми и за 4-те джанти и остана, добре покрива и 4-ти месец нямам отлепено по боята.
И не на последно място там където ляга гумата, го минах с телената четка докато се изчисти до ламарината, че беше покрито с какво ли не и запечатах с феролит.
Ако оплескаш нещо боята/спрея/ и решиш да я сваляш пробвай с кореселин.
Успех с боядисването.
Последна промяна от m135 на Нед 12 юли 2015 19:53, променено общо 1 път.
Мен най-ме е страх с шкурката да не сгафя. Моите джанти са имали някаква боя, ама сега се е олющила. Иначе на пръв поглед не се гледа да има фрапантни неравности. Така че, едва ли ще използвам обикновен кит.
-
Когато почнеш със шкурката, сам ще усетиш с кой номер ще свалиш боята без да надереш алуминия, ако не си сигурен започни с по финната - 320, и да не търкаш само с пръсти, вземи някое трупче или има едни приспособления по железариите на които се захваща шкурката, с дрелка не ти препоръчвам че много бързо можеш да задълбаеш в алуминия. След като свалиш боята, мини повърхността с водна шкурка 500-600 за да загладиш предварително и едва тогава пръсни шприц-кит. Него мини също с водна шкурка по голям номер.
Леле....изкривих си пръстите от шкурене
Както и да е, сега съм на фазата на шприц кита..запълних тук-там и го оставих да съхне.. Другиден ще ходя да го довърша. Значи викате с водна шкурка да го загладя? С по-фина суха не става ли?

-
Виж какво пише на самия кит, или да беше питал продавача подходящ ли е за мокро шкурене. Внимавай ако е хигроскопичен, че поема вода, и ще трябва да чакаш да изсъхне много добре. Иначе с водната на мокро се шлайфа по лесно, да не забравиш да минеш навсякаде с нея, не само шприца, за да се матира навсякаде и да захване по добре новата боя. Погледни и тази тема:
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=73667
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=73667
-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Някой дали има идея колко би струвало подготовка и боядисване на 4 джанти 17 цола?
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Въпросът ти звучи като:
-Колко струва половин литрова бутилка бира?
Поне снимка дай.
-Колко струва половин литрова бутилка бира?
Поне снимка дай.
-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Да логично е да е различна цената за различните джанти.Ето това са https://www.gumtree.com/p/wheel-rims-ty ... 1212087260