Смяна на реле-регулатор на генератор Bosch 120A - как?

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
ceci4
Автомобил: VW Golf V TDI 16V
Двигател: BKD 2004

Смяна на реле-регулатор на генератор Bosch 120A - как?

Мнениеот ceci4 » Нед 14 фев 2010 12:49

Стойката на обтегача за пистовия ремък ми пречи да сваля пластмасовото капаче на генератора. А дори да сваля горния болт на генератора и да се опитам да го наклоня напред, нямам достатъчно място :banghead:
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
6669
Автомобил: VW Golf IV GTI TDI Exclusive
Двигател: AHF 1999

Re: Смяна на реле-регулатор на генератор Bosch 120A - как?

Мнениеот 6669 » Нед 14 фев 2010 12:50

ceci4 написа:Стойката на обтегача за пистовия ремък ми пречи да сваля пластмасовото капаче на генератора. А дори да сваля горния болт на генератора и да се опитам да го наклоня напред, нямам достатъчно мяст

Следователно, свали генератора :wink:

Потребителски аватар
ceci4
Автомобил: VW Golf V TDI 16V
Двигател: BKD 2004

Re: Смяна на реле-регулатор на генератор Bosch 120A - как?

Мнениеот ceci4 » Нед 14 фев 2010 18:15

Надявах се някой да каже някой съвет, с който да избегна сваляне на обтяжната ролка и съответно ремъка, сваляне на кората на двигателя и чак тогава свалянето на генератора. Но така или иначе свалих генератора с доста мъки, понеже дори като беше освободен от болтовете и ремъка, пак не помръдваше. С помощта на лостове, отвертки, трупче и чук пак нямаше голям напредък, защото маркучите на радиатора и климатика страшно ме ограничаваха в пространството. Накрая дойде и идеята за скобата за лагери. Сложихме по един щифт в двата горни отвора на генератора, а за опора служеше самата стойка на генератора. След като успяхме да го свалим, нещата се развиха доста бързо - смяна на реле-регулатора със зачистване на няколко контактни места, както и на ушите, на които се монтира, за да се осигури лесен монтаж

Върни се в “Направи си сам!”